Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 6. 2024,
22.56

Osveženo pred

2 dneva, 4 ure

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,79

Natisni članek

Španija Hrvaška Španska nogometna reprezentanca hrvaška nogometna reprezentanca Euro 2024 Euro 2024

Sobota, 15. 6. 2024, 22.56

2 dneva, 4 ure

Euro 2024, drugi igralni dan (15. junij)

Katastrofa Hrvatov za uvod v Euro, Yamal in Bajrami nova rekorderja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,79
Lamine Yamal, Dani Carvajal - Španija : Hrvaška Euro | Lamine Yamal je postal najmlajši igralec z nastopom na EP v zgodovini, podal pa je tudi za gol Daniela Carvajala. | Foto Guliverimage

Lamine Yamal je postal najmlajši igralec z nastopom na EP v zgodovini, podal pa je tudi za gol Daniela Carvajala.

Foto: Guliverimage

Evropsko prvenstvo v nogometu se je v petek začelo z zanesljivo zmago domačinov Nemcev, danes pa nadaljevalo z drugo tekmo v tej skupini, na kateri je bil glavni sodnik Slovenec Slavko Vinčić. Mariborčan je pospremil zmago Švicarjev s 3:1 nad Madžari. Sledila je poslastica skupine B med Španijo in Hrvaško, rdeča furia pa je slavila z nenadejano gladkih 3:0. Hrvati so ob tem zapravili tudi enajstmetrovko. V večernem terminu sta bili v tej skupini na delu še Italija in Albanija. Nedim Bajrami je zabil najhitrejši gol v zgodovini evropskih prvenstev, a je Italija nato zabila dvakrat in slavila. Slovenija bo prvo tekmo prvenstva odigrala v nedeljo ob 18. uri proti Danski.

Euro 2024, 1. krog (skupini A in B)

Sobota, 15. junij:

Nogometaši Madžarske in Švice so odigrali uvodni krog skupine A, v katerem so gostitelji Nemci v petek nadigrali Škote in jih odpravili s 5:1. Švicarji so v prvem polčasu prevladovali, v drugem pa so slovenski vzhodni sosedi vzpostavili ravnotežje, a na koncu izgubili z 1:3.

Švicarji so povedli v 13. minuti, ko se je pod vodstvo podpisal Kwadwo Duah s prvencem v članski reprezentanci. Duah je spretno vtekel v kazenski prostor in natančno udaril z desetih metrov. Po njegovem golu je sicer sledil ogled posnetka VAR, po tem pa je slovenski delivec pravice Slavko Vinčić gol priznal. Njegova pomočnika sta bila Tomaž Klančnik in Andraž Kovačič, četrti sodnik Rade Obrenović, odločitve po ogledih VAR posnetkov pa je sprejemal Nejc Kajtazović.

Kwadwo Duah je zabil svoj prvenec. | Foto: Guliverimage Kwadwo Duah je zabil svoj prvenec. Foto: Guliverimage

Nogometaši s križem na prsih so nadzirali potek srečanja, tik pred odmorom pa po lepem kombiniranju prek Michela Aebischerja z velike razdalje po neubranljivem strelu povedli z 2:0. Tudi 27-letnik je dosegel sploh prvi članski reprezentančni gol. V 69. minuti pa veselje na drugi strani, po podaji v kazenski prostor se je pred golom švicarskega branilca otresel Barnabas Varga in ob padcu z glavo znižal na 1:2. Madžari so pritiskali in imeli več od igre, vendar ni bilo več prave nevarne akcije. Končni rezultat je v sodnikovem dodatku za zmago s 3:1 postavil Breel Embolo.

Pravico deli Slavko Vinčić. | Foto: Guliverimage Pravico deli Slavko Vinčić. Foto: Guliverimage Poslastica v Berlinu povsem po notah Špancev

Uvod v derbi skupine B med Španijo in Hrvaško ni postregel z veliko priložnostmi, nato pa so si Španci v razmaku treh minut z goloma Alvara Morate v 29. in Fabiana Ruiza v 32. minuti priborili lepo prednost. Tako po prvem kot po drugem golu Španije so do lepih priložnosti prišli tudi Hrvati, a je strela Matea Kovačića in kasneje Marcela Brozovića španski čuvaj mreže Unai Simon zaustavil. V 42. minuti je nevarno z glavo sprožil še Joško Gvardiol, a udaril mimo vrat. V sodnikovem podaljšku pa še en šok za varovance Zlatka Dalića. Po podaji Laminea Yamala se je v kazenskem prostoru odlično znašel Daniel Carvajal in naše južne sosede spravil v velike težave. Michael Oliver je nato s piskom za konec polčasa ekipi poslal na odmor.

Alvaro Morata je Španijo povedel v vodstvo. | Foto: Guliverimage Alvaro Morata je Španijo povedel v vodstvo. Foto: Guliverimage Drugi polčas je že na uvodu ponudil nekaj priložnosti. Kot prvi je v 52. minuti nevarno zapretil Yamal, a je bil Dominik Livaković na mestu. Takoj za tem je mladi španski up zaposlil strelca prvega gola Morato, ta pa se pred vrati ni najbolje znašel. Sledil je nevaren napad Hrvatov, v katerem je po predložku prvi sprožil Josip Stanišić, Marc Cucurella pa je njegov strel blokiral. A nevarnosti še ni bilo konec, saj se je od bloka žoga odbila, najvišji v skoku pa je bil Andrej Kramarić. Še enkrat več se je izkazal Simon in z izjemno obrambo preprečil, da bi se Hrvati veselili prvenca na tem Euru.

V 78. minuti pa je Hrvaška dobila najstrožjo kazen. Odgovornost je prevzel Bruno Petković, Simon pa se je še enkrat več izkazal in prebral njegovo namero. Do odbite žoge je prišel Ivan Perišić in nato je Petković njegovo podajo vendarle pospravil v špansko mrežo. A vmešal se je VAR in Oliver je gol Hrvaške zaradi nedovoljenega položaja razveljavil. V zaključku tekme je še enkrat zapretil Perišić, a Simon je bil znova na mestu. V sodnikovem podaljšku priložnosti ni bilo in Španci so se veselili prvega kompleta točk.

Hrvaški navijači, tako na stadionu kot v navijaški coni v Berlinu, so se lahko le držali za glavo. | Foto: Guliverimage Hrvaški navijači, tako na stadionu kot v navijaški coni v Berlinu, so se lahko le držali za glavo. Foto: Guliverimage

Yamal najmlajši v zgodovini

Španski reprezentant Lamine Yamal je z nastopom proti Hrvaški postal najmlajši igralec z nastopom na evropskem prvenstvu v zgodovini. Nov rekord je postavil pri 16 letih in 338 dneh. Prejšnji rekord je imel v lasti Poljak Kacper Kozlowski, ki je na prejšnjem Euru zaigral pri 17 letih in 246 dneh.

Po starostnih rekordih, ki jih je najprej podiral pri Barceloni, je lani pri 16 letih in 57 dneh postal tudi najmlajši strelec Španije v zgodovini. Yamal bo sicer 17. rojstni dan praznoval 13. julija, le dan pred finalom v Berlinu, kjer je danes postavil nov mejnik.

Bajrami zabil najhitreje v zgodovini Eura, Italijani pripravili preobrat

Večerni obračun med Italijo in Albanijo se je začel s pravim šokom za branilce naslova. Že v 23. sekundi tekme je namreč Albance v vodstvo povedel Nedim Bajrami, ki je izkoristil slabo podajo Federica Dimarca. Bajrami je s tem postal tudi strelec najhitrejšega gola v zgodovini evropskih prvenstev. Pred njim je ta rekord držal Dimitrij Kiričenko, ki je na tekmi Eura 2004 med Rusijo in Grčijo zabil po minuti in sedmih sekundah igre. Hitro so nato prek Lorenza Pellegrinija zapretili tudi Italijani, a je žoga po njegovem strelu zletela mimo vrat.

Azurri so nato pritisnili proti albanskim vratom in v 11. minuti izenačili prek Allesandra Bastonija. V 16. minuti so Italijani že povedli. Natančno je sprožil Nicolo Barella, tudi po pregledu VAR pa je zadetek obveljal. Po nekajminutnem zatišju so v 33. minuti zopet resneje zapretili Italijani. Davide Fratesi se je znašel iz oči v oči s Thomasom Strakosho, poizkusil z lobom, a albanski čuvaj mreže je z zadnjimi atomi moči žogo preusmeril v vratnico. V 40. minuti je roke albanskega vratarja ogrel še Gianluca Scamacca, pred koncem polčasa pa je do strela z glavo prišel Pellegrini, a izid se do odmora ni več menjal.

Nedim Bajrami je zabil najhitrejši gol v zgodovini evropskih prvenstev. | Foto: Guliverimage Nedim Bajrami je zabil najhitrejši gol v zgodovini evropskih prvenstev. Foto: Guliverimage

Uvod v drugi del igre ni prinesel večjih priložnosti, po 15 minutah igre pa je do strela prišel Federico Chiesa, a sprožil mimo vrat. Selektorja obeh reprezentanc sta nato obe ekipi nekoliko osvežila z igralci s klopi, na novo priložnost pa smo morali počakati vse do zadnje minute igre. Rey Manaj je vtekel v prazen prostor, dobil visoko podajo in nato sprožil proti oddaljenejši vratnici, a je vratar Gianluigi Donnarumma s telesom strel preusmeril mimo vrat. V sodnikovem dodatku priložnosti ni bilo in branilci naslova so zabeležili pomembne tri točke.

Lestvice:

#Srčnišal NZS

Na evropskem prvenstvu v nogometu, ki bo do 14. julija potekalo v Nemčiji, bo v živo navijalo ogromno slovenskih navijačev. Telekom Slovenije, ki je za vse svoje mobilne naročnike, ki bodo navijali v Nemčiji, pripravil brezplačen in neomejen mobilni prenos podatkov, se je pridružil dobrodelni kampanji #srčnišal Nogometne zveze Slovenije in z nakupom tisoč navijaških srčnih šalov prispeval za plačilo športnih vadnin in opreme otrokom iz socialno šibkejših okolij ter podporo Specialni olimpijadi Slovenije.

Euro 2024 prva tekma Nemčija Škotska Niclas Füllkrug
Sportal Brez milosti: elf s petardo, en gol dali še za Škotsko
Kasper Schmeichel
Sportal Danski velikan pred tekmo leta popihal na dušo Janu Oblaku
slovenska nogometna reprezentanca Slovenija : Bolgarija Andraž Šporar
Sportal Andraž Šporar razkril sanjski scenarij, ki bi spravil Slovenijo v ekstazo
Jasmin Kurtić
Sportal Jasmin Kurtić: Star sem 35 let, ampak menim, da nisi nikoli prestar, da bi živel svoje sanje
Ne spreglejte