Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Nedelja,
29. 7. 2012,
13.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mura Maribor

Nedelja, 29. 7. 2012, 13.05

8 let

Evropski vonj v Fazaneriji, v Stožicah nič več

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Med tednom sta Mura in Maribor v Evropi navdušila nogometno javnost. Jo bosta tudi danes? Slavnostjo ne bo le v Fazaneriji, pač pa tudi v Kidričevem, Olimpija pa bo norveške rane celila z Gorico.

Evropski obračun Mure in Maribora prihaja ob neposrečenem času. ''Črno-beli'' se pripravljajo na Arsenal, resda ukrajinskega, Maribor pa na Dudelange, ki je nedavno osmešil bogate Salzburžane. Povezanost slovenskih evropskih junakov priča dogovor, da bodo ''Muraši'' povratno srečanje s Kijevčani odigrali v Ljudskem vrtu. V mestu ob Dravi je vstopnic za sredino tekmo z luksemburško senzacijo vedno manj. Tudi zaradi tega, ker zaradi nezadovoljivih ponudb televizijskih hiš ponovno ne bo neposrednega prenosa. Darko Milanič je minuli krog v 1. SNL pred Željezničarjem odpočil večji del uradne enajsterice, manjkalo je kar šest ''kapitalcev''. Verjetno bodo nekateri počivali tudi tokrat. Ne bo Agima Ibraimija, ki jo je skupil v Sarajevu in bo počival še nekaj dni. Ne pozabimo. Če bi Mariborčani sredi ''olimpijskega vrveža'' izločili Dudelange, bi si že najmanj zagotovili skupinski del lige Europa (tako kot lani), ob ugodnem žrebu pa bi lahko po 13 letih ponovili nepozaben podvig Prašnikarjeve čete in se za točke potegovali v druščini najbolj imenitnih klubov v Evropi. Po Goranu Cvijanoviću, Aleksandru Rajčeviču in Željku Filipoviću bo sodelovanje z najboljšim slovenskim klubom zagotovo podaljšal še kdo, v Murski Soboti pa bi lahko danes zaigrala tudi poletna novinca, stara znanca Fazanerije Arpad Vaš in Rok Buzeti. Zaradi kazni bo manjkal Denis Kramar. V napadu Mure velja pričakovati zelo motiviranega Nusmirja Fajića, o katerem Mariborčani govorijo le o superlativih. Če bi imel manjšo odškodnino, bi se morda že preselil pod Kalvarijo. Danes mu za razliko od številnih igralcev Mure in Maribora ne bo potrebno varčevati z močmi, saj v četrtek zaradi kazni rumenih kartonov ne bo zaigral v Kijevu.

V Kidričevem se nogomet na tako visoki klubski ravni še ni igral. Na zelenici, kjer zelo radi trenirajo slovenski reprezentanti, bo Aluminij premierno pričakal gosta v prvoligaški druščini. Datum, 29. julij 2012, bo romal v zgodovino, mestece ob Ptuju pa je na nogah. Kidričani imajo veliko željo, da bi nogometni praznik začinili še z zmago. V Kranju so ostali brez točk, tokrat pa prihajajo nepredvidljive Domžale. Trener Bojan Flis nima težav s poškodovanimi igralci, nekaj več mu jih povzroča neuigranost ekipe. Klub je poskrbel za primerno urejenost nogometnega objekta, ki naj bi danes sprejel rekordni obisk, prireditelji skrbi le to, da se v času dvoboja nad nastopajočimi ne bi znesle poletne nevihte. Domžale dragocene zmage v Ljubljani niso zmogle potrditi pred maloštevilnim domačim občinstvom. Celje je ''ukradlo'' vse tri točke, Stevan Mojsilović je še vedno prepričan, da so bile Domžale boljši tekmec in so jih Celjani nezasluženo spravili na kolena. Tokrat načrtuje ohranitev popolnega niza v gosteh. Pri dvakratnih slovenskih prvakih ne bo Darka Topića, Zenija Husmanija in Slobodana Vuka, s poškodbami se borijo tudi Saša Aleksander Živec, Nejc Skubic in Darko Zec. Slednji je v dresu Doba večkrat občutil moč prepričljivih drugoligaških izvedb Aluminija, zdaj bo tekma štela za prvoligaške točke. Zaradi kazni, rdečega kartona na tekmi s Celjem, bo manjkal Liridon Osmanaj.

''Zmaji'' so končali evropsko pot. Resda z dobrim obrambnim učinkom, a vseeno še vedno prevladuje mnenje, da so s Tromsom padli brez izstreljenega naboja. V 210 minutah niso zatresli mreže, v 1. SNL naj bi bilo drugače, vsaj če gre soditi po nedavni ''petardi'' v Velenju. ''Kako zelo nas je spoštoval Tromso, pove tudi njegova poteza, ko je preložil svojo zadnjo ligaško tekmo, da je imel cel teden časa za priprave na nas. Zmanjkalo nam je nekaj sreče in tudi koncentracije v ključnem trenutku v podaljšku, ko so nas Norvežani kaznovali s svojim najmočnejšim orožjem, skokom ob prekinitvi. Prepričan sem, da so fantje na pravi poti, da igramo nogomet na pravi način, težimo k tehnično dovršeni igri, ki mora biti zaščitni znak Olimpije. V nogometu ni veliko težjih udarcev, kot izpad v podaljšku iz tekmovanja, na katerega čakaš celo leto. Vendar fantje morajo zdaj še enkrat več pokazati prav karakter in se odzvati po tej težki izkušnji ter v nedeljo odigrati pravo tekmo in Olimpiji prinesti tri izjemno pomembne točke,'' drži nogometašem Olimpije palec gor športni direktor Milenko Ačimović. V nedeljo bo končno nastopil Rok Baskera, ki je pridobil papirje, v sredo pa sledi presenečenje navijačem. Čeprav je Olimpija že pomahala Evropi v slovo, se bo na prijateljskem srečanju pomerila s turškim velikanom Galatasarayjem. Tudi s Čehom Milanom Barošom in donedavnim ''belim baletnikom'' Hamitom Altintopom.

Najprej pa sledi tekma z Gorico. Prihaja tekmec, ki se ga ne sme podcenjevati. Najbolj ga poznata Aris Zarifović in Franklin William Vicente, nekdanji ''vrtnici'', ki sta na lastni pesti občutila tudi finančne težave. A slednje ne morejo odvzeti zadnjega aduta, velikega srca in nespornega talenta. Tega pa v Novi Gorici nikoli ni manjkalo. ''Vidi se, da ti fantje znajo igrati nogomet in da lahko igrajo enakovredno z vsakim, tudi v Ljubljani,'' razmišlja trener Miran Srebrnič. Na krilih Dejana Žigona, najboljšega strelca dosedanjega dela 1. SNL, je ''strla'' odpor evropske Mure in dokazala, da bi lahko v tej sezoni dosegla še kaj več kot le zagotovljen obstanek na osmem mestu. V Stožicah je že zmagovala …

Ne spreglejte