Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
22. 10. 2014,
21.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Luka Zahović Jose Mourinho NK Maribor NK Maribor Chelsea Zlatko Zahović

Sreda, 22. 10. 2014, 21.03

8 let

Kako je mlajši Zahović v hotelu lovil Mourinha

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
''Življenje včasih piše čudne zgodbe,'' nam je po visokem porazu s Chelseajem zaupal Luka Zahović in opisal, kako je pred leti spoznal slavnega trenerja Joseja Mourinha, ta mu namenja lepe besede.

Na hrbtu nosi priimek, ki se je pred leti hitro udomačil v srcih slovenskih ljubiteljev nogometa, zdaj pa ga z veliko častjo izgovarjajo zlasti navijači Maribora. Zaradi očeta Zlatka je deležen drugačnih pogledov. Nekateri ga doživljajo še bolj kritično in ga bolestno primerjajo z najboljšim strelcem slovenske reprezentance vseh časov, pri drugih si je že na začetku prislužil točke, ki izvirajo iz čaščenja nogometnega fenomena družine Zahović in nepredvidljive mladosti.

Ponekod se mu odpirajo vrata, ki se navadnim smrtnikom ne bi nikoli, drugod se mu zaradi ljubosumnih očitkov zapirajo. Okrog njega se dviguje večji prah kot okrog njegovih vrstnikov, za kar pa se lahko zahvali tudi doseženim zadetkom. Je prvoligaški kralj strelcev, mednje se je vpisal tudi že v ligi prvakov, čeprav je v tej sezoni odigral vsega skupaj le nekaj več kot 30 minut.

Mourinho ga je malce presenetil

Na gostovanju pri Chelseaju je v igro vstopil v 68. minuti, ko so vijolice že izgubljale z 0:4. In to na kakšen način. Po rami ga je potrepljal sloviti Jose Mourinho in mu zaželel veliko sreče. Ko ti tako čestita eden od najboljših trenerjev na svetu, je kot na dlani, da se mora v 18-letnem mariborskem napadalcu skrivati nekaj posebnega. In se res.

Po njegovih žilah se pretaka kri nekdanjega prvega asa slovenske zlate nogometne generacije, ki je na Portugalskem deležen posebnih pohval. Spoštuje ga tudi Mourinho, z omenjeno potezo pa je pokazal, da spremlja tudi kariero njegovega sina. ''Malce me je presenetil, ko me je tako pozdravil. Po tekmi sem počakal misterja Mourinha. Ko je končal konferenco, sva si podala roki in sem mu čestital. Malce sva se še pomenila, nato pa sva šla vsak svojo pot. Nič posebnega,'' je dejal mladi slovenski napadalec, eden od redkih srečnežev, ki mu Mourinho na poseben način namenja znake spodbude.

Dan pred božičem ga je zagledal v dvigalu

S portugalskim strategom, ki ga pozna ves nogometni svet, Stamford Bridge pa je nanj dobesedno nor, se ni srečal prvič. Zelo dobro se spominja vsake sekunde šokantnega prizora, ki se mu je pripetil pred štirimi leti v ZDA. Kaj se je sploh dogajalo?

''Z Mourinhom sem se po naključju srečal, ko sem bil na počitnicah v New Yorku. Bil sem z družino in smo se ravno vračali z enega izmed izletov v tem velikem mestu. Bil sem še mlajši, tako da sem stekel v hotel, saj me je zeblo, starši pa so stali zadaj. To se je dogajalo leta 2010, natanko en večer pred božičem. Ko sem prišel v hotel, sem opazil zelo znan obraz. Šel sem mimo dvigala in videl, da je v njem Mourinho. Srce me je kar zabolelo od šoka,'' se je razgovoril napadalec Maribora in na zelenici Chelseaja, kjer je bilo po tekmi druženje nogometašev in novinarjev, nadaljeval zanimivo zgodbo.

''Nato sem ga dva dni neizmerno vztrajno iskal po hotelu in pričakoval, da se bo vsak trenutek pojavil. A se žal ni. Hodil sem po hodnikih in še kje drugje, nato pa sem ravno zadnji dan, ko sva z očetom v predverju hotela čakala punci (sestro in mamo, op. p.), ki sta v sobi še pospravljali kovčke, ugledal njegovega varnostnika. Pogledal je levo in desno ter mu dal znak, da lahko pride dol. Takrat sva oba stekla proti njemu. Mister (tako Luka kliče gospoda Mourinha, op. p.) je dejal, da je vse v redu, se objel z očetom, meni pa podal roko. Skupaj smo se fotografirali, se malce pomenili o tem in onem, štiri leta pozneje pa sem že igral proti njemu. Neverjetno. Življenje včasih piše čudne zgodbe,'' se je nasmehnil Luka, po zaslugi Mourinha eden izmed največkrat omenjenih nogometašev Maribora na gostovanju v Londonu, pa čeprav je igral le 22 minut.

Novic o sebi ne namerava brati niti v prihodnje

Čas ostaja njegov zaveznik. Odkar je najboljši strelec Prve lige Telekom Slovenije, rad doda tudi, da ne opaža sprememb, niti kakršnihkoli drugačnih prijemov tekmecev, ki lahko veliko prebirajo o obetavni vijolici. ''Sem stari Luka in se nisem spremenil. Na tekmo se pripravljamo na enak način kot prej in razlika se ne pozna. Po treningu smo ves dan v hotelu, tam pa ne berem novic, tako da se ne obremenjujem z ničimer.''

Priznal je, da noče slediti medijem, zato mu je morda še nekoliko težje doumeti, kakšen pomp je dvignil po zadetku v mreži Sportinga in razpravah o tem, ali bo v prihodnosti zaigral za slovensko ali portugalsko reprezentanci. Ob domnevi, da seveda prejme vpoklic. O tem pričakovano (še) noče govoriti, ampak le ponavlja, da bo za to že napočil primeren čas.

Se pa strinja z ugotovitvjo, da mu novice ne pridejo do živega. To pa zato, ker jih preprosto ne prebira. ''S tem se ne obremenjujem. Če bi se, bi bilo to res nekaj najslabšega. Delam to, kar moram delati, ne berem novic, ki bi mi bile morda lahko v breme. Ne nameravam jih brati niti v prihodnje. Želim iti po svoji poti, upam na čim boljšo prihodnost.''

V Mariboru bo ostal najmanj do konca sezone

Vodstvo mariborskega kluba, zadolženo za kupčije z igralskim kadrom, ponosno poudarja, da je v tej sezoni, ki prinaša vijolično evropsko pravljico, največjega zanimanja deležen dvojec nadarjenih najstnikov. To sta Petar Stojanović in njegov vrstnik Zahović. Znašla sta se v beležnicah nekaterih tujih klubov.

Bi se lahko pripetilo, da bi najboljši strelec vijolic v kratkem zapustil mesto ob Dravi? ''Saj smo komaj oktobra,'' se je naprej začudil, nato pa sproščeno nasmehnil 18-letnik. Vendarle je nadaljeval z resnejšim glasom: ''Sezona je še dolga, zato je brezpredmetno govoriti o ponudbah. Bomo videli, kaj se bo zgodilo pozimi ali pa po koncu sezone, sam pa sem mnenja, da bom ostal v Mariboru najmanj do konca sezone.''

V ligi prvakov si nabira izkušnje. Takšnega poraza, kot ga je doživel na Stamford Bridgeu, v vijoličnem dresu ne pomni. ''Rezultat 6:0 je bil res visok. Chelsea nas je nadigral, je eden glavnih favoritov za zmago v ligi prvakov in ni kar tako na prvem mestu v Angliji, zato se ne smemo slepiti. Bi pa lahko odigrali boljšo tekmo,'' je prepričan.

Dodal je, da nogometaši Maribora po tekmi v Londonu niso padli v brezno zamorjenih obrazov. ''Tudi večji klubi izgubljajo z višjo razliko. V igro sem vstopil pri rezultatu 4:0, ko je bila naša morala nizka. Vstopil sem z namenom, da poživim igro. Takšne tekme in taki porazi se zgodijo. Videli pa smo tudi, da je Roma doma izgubila kar z 1:7, zato naš poraz ni nič katastrofalnega. V Mariboru bo drugačna zgodba. Tisto bo zgodba zase, v kateri se bomo pokazali v drugačni luči,'' čez dva tedna, ko se bo Mourinhova četa predstavila občinstvu v razprodanem Ljudskem vrtu, pričakuje veliko bolj prizanesljiv rezultat v boju z londonskimi levi.

Chelsea je razred višje, bo pri 19 letih zabijal še več?

Maribor je odigral uvodne tri tekme in se pomeril z vsemi tekmeci. Kako bi najstnik, rojen na Portugalskem, ocenil razmerje moči med Chelseajem, Sportingom in Schalkejem?

''Težko to rečem, saj sem vsega skupaj igral le 30 minut, kot opazovalec pa lahko rečem, da je kakovost posameznikov Chelseaja razred višje kot pri drugih klubih. To pa ni nobeno presenečenje, saj ima Chelsea takšno moč že ogromno let. Nič novega,'' meni vijolični napadalec, ki bo prihodnji mesec dopolnil 19 let. Ob tem se je zamislil in nam zaupal, da bi rad ostal star 18 let vsaj do konca sezone, a žal na to nima vpliva, tako da se mu želja ne bo izpolnila. Upa pa, da bo takrat, ko bo obrnil nov list v življenju in bo star že 19 let, dosegel še več zadetkov, kot jih je zdaj.

To pa bi pomenilo, da bi v prvi ligi njegovi zadetki preprosto deževali. Torej ga v karieri čaka še veliko zanimivega? ''Bomo videli, vsekakor delam s polno paro, da bi imel čim uspešnejšo kariero. Prvi novi cilj je tekma z Zavrčem. Stoodstotno se moramo pripraviti na tekmeca in si povrniti zmagovalni ritem.'' Le štiri dni po Chelseaju ga tako čaka Zavrč. In nov izziv, ki se mu želi popolnoma posvetiti. Takšna je torej miselnost mladega Slovenca, ki mu je srečo zaželel tudi newyorški znanec Mourinho.

Ne spreglejte