Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
7. 9. 2014,
16.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

slovenska nogometna reprezentanca Matjaž Kek Klemen Lavrič Samir Handanović

Nedelja, 7. 9. 2014, 16.38

8 let

Estonci redna in prijazna stranka za Slovenijo

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Estonija igra pomembno vlogo v zgodovini slovenske nogometne reprezentance. Do zdaj so se Slovenci z Estonci merili že sedemkrat. Ponedeljkova tekma v Talinu bo osma.

Le z Romunijo in Hrvaško se je slovenska reprezentanca do zdaj pomerila večkrat, kot se je z Estonijo v dozdajšnjih 198 uradnih tekmah, ki jih je odigrala. Z omenjenima se je osemkrat, z Estonci enkrat manj. Po koncu kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2016 bo torej prav ime Estonije izpisano na mestu reprezentance, s katero so se Slovenci pomerili največkrat.

Tudi spomini, ki jih imamo Slovenci na estonsko reprezentanco, so dobri. Kar petkrat smo zmagali, enkrat remizirali in le enkrat izgubili ob izjemno pozitivni razliki v zadetkih (12:3). Toda prav edini dozdajšnji poraz je zelo boleč in hkrati datira v zadnji medsebojni obračun Slovencev in Estoncev. Pred skorajda natanko tremi leti je Slovenija presenetljivo izgubila v Stožicah v kvalifikacijah za zadnje evropsko prvenstvo. Pozneje se je izkazalo, da je bil prav ta poraz usoden v boju za turnir na Poljskem in v Ukrajini.

Ob zadnjem gostovanju avtogol za zmago

V istih kvalifikacijah je Slovenija v Talinu zmagala, po avtogolu, ta je prišel kot posledica strela Zlatka Dedića, z 1:0.

Pred tem sta se Slovenija in Estonija udarili še petkrat. Prvič tretjega junija 1992 v sploh prvi uradni tekmi slovenske reprezentance. V Talinu je bilo v prijateljski 1:1, strelec zgodovinskega prvega gola, odkar Slovenija tudi v nogometu nastopa kot samostojna država, je bil Igor Benedejčič. Manj kot leto pozneje, spet v prijateljski tekmi, ta je bila tretja v zgodovini reprezentance, je Slovenija v Ljubljani zmagala z 2:0, strelca sta bila Samir Zulić in Sašo Udovič.

Usoda je hotela, da sta se reprezentanci znašli tudi v isti kvalifikacijski skupini v prvih kvalifikacijah, v katerih je igrala Slovenija. Tistih za evropsko prvenstvo leta 1996. Slovenija je pod vodstvom Zdenka Verdenika na obeh tekmah zanesljivo zmagala. V Estoniji je bilo 3:1, v Mariboru pa 3:0.

Matjaž Kek zgodbo o uspehu začel prav proti Estoncem

Slovenija in Estonija sta se pomerili še enkrat, v prvi tekmi Matjaža Keka v vlogi selektorja članske reprezentance, februarja 2007 v Domžalah, ko so Slovenci z golom Klemna Lavriča z enajstih metrov zmagali z 1:0.

Obeti pred ponedeljkovo tekmo, prvo v novem kvalifikacijskem ciklusu, so torej dobri, ne nazadnje je Slovenija v treh tekmah, ki jih je odigrala v Talinu, dvakrat zmagala in enkrat remizirala, a previdnost ni odveč. Spomini na boleč poraz proti Estoniji so še kako sveži. Samir Handanović, Mišo Brečko, Boštjan Cesar, Valter Birsa, Josip Iličić, Milivoje Novaković in Zlatan Ljubijankić, vsi našteti so igrali pred tremi leti v Ljubljani, to dobro vedo.

Ne spreglejte