Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
25. 3. 2015,
9.56

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Boštjan Cesar slovenska nogometna reprezentanca San Marino Valter Birsa Chievo

Sreda, 25. 3. 2015, 9.56

8 let

Kapetan Slovenije: San Marino bo jezen, mi pa še bolj

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Slovenska obramba na kvalifikacijski tekmi s San Marinom ne pričakuje veliko dela. Poveljeval ji bo Boštjan Cesar, ki se počasi bliža stotemu nastopu in pričakuje, da bodo tekmeci zgradili bunker.

Bunker je v nogometnem besednjaku pogost izraz za zgoščeno obrambno postavitev. Zanj se odločajo predvsem ekipe, ki so v neposredni igri ena na ena v podrejenem položaju in se zatekajo k drugačnim prijemom, da bi prejeli čim manj zadetkov. Bunker je večletna stalnica tudi v nogometnem vsakdanu San Marina, ene najslabših evropskih reprezentanc vseh časov, ki v tem kvalifikacijskem ciklusu še ni dosegel zadetka. Na štirih tekmah si je priigral malo priložnosti, je pa vseeno bogatejši za točko, ki jo je osvojil proti Estoniji. Zgodovinski remi so si priigrali na krilih bunkerja, ki ga nameravajo zgraditi tudi pred vrati svojega vratarja v Stožicah. Na njihov načrt opozarja tudi slovenski kapetan: ''Vemo, da bodo igrali bunker. Moramo ga prebiti, dati gol, nato morda še kakšnega, a najpomembneje bo, da osvojimo tri točke. Zelo jih potrebujemo. Hitro se bomo morali premikati z žogo in pritekati iz drugega plana na prazen prostor. Ne bo nam lahko, ker nam gostje ne bodo pustili veliko prostora,'' je prepričan Boštjan Cesar.

Ni se izšlo, a je bilo potem še slajše

Steber slovenske obrambe v petek ne pričakuje veliko dela, ne sme pa tudi spati v brezdelju. Zbran bo moral biti od prve do zadnje minute, saj se v nogometu nikoli ne ve, kdaj se lahko tekmecu prikrade usodna priložnost.

"Verjamem, da bomo igrali dobro," sporoča izkušeni Ljubljančan, ki si ob omembi države San Marino najprej prikliče v spomin prizor iz leta 2009, ko je s Kekovo četo gostoval v majhni deželi na Apeninskem polotoku, jo premagal s 3:0, nato pa objet s soigralci sredi igrišča čakal na konec vzporednega dvoboja na Poljskem.

"Od te tekme je minilo že kar nekaj časa, zdaj bo to drugačen dvoboj. Takrat smo vedeli, da moramo zmagati, nato pa smo čakali, da bi Poljaki ostali neporaženi proti Slovakom. Ni se izšlo (Slovaška je premagala Poljake in se neposredno uvrstila na SP 2010, op. p.), je pa bilo potem še slajše, ko smo premagali Rusijo. Zato imam na San Marino lepe spomine."

Za stoti nastop je na voljo še nekaj časa

Slovenija je v kvalifikacijah za SP 2010 dvakrat prepričljivo ugnala amaterske tekmece. V Mariboru je bilo 5:0, v Serravalleju pa že omenjenih 3:0. Sodeč po matematičnem zaporedju bi lahko v petek dočakali tesno zmago z 1:0. "Morda pa res (smeh, op. p.). Najpomembnejše so tri točke, je pa za našo samozavest pred preostalimi tekmami vseeno dobro, da bi dosegli več zadetkov in višjo zmago. Na tej tekmi si ne smemo privoščiti spodrsljaja," je napovedal dvoboj, na katerem bo Slovenija v vlogi absolutnega favorita. Delo bi ji lahko olajšala še slaba volja v taboru San Marina, ko so se igralci zaradi neurejenih razmer glede dnevnic in odsotnosti z delovnih mest odločili za stavko, nato pa jo le prekinili in poslali sporočilo, da bodo pripotovali v slovensko prestolnico. "Slišal sem nekaj o tem. Ne vem, kaj imajo, jim pa zagotovo želim, da pridejo v Ljubljano in odigrajo tekmo. Verjetno bodo zaradi tega jezni, a bomo mi še bolj (smeh, op. p.)," razmišlja kapetan, ki je dres izbrane vrste oblekel že 81-krat.

Je slovenski rekorder in se že spogleduje s čarobno mejo stotih nastopov. "Za to je na voljo še nekaj časa. Raje bi šel tekmo za tekmo. Če mi bo šlo vrhunsko, bo to pika na i karieri," je priznal 32-letni Ljubljančan, ki bo v petek tako kot soigralci odigral prvo letošnjo reprezentančno tekmo.

Ne spreglejte