Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
16. 5. 2024,
12.45

Osveženo pred

1 mesec, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07

Natisni članek

rasizem FIFA

Četrtek, 16. 5. 2024, 12.45

1 mesec, 3 tedne

Bodo prižgali zeleno luč?

Fifa se poigrava z možnostjo igranja tekem državnega prvenstva v tujini

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,07
Tottenham Manchester City | Takšnim zamislim so bili do zdaj naklonjeni predvsem klubi v angleški premier ligi in španski la ligi. | Foto Reuters

Takšnim zamislim so bili do zdaj naklonjeni predvsem klubi v angleški premier ligi in španski la ligi.

Foto: Reuters

Mednarodna nogometna zveza (Fifa) razmišlja o tem, da bi dovolila igranje tekem najmočnejših nogometnih lig zunaj matične države. Glede tega namerava ustanoviti 10–15-člansko delovno skupino, ki bo to možnost preučila.

fifa
Sportal Konec tedna o sankcijah zoper Nogometno zvezo Izraela

Takšnim zamislim so bili do zdaj naklonjeni predvsem klubi v angleški premier ligi in španski la ligi, saj bi jim tekme v Združenih državah Amerike, Bližnjem vzhodu in Aziji prinesle dodaten zaslužek. Nova delovna skupina naj bi preučila deset vidikov igranja tekem v tujini, na podlagi katerih bo sprejela končno odločitev. Ta vključujejo odziv navijačev, uravnoteženost tekmovanja, enkratno ali stalno igranje tekem v tujini in splošen vpliv na nogomet.

Številni najmočnejši evropski klubi so že zdaj igrali prijateljske tekme v tujini, pri čemer si predvsem ameriški izdajatelji televizijskih programov želijo, da bi v ZDA potekale tudi tekmovalne tekme, saj bi tako izkoristili naraščajočo popularnost najmočnejšega angleškega klubskega tekmovanja.

Fifa s predlogom o globalnem boju proti rasizmu

Fifa se želi na globalni ravni s skupnim trudom članic bolje boriti proti rasizmu, vključno z oblikovanjem posebne geste s prekrižanima rokama, ki jo bodo nogometaši lahko uporabili glede komuniciranja o rasističnih incidentih. Predlog tako imenovanega "globalnega stališča proti rasizmu", za katerega Fifa pravi, da je plod širokih posvetovanj z igralkami in igralci, bodo predstavili vsem 211 članicam na Fifinem kongresu v Bangkoku, ki bo v petek.

Prvi steber predloga poziva k temu, da rasizem naredijo za specifičen prekršek, ki bo obvezno zapisan v disciplinskih kodeksih vseh nacionalnih nogometnih zvez, ti kodeksi pa bi nato morali biti temelj za specifične in stroge sankcije, vključno z odpovedjo tekem. Predlog poziva vse članice k sprejetju procedure treh korakov v primeru rasističnega obnašanja gledalcev. Pri tem bo tekma ob takšnem obnašanju prvič in drugič ustavljena, v primeru nadaljnjega rasističnega vedenja pa odpovedana.

La liga že prihodnje leto v Severni Ameriki?

La liga se nagiba k temu, da bi že prihodnje leto nekaj tekem odigrala v Severni Ameriki. | Foto: Reuters La liga se nagiba k temu, da bi že prihodnje leto nekaj tekem odigrala v Severni Ameriki. Foto: Reuters

Pri vsem skupaj ni zanemarljivo niti dejstvo, da se španska la liga nagiba k temu, da bi že prihodnje leto nekaj tekem odigrala v Severni Ameriki. Tekme domačega prvenstva v tujini so do zdaj preprečevala interna pravila Fife, ki velevajo, da morajo biti tovrstne tekme odigrane v državi, v kateri je bilo tekmovanje ustanovljeno. Takšne pobude sicer niso nove, saj se je že leta 2008 pojavila ideja, da bi tekme premier lige igrali v tujini, a so predlog tedaj zavrnili navijači ter tudi Fifa in Evropska nogometna zveza (Uefa).

Fifo naj bi sicer k omenjenemu dejstvu spodbudile zakonodajne spremembe v ZDA. Predlog je v javnost prišel tik pred začetkom letnega kongresa Fife, ki se bo začel v petek v Bangkoku na Tajskem.

Gianni Infantino
Sportal Klubsko SP pod okriljem Fife tudi za ženske
Ne spreglejte