Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Četrtek,
29. 1. 2015,
22.14

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Kevin Kampl Mišo Brečko Tim Matavž

Četrtek, 29. 1. 2015, 22.14

7 let, 12 mesecev

Kako glasno bo v Nemčiji pel Kevin Kampl?

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Z večerno tekmo med Wolfsburgom in Bayernom München se bo po zimskem premoru nadaljevala elitna nemška nogometna liga, ki bo za Slovence zanimiva, kot že dolgo ni bila.

Nadaljevanje ene izmed najmočnejših nogometnih lig na svetu bomo Slovenci seveda z zanimanjem spremljali predvsem zaradi tega, ker bomo lahko v njej na delu videli kar štiri slovenske reprezentante, kar je privilegij, ki ga nimamo prav pogosto.

Kevin Kampl, za katerega so pri Borussii Dortmund odšteli ogromno denarja in je kot velik odrešitelj prišel pozimi, se bo v dresu novega kluba prvič predstavil v soboto, ko bo s soigralci gostoval pri klubu, pri katerem je pred leti prvič zakorakal v članski nogomet, pri Bayerju v Leverkusnu.

Köln, pri katerem imata že vrsto let pomembni vlogi Mišo Brečko in Dominic Maroh, bo isti dan gostoval v Hamburgu pri tamkajšnjem HSV.

Tima Matavža v nedeljo čaka domača tekma. V Augsburgu bo s soigralci gostil Hoffenheim.

Drugi del sezone bosta z edino petkovo tekmo 18. kroga odprla Bayern in Wolfsburg. To je brez dvoma tudi derbi kroga. V Wolfsburgu se bosta udarila prvo in drugouvrščeni na prvenstveni razpredelnici.

Brez dvoma lahko pričakujemo zanimivo nadaljevanje sezone v državi svetovnih prvakov, ki bo ponudilo odgovore na marsikatera vprašanja. Nekaj smo si jih zastavili tudi mi.

1. Kako glasno bo pel Kevin Kampl?

Največ pozornosti slovenskega, a zelo veliko tudi nemškega občinstva, bo seveda deležen Kevin Kampl. Za 24-letnega asa so pri Borussii Dortmund odšteli kar 12 milijonov evrov in je njihov z naskokom največji nakup v zimskem prestopnem roku ter eden od večjih v zgodovini kluba.

Od slovenskega reprezentanta, rojenega v Nemčiji, navijači osemkratnega nemškega prvaka veliko pričakujejo. Zato, ker je njegova zapuščina v klubih, pri katerih je igral prej, sijajna, še bolj pa zato, ker jih je prepričal s tem, kar je pokazal na pripravljalnih tekmah. Z igrami, vedenjem in tudi tem, ker je dokazal: da besede o tem, da je prišel v klub svojega otroštva, ki jih je izrekel ob podpisu pogodbe, niso bile zvite iz trte. Zdaj je oder njegov. Le še vzeti mora mikrofon v roke in glasno zapeti, da bodo navijači spet poskakovali v ritmih, ki prijajo njihovim ušesom, če malce karikiramo.

Jasno je, da lahko na nekdanjega nogometaša Red Bulla iz Salzburga trener računa v različnih vlogah. Na krilu, povsem na sredini igrišča in tudi na mestu takoj za napadalcem. Povsod se znajde, povsod se dobro ujame s prvim zvezdnikom Borussie Marcom Reusom. Zdi se, da Jürgen Klopp z njim ne more zgrešiti. Zdaj mora Kampl to le še dokazati.

2. Bo Tim Matavž dokazal, zakaj je rekorder?

Tim Matavž je po sijajnem obdobju na Nizozemskem padel v krizo in jo želel reševati v Nemčiji. Podpisal je donosno pogodbo z Augsburgom, ta je zanj PSV Eindhovnu nakazal rekordno odškodnino. Kar štiri milijone evrov, kolikor je odštel zanj, ni plačal še za nobenega nogometaša v zgodovini kluba.

A velike vsote napadalec, ki je nedavno dopolnil 26 let, ni upravičil. Za zdaj. Tudi zaradi poškodbe, ki ga je za dlje časa oddaljila od nogometnih zelenic. Zadel je le dvakrat, kar je seveda veliko manj od pričakovanj. Čeprav od njega niso imeli prav veliko, so pri Augsburgu po prvem delu sezone zelo visoko. Celo na šestem mestu.

Zdaj se Novogoričan počasi vrača v pogon, a tudi zaradi tega, ker je Augsburg brez njegove pomoči nastopal sijajno, ga čaka težko dela, da prepriča trenerja. Pa tudi zato, ker Augsburg ne igra ravno ofenzivno, kar za napadalca njegovega kova ni ravno najbolje. Verjamemo, da mu bo kljub vsemu uspelo. Če bo, bi Augsburg lahko še nadgradil dobro formo in se vmešal v boj za Evropo. Morda celo ligo prvakov?

3. Bosta Slovenca obstala med elito?

Najbolj slovenski klub v Nemčiji je že nekaj časa Köln. Včasih zaradi Miša Brečka in Milivoja Novakovića, zdaj je vlogo drugega prevzel še en slovenski reprezentant, rojen v Nemčiji, Dominic Maroh.

Oba sta bila v prvi sezoni pomembna delčka v mozaiku Kölna, ki je bil videti sijajno. Klub, ki v zadnjem desetletju nenehno niha med prvo in drugo ligo, je na 11. mestu. Toda pozor, mesta, ki prinašajo boj za obstanek, so povsem blizu. Točko ali dve stran. Zato Köln brez dvoma čaka še zahtevna naloga na poti do končnega cilja.

4. Lahko Bayern ostane neporažen?

Ali bo Bayern prvak, sploh ni vprašanje. Neznanka je le, ali bo ob tem ostal neporažen. Odgovor na to vprašanje morda dobimo že danes, ko Bavarce čaka na videz najbolj zahtevna preizkušnja v drugem delu prvenstva, gostovanje pri Wolfsburgu, ki je na drugem mestu. Pred njim ima Bayern, ki je v prvem delu zbral 14 zmag in tri remije, kar 11 točk prednosti.

Le štiri gole je Bayern prejel v prvih 17 tekmah, kar je neverjetno. Moštvo z drugo najboljšo obrambo je Borussia Mönchengladbach, ki je prejela 16 golov. Tudi Bayernov napad je najboljši, zabil je 41 golov. Zato ne preseneča, da si nihče ne upa napovedati, da bo četa gladiatorjev Josepa Guardiole v drugem delu sezone vsaj enkrat padla. Spomnimo, v pretekli sezoni, ko je podirala rekorde, je izgubila dvakrat.

5. Bo Borussia Dortmund poletela tja, kamor spada?

Zagotovo najbolj negativno presenečenje sezone je Borussia Dortmund. Finalist lige prvakov leta 2013, ki je bil v zadnjih petih letih dvakrat nemški prvak, je bil v napovedih pred prvenstvom edini, ki bi lahko ogrozil Bayern, po prvi polovici pa se celo bojuje za obstanek. Če bi bilo sezone konec danes, bi izpadel.

Jasno, vsi pričakujemo, da bodo nogometaši v rumeno-črnih dresih v drugi polovici sezone vzleteli z luknjaste steze, po kateri so vozili v jesenskih mesecih lanskega leta, in se vrnili tja, kamor spadajo. Pod vrh.

Razlika, ki jih loči do mest, ki vodijo v ligo prvakov, ni tako velika. Le 12 točk. Zagotovo jo lahko nadoknadijo. Predvsem zato, ker se v pogon vračajo številni nosilci, ki so bili zaradi poškodb odsotni v prvem delu sezone na čelu s prvim zvezdnikom Reusom. Pa tudi zaradi Kampla, seveda.

6. Bo Wolfsburg tragedija spravila iz zmagovitih tirnic?

Če je Borussia najbolj negativno, je Wolfsburg zagotovo najbolj prijetno presenečenje nemške bundeslige v tej sezoni, a veliko vprašanje je, kako se bo obnesel v njenem nadaljevanju.

Tudi zaradi tragedije, ki je nogometaše Wolfsburga doletela med zimskim premorom. Tik pred odhodom na osrednji del priprav so namreč ostali brez enega izmed nosilcev igre. Žal ne zato, ker bi ga za mastne denarce prodali drugam, temveč zato, ker je Junior Malanda tragično preminil v hudi prometni nesreči. Belgijec, ki je štel 20 let, je v tej sezoni zbral deset prvenstvenih nastopov. Žal bo pri tem tudi ostalo.

7. Kdo bo šel v ligo prvakov?

Jasno, eno mesto je rezervirano za Bayern. Za preostale tri se bodo bojevali številni drugi klubi. Trenutno je takšnih, vsaj glede na točkovno bero, ki jo imajo, vsaj osem. V najboljšem položaju je drugouvrščeni Wolfsburg, ki ima pred Bayerjem na tretjem mestu šest točk prednosti.

Tega od Eintrachta Franfurt, ki je deveti, loči le pet točk. Favoriti za ligo prvakov so ob nedotakljivih Bavarcih zagotovo Wolfsburg, Bayer, Schalke in morda Borussia Mönchengladbach, ki pa je v zadnjih treh sezonah v drugem delu vedno popustila in izpadla iz igre za najprestižnejšo evropsko klubsko tekmovanje. Kako bo tokrat?

8. Kdo bo izpadel?

Boj za obstanek bo verjetno podoben kot tisti, ki ponuja dirko za Evropo. Med Paderbornom na desetem mestu in Freiburgom, ki je povsem zadnji (18.), so le štiri točke razlike.

Ob Borussii so povsem pri dnu še trije velikani nemškega nogometa, Stuttgart in Werder, zato se številni sprašujejo, ali se lahko zgodi, da se bo eden izmed njih po dolgem času poslovil od elite. Glede na to, koliko jih trepeta za svojo usodo, se prav lahko zgodi, da se bo tak scenarij uresničil.

9. Kako daleč lahko pridejo nemški klubi v Evropi?

Bayern München je ob Real Madridu, Barceloni in Chelseaju zagotovo eden izmed glavnih favoritov za evropski naslov. V ligi prvakov so v igri za lovoriko še kar trije nemški predstavniki.

Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen in Schalke. Kampla in soigralce čaka torinski Juventus, naloga za Bayer in Schalke je še veliko težja. Prvi bo igral proti finalistu pretekle sezone, Atleticu Madridu Jana Oblaka, drugi bo moral v paru z evropskim prvakom Realom upati na pravi nogometni čudež.

Dva predstavnika ima Nemčija tudi v evropski ligi, Wolfsburg in Borussio Mönchengladbach. Tudi njiju je doletel zelo zahteven žreb. Prvi se bo udaril z lizbonskim Sportingom, ki se je v drugorazredno evropsko klubsko tekmovanje preselil iz lige prvakov, drugi z branilko naslova Sevillo.

10. Kdo bo najboljši strelec?

Po prvi polovici je vodilni na lestvici strelcev izkušeni napadalec Eintracht Frankfurta Alexander Meier, prispeval je 13 golov. Tri gole za njim zaostaja nizozemski zvezdnik Bayerna Arjen Robben, ki sploh ni klasični napadalec. Tretji je Kamerunec Jean-Eric Chupo-Moting, ki blesti v majici Schalkeja, trenutno je pri devetih golih.

Veliko zadetkov lahko pričakujemo še od Roberta Lewandowskega, strelskega kralja zadnjih sezon, Maria Götzeja in Thomasa Müllerja, vsi trije zabijajo za Bayern. V prvem delu prvenstva so zadeli le sedemkrat. Prav iz vrst tega bo prišel najboljši strelec prvenstva, če lahko verjamemo tistim, ki napovedujejo razplete nogometnih tekmovanj povsod po svetu.

Ne spreglejte