Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
7. 9. 2015,
21.08

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Prva liga Telekom Slovenije sodniki Radenko Mijatović

Ponedeljek, 7. 9. 2015, 21.08

5 let, 1 mesec

Enkrat sta za golom, drugič ju ni. Zakaj?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ljubitelji slovenskega klubskega nogometa so zmedeni. Na nekaterih tekmah delijo pravico štirje sodniki, na nekaterih pa jih je dejavnih šest. Do razlik prihaja zaradi omejenih finančnih sredstev.

Slovenija ima pomembno vlogo pri revolucionarni potezi Evropske nogometne zveze, ki je pred sedmimi leti vpeljala novost in za gol postavila dva dodatna sodnika. Prav na slovenskih tleh je evropska krovna zveza oktobra 2008 prvič preizkusila sistem s šestimi sodniki. To se je zgodilo v najstarejšem slovenskem mestu. Na Ptuju je kvalifikacijski dvoboj izbranih vrst do 19 let spremljal tudi predsednik Uefe Michel Platini in bil zadovoljen z novostjo, podobno so razmišljali tudi drugi veljaki, ki so bili neposredno vpleteni v predstavitev novosti.

Nad dogajanjem na igrišču po novem niso bedeli le glavni sodnik, ki lahko kot edini uporablja piščalko, ter njegova pomočnika, oborožena z zastavicami na levi oziroma desni bočni strani. Udejanjila se je ideja, da sodelujeta tudi dodatna sodnika, postavljena za golom, od koder se jima ponuja posrečen pogled na dogajanje v kazenskem prostoru. Pozorna sta zlasti na dogajanje tik pred vratarjem, tako da sta lahko glavnemu sodniku, s katerim sta povezana z neposrednim radijskim stikom, v koristno pomoč. Tako je skupaj s četrtim sodnikom na tekmi sodelovalo kar šest delivcev pravice.

Stroške za sodnike za golom krije Uefa

Raziskave so pokazale, da je novost olajšala delo glavnim sodnikom, Uefa pa je postopoma novo navado preselila na igrišča tudi v najmočnejših tekmovanjih, tako da je postala del njenega železnega repeortarja. Leta 2009 jo je predstavila na tekmah evropske lige, potem pa so sledila še večja tekmovanja.

Sprejela jo je tudi Slovenija, kjer je šest sodnikov prisotnih že na več kot polovici prvoligaških tekem. Zakaj jih ni na vseh oziroma zakaj se pojavljajo razlike, tako da na tekmah istega kroga Prve lige Telekom Slovenije občinstvo na nekaterih igriščih spremlja na delu šest, na drugih pa le štiri sodnike?

O tem smo povprašali Radenka Mijatovića, podpredsednika Nogometne zveze Slovenije (NZS). ''Stroške za dodatne sodnike za golom krije Uefa. Ker so sredstva omejena, jih ne moremo uporabiti na vseh tekmah, ampak jih razporedimo na določeno število tekem, pri tem pa upoštevamo tako pomembnost srečanja, položaj na lestvici kot tudi to, da bi prišli vsi klubi enkrat na vrsto,'' je dejal član komisije NZS za sodniške zadeve in pojasnil, da na najbolj zvenečih tekmah, med katere sodijo tudi večni derbiji med Mariborom in Olimpijo, v zadnjih sezonah vedno sodi šest delivcev pravice.

O tem, na katerih tekmah bo sodilo šest sodnikov, na katerih pa štirje, odloča komisija za delegiranje sodnikov na prvoligaških tekmah.

Na treh tekmah bo šest sodnikov, na dveh pa štirje

Takšne so torej smernice Uefe, ki si želi sistem šestih sodnikov vpeljati tudi na dvobojih nacionalnih prvenstev in pokalnih tekmovanj. Ker so ponudili finančno pomoč, jim je prisluhnila tudi Nogometna zveza Slovenije, ki skrbi za utečen potek Prve lige Telekom Slovenije. Uefa bo zvezam denarno pomagala tudi prihodnjo sezono (2016/17), tako da se bo navada sojenja s šestimi možmi ohranila na slovenskih prvoligaških zelenicah.

''Uefa državam predlaga, da v državnem prvenstvu vpeljejo šest sodnikov, a se poraja težava s plačili, saj pomenita dodatna sodnika tudi dodatno obvezo klubom, ki jih morajo plačati. Zato se je Uefa odločila, da subvencionira poskus, od vsake nacionalne zveze pa je odvisno, za koliko sodnikov se bo odločila na tekmah.'' Ker so sredstva omejena, jih ni dovolj, da bi se razporedila na vse tekme, tako se pojavljajo razlike. Ko se bo končal reprezentančni premor, bodo odigrana srečanja 9. kroga Prve lige Telekom Slovenije. Na dveh bodo sodili štirje sodniki (Krka – Olimpija in Domžale – Krško), na treh pa jih bo prisotnih šest (Zavrč – Luka Koper, Gorica – Maribor in Rudar – Celje). Tako se je odločila komisija za delegiranje sodnikov.

Le na nekaterih tekmah 1. SNL, pokala in superpokala

Pri vpeljavi dodatnih sodnikov za golom opozarjajo zlasti na področje simuliranja, ki je pri nogometaših še vedno razširjeno, čeprav ga želijo vodstva tekmovanj izkoreniniti, saj želijo igralci s prevaro priti do želenega cilja in boljšega rezultata. Analize so pokazale, da je po vpeljanem eksperimentu petega in šestega sodnika v kazenskem prostoru zlasti v gnečah po predložkih s prekinitev vedno manj zavlačevanja. Šest sodnikov je na delu tudi na pokalnih srečanjih, sploh v sklepni fazi izločilnega dela, ko se prevesi v četrtfinale in sta na sporedu že dve tekmi. Šesterico videvamo tudi na superpokalnih dvobojih, vsi preostali nogometni dogodki – 2. SNL in še nižje lige ter mlajše starostne kategorije – pa so brez dodatnih sodnikov za golom.

Ne spreglejte