Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Sreda,
11. 12. 2019,
16.21

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19

Natisni članek

UEFA liga prvakov Lyon Rudi Garcia Memphis Depay

Sreda, 11. 12. 2019, 16.21

1 leto

Memphis Depay v središču pozornosti tako in drugače

Incident v Lyonu. Zvezdnik Francozov napadel navijača. #video

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,19
Memphis Depay | Zvezdnik in kapetan Lyona Memphis Depay je z golom Francoze najprej popeljal v osmino finala lige prvakov ... | Foto Reuters

Zvezdnik in kapetan Lyona Memphis Depay je z golom Francoze najprej popeljal v osmino finala lige prvakov ...

Foto: Reuters

Junak uvrstitve Lyona v osmino finala lige prvakov, Nizozemec Memhips Depay, se je po tekmi proti RB Leipzigu znašel v središču pozornosti, a ne samo zaradi gola na tekmi, odločilni za Francoze, vrednega uvrstitve med najboljših 16 v Evropi, ampak tudi zaradi incidenta, ki ga je zakuhal po njej.

Jan Oblak
Sportal Madridski sprehod za Oblaka, ki se je pridružil Iličiću in Kamplu

Skupina G lige prvakov je v torek ponudila pravcato dramo na igrišču. Vse do deset minut pred koncem je kazalo, da bodo tri ekipe imele sedem točk, zaradi gola več v gosteh z medsebojnih tekem proti Zenitu in boljšem izkupičku s tekem proti Lyonu pa bo ob že uvrščenem RB Leipzigu med najboljših 16 napredovala Benfica, ki je v Lizboni proti Rusom vodila z 2:0 (na koncu je bilo 3:0).

Lyon je namreč proti RB Leipzigu, ki si je prvo mesto v skupini zagotovil že pred zadnjo tekmo, pred domačimi navijači zaostajal z 1:2. Potem pa je v 82. minut za 2:2, remi in osmino finala zadel prvi zvezdnik in tudi kapetan domačega moštva Memhips Depay. Nogometaši Lyona so do konca držali, prišli do točke in se kot drugi iz skupine G prebili v nadaljnje tekmovanje.

Po koncu tekme so se skupaj z navijači veselili še drugega preboja v osmino finala lige prvakov v dveh sezonah v nizu, nekaj navijačev pa je ob tem priteklo na zelenico leta 2016 odprtega štadiona Groupama v Lyonu. Med njimi tudi eden, ki je v rokah držal transparent z žaljivkami na račun nogometaša Lyona Marcela. Brazilca je upodobil kot osla in ob tem izkušenemu branilcu Lyona sporočil, naj čim prej zapusti klub.

... potem pa je po koncu tekme zakuhal incident, zaradi katerega je danes v središču pozornosti. | Foto: Reuters ... potem pa je po koncu tekme zakuhal incident, zaradi katerega je danes v središču pozornosti. Foto: Reuters

Memphis Depay: Navijači so pljuvali po nas!

Depay je kot kapetan Lyona želel zaščititi soigralca, stekel je proti omenjenemu navijaču in mu iz rok iztrgal transparent, potem pa je izbruhnilo prerivanje med navijači in preostalimi nogometaši, ki so priskočili na pomoč. Pozneje se je dogajanje umirilo, a je bil 25-letni nekdanji zvezdnik Manchester Uniteda, ki je v Lyon prišel leta 2017, vidno razburjen. "Poglejte me v oči. Razjarjen sem, jezen. Ne vem, kaj naj rečem," je Depay govoril v novinarske mikrofone takoj po tekmi, javil pa se je tudi danes, dan po tekmi, in razložil, kaj se je dogajalo, ob tem pa od kluba zahteval tudi sankcije za nekatere navijače Lyona.

"Nekdo bo moral prevzeti odgovornost. Ne vem, kako so se ti navijači znašli na zelenici. Uvrstiš se v nadaljnje tekmovanje, dosežeš velik uspeh, potem pa moraš igrišče zapustiti v takšnih pogojih. Je to normalno? Nekaj je narobe. Lovil sem navijača, da bi iz rok izpustil žaljiv transparent. Navijači so pljuvali po nas! Še nikoli nisem doživel česa takega," povedal Depay, ki so mu v bran stopili tudi v klubu, a za zdaj o tem, kakšne bodo posledice incidenta, ni znano nič.

Kaj se je dogajalo po tekmi v Lyonu:

Trener Lyona ga je pohvalil

"Pokazal je, da je pravi kapetan. Odzval se je kot pravi kapetan. To je tudi dokaz kohezije, solidarnosti in značaja te ekipe," je povedal trener Lyona Rudi Garcia, ki je na klop tega francoskega prvoligaša prišel sredi oktobra. Pred tem je Lyon vodil Sylvinho, ki je v klub prišel letos poleti, a v njem zdržal samo tri mesece, potem pa se je moral po slabih rezultatih v francoskem prvenstvu, v katerem je Lyon trenutno šele na sedmem mestu, posloviti.

Trener Lyona Rudi Garcia je po tekmi pohvalil svojega kapetana. | Foto: Reuters Trener Lyona Rudi Garcia je po tekmi pohvalil svojega kapetana. Foto: Reuters

"Ta uspeh je tudi uspeh Sylvinha," na Brazilca ob velikem zmagoslavju ni pozabil zdajšnji trener Garcia, ki je še v prejšnji sezoni sedel na klopi Marseilla.

Lyon se je sicer še enajstič uvrstil v izločilne dele lige prvakov. Vselej mu je to uspelo v tem tisočletju, najdlje pa je prišel v sezoni 2009/10, ko je prišel vse do polfinala in tam izgubil proti münchenskemu Bayernu.

Lyon v ligi prvakov:

2000/01: skupinski del, 2. faza
2002/03: skupinski del
2003/04: četrtfinale
2004/05: četrtfinale
2005/06: četrtfinale
2006/07: osmina finala
2007/08: osmina finala
2008/09: osmina finala
2009/10: polfinale
2010/11: osmina finala
2011/12: osmina finala
2015/16: skupinski del
2018/19: osmina finala
2019/20: vsaj osmina finala
Ne spreglejte