Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 8. 2017,
14.05

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

2

Natisni članek

doping Marko Šuler heker WADA

Četrtek, 24. 8. 2017, 14.05

6 let, 7 mesecev

Hekerska skupina Fancy Bears je spet udarila

Ruski hekerji v povezavi z dopingom s prstom pokazali tudi na Marka Šulerja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,30

2

Marko Šuler | Foto Grega Valančič/Sportida

Foto: Grega Valančič/Sportida

Ruska hekerska skupina Fancy Bears je objavila seznam domnevno dopingiranih nogometašev na SP leta 2010 v Južni Afriki. Na tem je kar nekaj svetovnih nogometnih zvezd, pa tudi ime nekdanjega slovenskega reprezentanta Marka Šulerja. Ob tem se je oglasila Svetovna protidopinška organizacija, ki ostro kritizira razkrivanje osebnih podatkov športnikov.

Ruski hekerji pod imenom Fancy Bears, ki jih povezujejo sodelovanja z rusko vlado, so objavili več seznamov domnevno dopingiranih nogometašev. Informacije naj bi dobili z vdorom v sistem Svetovne protidopinške organizacije (Wada). Vsaj 25 nogometašev naj bi po njihovih besedah goljufalo na svetovnem prvenstvu v Južni Afriki leta 2010, kjer je nastopala tudi slovenska izbrana vrsta.

Ti prihajajo iz 12 držav, največ (pet) iz Argentine in Nemčije (štirje), med njimi pa je tudi ime slovenskega nogometaša. Ob Mariu Gomezu, Carlosu Tevezu, Juanu Sebastianu Veronu … se je znašel tudi nekdanji slovenski reprezentant, danes član Maribora Marko Šuler.

Wada obsoja razkrivanje podatkov

Na zapise hekerjev so se odzvali pri Wadi, ki ostro obsoja kakršnokoli razkrivanje osebnih podatkov športnikov. Kot pravijo pri omenjeni organizaciji, gre za nogometaše, ki med drugim spadajo med terapevtske izjeme. Pri Šulerju sta bili na primer navedeni substanci Formoterol in Salbutamol, ki ju vsebujejo sredstva za pomoč astmatikom.

Pri Wadi obsojajo razkrivanje podatkov. | Foto: Vid Ponikvar Pri Wadi obsojajo razkrivanje podatkov. Foto: Vid Ponikvar



Kaj so terapevtske izjeme*?

Športniki so lahko bolni ali imajo bolezensko stanje, ki zahteva določena zdravila. Če so ta zdravila na Listi prepovedanih snovi in postopkov lahko protidopinške organizacije športnikom podelijo terapevtsko izjemo (TI), kar jim dovoljuje, da jemljejo predpisana zdravila.TI športnikom zagotavlja primerno zdravljenje legitimnega zdravstvenega stanja - tudi če zdravljenje zahteva prepovedano snov ali postopek. Pozitiven test se tako ne šteje za kršitev protidopinških predpisov.

Športnik na nacionalni ravni, ki je upravičen do terapevtske izjeme, mora podatek o tem vnesti v protidopinški sistem Adams (The Anti-Doping Administration & Management System), ki je znani tudi Wadi in mednarodni športni zvezi.

*Razlaga SLOADO - Slovenske antidoping organizacije

Dvojna merila?

Skupina ruskih hekerjev Fancy Bear s svojimi razkrivanji želijo opozoriti, da nogomet nikakor ni čist šport, pač pa poln dopinških grešnikov.

Z objavo imen bi lahko želeli predstaviti dvojna merila, ki jih po njihovem mnenju uporablja Wada, ko športnikom iz zahodnih držav izdaja dovoljenje za terapevtske izjeme oz. licence za dopingiranje, po drugi strani pa ruskim športnikom prepoveduje udeležbo na največjih tekmovanjih.

Wada | Foto: Reuters Foto: Reuters

Fancy Bears: leta 2015 dopingiranih več kot 160 nogometašev

Fancy Bears pravijo še, da naj bi bilo leta 2015 dopingiranih več kot 160 nogometašev, med njimi jih devet danes igra v Angliji ali na Škotskem.

Zanimivo je, da na seznamu ne omenjajo ruskih nogometašev, pa čeprav se je v odmevnem poročilu o dopingu kanadskega profesorja prava Richarda McLarna pod drobnogledom znašlo 34 ruskih nogometašev.

Med osem in deset Slovencev, upravičenih do terapevtskih izjem

Kot nam je decembra leta 2016 povedal prvi mož slovenske protidopinške agencije Jani Dvoršak, je med slovenskimi športniki letno med osem in deset takih, ki so upravičeni do t. i. terapevtskih izjem, oddanih vlog pa je med 20 in 30 na leto.

Zaradi varovanja osebnih podatkov imena teh športnikov ostajajo skrivnost, čeprav je Dvoršak prepričan, da tudi če bi bila imena javno objavljena, to ne bi škodovalo ugledu dotičnih športnikov.

Ne spreglejte