Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 9. 2015,
18.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Roma Feyenoord navijači Rim

Torek, 1. 9. 2015, 18.18

8 let

Italijani ogorčeni: Navijači Feyenoorda ne bodo odgovarjali za opustošenje prestolnice

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V Italiji so z veliko osuplostjo in ogorčenjem sprejeli vesti, da so na Nizozemskem odstopili od kazenskega pregona pijanih nogometnih navijačev Feyenoorda.

Ti so februarja letos pred tekmo šestnajstine finala evropske lige z Romo opustošili večno mesto in poškodovali celo eno od rimskih znamenitosti vodnjak Fontana della Barcaccia.

Navijači oziroma bolje rečeno huligani nizozemskega velikana so namreč še pred tekmo pijani uprizorili vse možne vidike nedostojnega in ne-športnega vedenja, pustošili po mestu, lomili in uničevali vse kar jim je prišlo pod roko, večkrat so se tudi spopadli z italijansko policijo. V Rimu so pričakovali, da bodo navijače na Nizozemskem ustrezno obravnavali ter da bodo plačali za škodo, ki je presegla milijon evrov.

"Brez dokazov, ki bi obremenil storilce"

Vsega skupaj je bilo takrat najbolj glasnih in nasilnih 44 huliganov kluba iz Rotterdama, ki jih še vedno čaka sodni postopek zaradi netenja spopadov z italijansko policijo, kaljenja javnega reda in miru, eden izmed navijačev pa je celo obtožen poskusa umora, ker je policiste obmetaval s pirotehničnimi sredstvi. Sodni postopek se bo po napovedih začel še pred koncem leta. Skupno je bilo sicer tako ali drugače ranjenih sedemnajst policistov, ki so skušali manj oziroma bolj uspešno obvladati ter umiriti množico pijanih huliganov.

"Žal nismo uspeli identificirati tistih, ki so bili odgovorni za poškodovanje vodnjaka, tako da nismo uspeli postreči z dokazom, ki bi obremenil storilce," je za francosko tiskovno agencijo AFP pojasnil nizozemska državna tožilka iz Rotterdama Jeichien de Graaf.

Uporabili so ga za javno stranišče

Vodnjak je bil sicer tik pred tekmo restavriran, meščani Rima pa so bili še zlasti zgroženi, ker so Nizozemci vodnjak uporabili za javno stranišče ter smetnjak, saj so ga napolnili s praznimi pločevinkami, vanj pa so metali tudi steklenice, kozarce in ostale smeti.

Omenjeni primer je dobil diplomatske razsežnosti, nizozemski premier Mark Rutte se je namreč zaradi škandala v imenu nizozemskega naroda opravičil italijanskemu predsedniku vlade Matteu Renziju.

Navijaški vandalski pohod po Rimu pa ni pomagal nogometašem na igrišču, tekma v Rimu se je končala z remijem 1:1, v osmino finala pa je napredovala Roma, ko je povratno tekmo v Rotterdamu dobila z 2:1.

Ne spreglejte