Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
21. 6. 2011,
13.41

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Olimpija

Torek, 21. 6. 2011, 13.41

8 let

Janković: Čas je, da se naslov vrne v Ljubljano

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ljubljanski župan Zoran Janković in športni direktor Olimpije Milenko Ačimović sta odkrila spominsko ploščo v čast stoletnice nogometa v Ljubljani. Vse skupaj je 9. maja 1911 zakuhala Roža ...

Slovenska prestolnica je prvi nogometni klub pozdravila pred natanko stotimi leti. V tedanji gostilni Roža, ki jo danes v uradnem nazivu krasi beseda okrepčevalnica, so se zbrali nogometni navdušenci, sestanek pa je obrodil konkretne sadove. Ustanovljena je bila Ilirija, ki je kasneje primat najboljšega ljubljanskega kluba odstopila Odredu, predhodnici Olimpije. Vodstvo ''zeleno-belih'' je ob častitljivi obletnici prvega organiziranega nogometnega kluba v Ljubljani poskrbelo za slovesnost, ki se jo je udeležilo člansko moštvo, niso pa manjkale tudi nekatere klubske legende in prijatelji ljubljanskega nogometa. ''Kot vsaka dobra stvar se je tudi zgodba o ljubljanskem klubskem nogometu začela v gostilni,'' je v svojem slogu v uvodu slavnostnega govora naznanil župan MOL Zoran Janković.

Stoletnica ljubljanskega nogometa, ne pa Olimpije

Velik navijač Olimpije se je razveselil ideje kluba, ki od lani domuje v Stožicah. Olimpija je polaganje spominske plošče označila za dejanje, pri katerem si nikakor ne želi razdruževanja ljubljanskih klubov, ampak je zanj poskrbela zgolj kot nosilec ljubljanskega nogometa. Še bolj pa bi se rada izognila nekaterim očitkom, ki se pojavljajo v javnosti, češ da se je z elegantno bližnjico polastila letnice 1911, s katero bi lahko letos praznovala okrogli jubilej.

''Vesel sem, da tako razmišlja Olimpija. Ta dogodek predstavlja združevanje tistih, ki imajo radi šport, hkrati pa jih združuje strpnost in želja po športnem navijanju.'' Županu so glasno zaploskali nogometaši prvega članskega moštva, ki jih v četrtek čaka prijateljska poslastica, prestižno srečanje s srbskim prvakom Partizanom, že prihodnji teden pa se bodo odpravili v Široki Brijeg in skušali hercegovskemu klubu vrniti milo za drago za gladek poraz v minuli evropski sezoni.

Jeseni nova pridobitev v Stožicah

Misli nogometašev so že osredotočene na bližajočo se sezono. Cilje klubskega vodstva je že pred kratkim razkril športni direktor Milenko Ačimovič in napovedal boj za dvojno krono. Podobne želje je izpovedal tudi ljubljanski župan, ki bo nogometaše z zmajem v klubskem grbu razveselil že jeseni, ko naj bi v Stožicah zaživela dva igrišča, še kako primerna za trening. Eden s pravo, drug pa z umetno travnato podlago. ''Olimpiji želim odličen rezultat v Širokem Brijegu, s katerim bi lahko nadaljevala evropsko zgodbo. Rad pa bi tudi, da bi osvojila naslov prvaka. Čas je, da se naslov vrne v Ljubljano. Mesto se bo v tem primeru nogometašem primerno oddolžilo,'' je obljubil Janković ter pohvalil spomladanske predstave ''zeleno-belih'' in sistem igre, ki ga je igralcem vcepil trener Dušan Kosič.

Najbolj ga je razveselil datum na spominski plošči. Znameniti sestanek v Roži je namreč potekal 9. maja 1911. ''Kot da bi že takrat vedeli, da bo to postal praznik Ljubljane, dan osvoboditve,'' je še dodal, nato pa se je zbrana druščina, prisotni so bili tudi predstavniki navijačev, predala pogostitvi osebja Rože. Ni preteklo veliko sekund, ko se je že zaslišal značilen tresk razbitega stekla. Kozarec je nehote iz rok ušel mlademu reprezentantu Bobanu Joviču, ljubljanski župan pa je dejanje hitro pripisal sreči, ki naj bi je bila v prihodnosti deležna Olimpija. Morda tudi z državnim naslovom, čeprav se bo znašla pred visoko oviro, saj gojijo podobne cilje tudi preostali slovenski klubi. Na čelu z branilcem naslova, devetkratnim prvakom Mariborom.

Ne spreglejte