Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
11. 5. 2014,
21.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sao Paulo Brazilija FIFA

Nedelja, 11. 5. 2014, 21.53

8 let

Fifa si grize nohte: brazilski štadioni bijejo bitko s časom

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Čeprav nas do začetka svetovnega prvenstva v Braziliji loči natanko mesec dni, prireditelji še niso izpolnili obljub. Prenova treh štadionov krepko zamuja, niz gradbenih nesreč se žal ne prekinja.

Ko se je Brazilija predstavljala kot kandidatka za svetovno prvenstvo, je postregla s pravljično ponudbo. Dvanajst prizorišč z vrhunsko opremljenimi in modernimi štadioni v deželi, ki je nora na nogomet ... Vsaj na papirju se je obetalo čarobno ter neponovljivo prvenstvo. Nato pa so se začele težave, žal tipične in predvidljive za ta del sveta.

Čeprav je do začetka prvenstva le še okrogel mesec dni, je treba prikimati ugotovitvi, da trije od dvanajstih objektov še niso pripravljeni za potrebe svetovnega prvenstva. Še več, nekateri izmed njih še čakajo na instalacijo dobršnega dela sedišč, rok za opravljanje varnostnih preizkusov – Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je predpisala tri – pa se izmikajo in se najverjetneje ne bodo pripetili v zahtevani meri.

Krovna mednarodna nogometna zveza je nameravala vsak štadion postaviti pod temeljit drobnogled, a bo pri treh potrebna malce večja stopnja tveganja, saj se jim bo zelena luč za prirejanje nogometnih spektaklov prižgala tik pred začetkom prvenstva. Zamude pri gradnji štadionov, povečani stroški, nesreče pri gradnji, ki so do danes zahtevale že osem smrtnih žrtev, ter napovedane demonstracije nezadovoljnih državljanov zaradi enormnih stroškov države, namenjenih svetovnemu prvenstvu (ocenjujejo se na okrog osem milijard evrov), predstavljajo antipod tistemu, kar poveličuje brazilsko strast do nogometa.

Zahtevani rok je zamudila kar polovica štadionov

Domovina sambe je ogromna dežela, nora na okroglo usnje. Je dežela neskončnih turističnih atrakcij, zabave, gostoljubnih ljudi in karnevala, nenazadnje tudi dežela petkratnih svetovnih prvakov, ki ne želijo izkusiti grenkobe zamujene priložnosti tako kot njihovi rojaki pred 64 leti. Na domačih zelenicah želijo iti do konca ter vzeti vse, kar se ponuja.

Če so v športnem pogledu njihovi nogometaši sposobni uresničiti najbolj smele napovedi, pa so kot prireditelji nekoliko zatajili. Brazilija je zapravila ugled v očeh Fife, ki je pričakovala, da bo odgovoren del naloge, pravočasna zagotovitev odprtja prenovljenih štadionov, opravljen v predpisanem roku. Pričakovala je, da bo ducat lepotcev nared do 31. decembra 2013, ko se je iztekel njen rok in bi moralo biti vse nared, a se je uštela. Kar polovica je potrebovala dodaten čas, trije štadioni pa še vedno niso nared (Sao Paulo, Cuiaba in Curitiba), kar je zaušnica Fifini presoji, da lahko sodeluje z zaupanjem vrednim gostiteljem.

Brazilci na svoj način preverjajo potrpežljivost Fife, ki se je znašla v nehvaležnem položaju. Zaveda se, da ni več poti nazaj, zato močno popušča gostiteljem, saj je več kot očitno, da je začetek svetovnega prvenstva tik pred vrati. Stiska pesti, da bi bila zadnja dela zaključena vsaj še ta mesec in da bi štadioni do začetka sodnikovih piskov zasijali v polni luči.

Sao Paulo in Porto Alegre pozdravila prvi generalki

Katera prizorišča še nagajajo? Gradbena in ureditvena dela pospešeno ter skoraj 24 ur na dan potekajo v treh mestih, tudi Sao Paulu, ki ima posebno vlogo, saj bo na njegovi ''nesrečni'' Areni de Sao Paulo potekalo slovesno odprtje.

Dvoboj med Brazilijo in Hrvaško že počasi polni naslovnice, to bo osrednji dogodek, ki ga bo 12. junija spremljal ves svet, še vedno pa ni potrjeno, ali bo na štadion lahko prišlo 68 tisoč gledalcev.

Toliko naj bi bila napovedana kapaciteta po končani prenovi, poraja pa se dvom, da bo število sedišč nekoliko manjše. To pa bi bil prvovrsten škandal zaradi prodanih vstopnic. Ker dela zamujajo, še ni potrditve, da bo temu res tako.

Prva večja generalka bo prihodnji teden na tekmi brazilskega prvenstva med kluboma Corinthians in Figueirense, a se je bo lahko udeležilo le 50 tisoč obiskovalcev.

V Sao Paulu je bilo zanimivo že v soboto, ko so se na nedokončanem štadionu v ekshibicijski tekmi pomerili nekdanji zvezdniki najbolj priljubljenega kluba v Sao Paulu. Dvoboj so spremljali le na dveh tribunah, ki sta bili odprti za nogometne navdušence, zbralo se je nekaj manj 20 tisoč gledalcev.

Prvi zadetek na prenovljenem štadionu Itaquerao je dosegel nekdanji brazilski as Rivelino, dogodek pa je ponudil optimizem, da bo bodoči nogometni dom Corinthiansa v polni pripravljenosti že do začetka junija.

V soboto je prvo večjo generalko pred svetovnim prvenstvom uspešno prestal tudi štadion Beira-Rio v Porto Alegreju. Dvoboj med Internacionalom ter Atleticom Paranaensejem (2:1) je dokazal, da je prekrasen objekt iz rojstnega Tavaresovega mesta nared za največje nogometne poslastice, čeprav je treba urediti še nekatere podrobnosti.

V Cuiabi, kjer je prejšnji teden nesrečno umrl eden izmed delavcev, se v teh dneh končuje podoba Arene Pantanal. Manjka še 15 tisoč sedežev, ki naj bi se pridružili že postavljenim s svetlobno hitrostjo. V tako kratkem času, da bi lahko Fifi odleglo.

Mednarodna zveza je po slabi brazilski izkušnji, njeni veljaki so priznali, da s takšnimi zamudami ni imelo v zgodovini opravka še nobeno nogometno prvenstvo, priznala, da bo v prihodnje bolj pazila. Tako naj bi Rusijo, prihodnjo gostiteljico mundiala, čakali že strožji roki za pravočasno primopredajo pripravljenih štadionov.

Ne zamujajo pa le štadioni, temveč tudi prenove nekaterih večjih letališč ter prometnih storitev. Med svetovnim prvenstvom naj bi v domovino sambe prispelo 600 tisoč tujih nogometnih navdušencev, med prvenstvom pa se bodo iz mesta v mesto selili vsaj trije milijoni Brazilcev. A to je že druga zgodba ...

Ne spreglejte