Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sreda,
22. 5. 2013,
12.49

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Bayern München Borut Semler Borussia Dortmund

Sreda, 22. 5. 2013, 12.49

6 let, 6 mesecev

FOTO: Bayern ima zveste navijače tudi v Sloveniji

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Navijaški klub FC Bayern Slovenija je luč sveta ugledal pred šestimi leti, v soboto pa bo v Münchnu z dušo in telesom čustveno spremljal finale lige prvakov med Bayernom in Borussio Dortmund.

Bavarski velikan ima ogromno navijačev po vsem svetu. Izjema ni niti Slovenija, kjer je bil navijaški klub FC Bayern Slovenija ustanovljen pred dobrimi šestimi leti. Kdaj se je sploh porodila zamisel o klubu navijačev, katerim srce utripa za rdeče-bele? "Način je bil precej nenavaden. Nekateri zdajšnji člani kluba smo se na tekme Bayerna že prej odpravljali prek Boruta Semlerja, ki je takrat igral v mladinskem pogonu. Okrog decembra 2006 je žreb lige prvakov Bayernu namenil Real Madrid. Prek različnih kanalov smo poskušali dobiti vstopnice za to tekmo, a nam žal ni uspelo. Takrat smo si rekli, da moramo ustanoviti fan club, da bomo imeli večje možnosti pridobiti vstopnice za takšne tekme. Potem je šlo vse zelo hitro, že 15. januarja 2007 smo ustanovili fan club, začeli nabirati člane, 11. aprila še istega leta pa so nas pri Bayernu uradno priznali," je za Sportal dejal Luka Vuk, podpredsednik in predstavnik za odnose z javnostmi omenjenega kluba, prvega na slovenskih tleh, ki se je opredelil za Bayernovega. Predsednik kluba je njegov brat Martin, s katerim sta si Bayern prvič s slovensko druščino v živo ogledala leta 2005, ko je na Olimpijskem štadionu, nekdanjemu domu evropskih velikanov iz Münchna, gostovala Borussia Dortmund. Bavarci so goste odpihnili s 5:0, slovenski privrženci Bayerna pa ne bi imeli nič proti, če bi v soboto Heynckesova četa zmagala tudi s petkrat nižjim rezultatom …

Zdaj ko ima navijaški klub že dolgo zgodovino, je lažje priti do vstopnic. A ne za vse tekme. "Prizadevamo si, da bi šli na čim več tekem, a je realnost takšna, da nam uspe na sezono obiskati od pet do deset tekem, kar je v bistvu ogromno. Stanje z vstopnicami ni lahko, saj so vse tekme že vnaprej razprodane, a se za fan clube ponavadi še najdejo karte," nam je povedal Vuk. V začetnih letih jim je do vstopnic pomagal Borut Semler, nekdanji nogometaš Bayerna, ki zdaj igra v Kazahstanu. Članov kluba je že skoraj 70, takšnih, ki se redno odpravljajo na tekme v Nemčijo, pa med 15 do 20. Največ jih je iz Pomurja in Gorenjske, med najmlajšim in najstarejšim pa je 39 let razlike. In vsi z veseljem vzklikajo geslo Mia san mia. Izpeljanko iz bavarskega dialekta nemškega jezika (Wir sind Wir), ki pravi Mi smo tisto, kar smo, in s tem pooseblja ponos do Bavarske.

Z navijači Bayerna iz Nemčije nimajo neposredne uradne povezave, se pa vedno, ko spremljajo v živo dvoboje nemškega prvenstva, pokala ali evropskih tekmovanj, družijo in izmenjajo misli. Bolj so povezani s privrženci Bayerna iz Gradca. S prijatelji iz Avstrije se tudi redno obiskujejo, kar niti ne čudi, saj razdalja med Gornjo Radgono, kjer je sedež Navijaškega kluba FC Bayern Slovenija, in Gradcem ni velika. Sploh če pot do tekme Bayerna vodi prek omenjenega mesta. Če se ne odpravijo v Nemčijo, spremljajo dvoboje v klubskem lokalu Party Bar v Gornji Radgoni. V klub je včlanjen tudi slovenski profesionalni nogometaš Tadej Apatič, ki je dolga leta igral v Domžalah, zdaj pa si služi kruh v Moldaviji, kjer je Šerifu pomagal do državnega naslova. Prekmurec goreče stiska pesti za Bayern in še zdaleč ni osamljen.

S slovenskimi simpatizerji Borussie Dortmund, ki smo jih na Sportalu predstavili v torek, nimajo stikov. Tako so tudi opozorili, da se prijateljskih nogometnih tekem med slovenskimi navijači sobotnih tekmecev v finalu lige prvakov niso udeleževali. Vsaj člani njihovega navijaškega kluba ne. "Zanimivo pa je, da sta prijatelja, s katerima sem skupaj odraščal, velika navijača Dortmunda," je postregel z zanimivostjo. V soboto bi dal vse, da bi lahko ljubljence spremljal na delu na Wembleyju, a operacija pri nakupu vstopnic ni postregla s srečnim koncem. Razumljivo, saj je Borussia za finale prejela več kot 500.000 prošenj. "Seveda smo se prijavili za vstopnice za finale, ampak nam sreča za razliko od lani ni bila naklonjena. Lani smo si ogledali boleč poraz proti Chelseaju na domači Areni. V soboto bi lahko finale lige prvakov spremljali na Allianz Areni, a nisi mogel priti do vstopnic, če nisi iz Nemčije. Zato ne gremo tja, si bomo pa finale po vsej verjetnosti ogledali v eni izmed pivnic v središču Münchna," je potrdil Vuk. Bo po dveh zaporednih porazih v finalu lige prvakov končno lahko nazdravljal evropskemu naslovu?

Ne spreglejte