Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
20. 6. 2017,
9.30

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

David Elleray Ifab Gianni Infantino pokal konfederacij

Torek, 20. 6. 2017, 9.30

6 let, 6 mesecev

Predsednik Fife in predlogi za nova pravila

Infantino sije od zadovoljstva: Videotehnologija je prihodnost nogometa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
VAR Video tehnologija Fifa | Foto Reuters

Foto: Reuters

Predsednik Mednarodne nogometne zveze (Fifa) Gianni Infantino je v ponedeljek ob robu tekem pokala konfederacij v Rusiji spregovoril o prihodnosti nogometne igre. Po njegovem mnenju ima videotehnologija lepo prihodnost, zato podpira uporabo dodatnih pomožnih videosodnikov (VAR).

Na sinočnji tekmi med Nemčijo in Avstralijo - s 3:2 so zmagali aktualni svetovni prvaki - je glavni sodnik po ogledu videoposnetka priznal gol Avstralcem, čeprav je pred tem dosodil, da je Tomi Jurić igral z roko.

"Z videosodniki sem za zdaj izredno zadovoljen. Videli smo, kako lahko video pomaga sodnikom, da sprejmejo pravilne odločitve. To je tisto, zaradi česar uvajamo VAR. Uporaba videa na pokalu konfederacij nam bo tudi pokazala morebitne pomanjkljivosti, ki jih lahko v nadaljevanju odpravimo," je za spletno stran Fife dejal predsednik Fife Gianni Infantino.

Videotehnologija tudi na SP 2018

Gianni Infantino poudarja, da turnir v Rusiji postavlja mejnike. | Foto: Reuters Gianni Infantino poudarja, da turnir v Rusiji postavlja mejnike. Foto: Reuters "To, na kar so navijači čakali toliko let, se zdaj dogaja, ta turnir postavlja mejnike. Pomožno sojenje s pomočjo videa je prihodnost modernega nogometa," je še dejal prvi mož nogometnega gibanja.

Infantino je aprila napovedal, da bodo tehnologijo v primeru pozitivnih učinkov uporabili na svetovnem prvenstvu 2018 v Rusiji. Mednarodni odbor za nogometna pravila (Ifab), ki odloča o novih pravilih, je VAR že potrdil in sprejel ter dovolil njegovo uporabo že od marca.

Video lahko od zdaj pomaga pri sodniških odločitvah v primeru dosojenega gola ali enajstmetrovke, neposrednega rdečega kartona ali kadar ni jasna identiteta igralca v akciji.

Ifab pripravlja nova nogometna pravila

Mednarodni odbor za nogometna pravila (Ifab) bo v prihodnjih devetih mesecih odločal o novih pravilih, ki bi dodobra spremenila nogometno igro. Med drugimi Ifab predlaga, da bi sodniki priznali zadetek, če bi igralec - seveda z izjemo vratarja - nasprotne ekipe na golovi črti z roko zaustavil žogo.

Bo nogomet poleg postopne uporabe videotehnologije poskrbel še za nekaj novosti, neposredno vezanih na pravila igre? | Foto: Reuters Bo nogomet poleg postopne uporabe videotehnologije poskrbel še za nekaj novosti, neposredno vezanih na pravila igre? Foto: Reuters

Predloge, ki so jih poimenovali z naslovom Play Fair (igraj pošteno), bodo preučevali v prihodnjih devetih mesecih, verjetno pa jih bodo uvrstili tudi na dnevni red Ifabovega sestanka prihodnji mesec.

Med predlaganimi spremembami, ki so jih povzeli pri britanskem časniku Times, je tudi, da bi nogometaši lahko kote in proste strele izvajali tako, da bi sami sebi podali žogo, kar naj bi povečalo dejanski čas igre. Tehnični direktor Ifaba David Elleray je izpostavil tudi predloga, da bi sodniki lahko piskali konec polčasa oziroma tekme le v primeru, ko gre žoga z igrišča, in da bi sodniki dosodili najstrožjo kazen, če bi vratar z roko sprejel žogo po podaji nazaj proti njemu.

David Elleray je predstavil nekaj predlogov, ki bi spremenili nogometno igro. | Foto: Reuters David Elleray je predstavil nekaj predlogov, ki bi spremenili nogometno igro. Foto: Reuters

Vratarji bi po omenjenih predlogih lahko izvedli začetne strele do soigralcev znotraj kazenskega prostora, pri čemer bi morali biti tekmeci zunaj meja 16-metrskega prostora. Novost bi bila tudi to, da tisti, ki bi izvajali enajstmetrovko, ne bi dobili druge priložnosti za strel, če bi žoga ostala v igri, torej na primer ob obrambi vratarja ali zadetem okvirju gola. V tem primeru bi namreč žoga pripadla tekmečevemu vratarju.

"Tako ne bi bilo potrebe po tem, da bi se igralci drenjali na robu kazenskega prostora in prezgodaj vtekali v kazenski prostor. Nadalje, če bi igralec ekipe, ki napada, vstopil v kazenski prostor prehitro, bi to pomenilo zapravljeno enajstmetrovko. Če bi takšen prekršek storil igralec ekipe, ki se brani, tekmec pa bi zapravil najstrožjo kazen, bi se udarec z bele točke ponovil," še piše v dokumentu.

Ne spreglejte