Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
23. 4. 2013,
9.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Bayern Barcelona Jupp Heynckes

Torek, 23. 4. 2013, 9.05

8 let

Ena od redkih tekem, na kateri Barcelona ni favorit

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Bayern in Barcelona se bosta v spopadu zvezdnikov svetovnega kova, ki si ga boste lahko ogledali na Planet TV, danes zvečer potegovala za boljšo popotnico pred povratnim srečanjem v Kataloniji.

Bavarski velikan želi prepričati javnost, da premoč, ki jo izkazuje na nemških zelenicah, kjer je za nekaj razredov boljši od tekmecev, ni naključna. Super razigrani stroj pričakuje evropski naslov, nekaj, kar je Bayernu v zadnjih letih spodletelo, pa čeprav se je dvakrat prebil do velikega finala. In enkrat igral celo na domačem prizorišču. V polfinalu se bo pomeril z Barcelono, nogometni navdušenci pa se že sprašujejo, kako bo nemški FC Hollywood opravil s sistemom igre, ki ga favorizira Barcelona in sliši na ime tiki-taka. Kdo se bo danes zvečer komu prilagajal? Lahko Bayern, tako kot je v zadnjem obdobju storil že mnogokrat, tekmecu kmalu vsili svoj ritem in ga nato stopnjuje do želenega rezultata? Tokrat bo na drugi strani Barcelona, ki ni vajena, da bi bila podrejena. Trmasto vztraja pri svojem modelu, ki sloni na ogromnem odstotku posesti žoge v svojih nogah, uigranih kratkih podajah in neprestanem pritisku, ki ga v napadu pooseblja "največji". Katalonci imajo srečo, da je njihov prvi adut, najboljši strelec Lionel Messi, pripravljen. Čeprav tega niso hoteli zagotovo potrditi, vsaj strokovno vodstvo ne, pa je to v ponedeljek namignil športni direktor Andoni Zubizarreta.

Heynckes: Barcelona ni le Messi

Kaj pomeni argentinski velemojster Barceloni, je pokazal na povratni četrtfinalni tekmi s Parižani, ko je vstopil s klopi s še nezaceljeno poškodbo stegenske mišice in pomagal k preobratu – izenačenju, ki je Katalonce popeljalo v šesti zaporedni polfinale lige prvakov. Neverjeten dosežek. "Barcelona v zadnjih letih vlada evropskemu nogometu. Ima svojo filozofijo, ogromno igralcev prihaja iz lastne akademije. Messi bo zagotovo igral. A Barça ni le Messi. Ima še ogromno odličnih igralcev. Iniesta je bil nogometaš leta v Evropi, tu so Pique, Xavi ..." je našteval Jupp Heynckes, ki bi rad zadnjo sezono na bavarski klopi začinil z evropskim naslovom. Razkril je, da Bayern igra najbolj sodoben nogomet v svoji zgodovini, hkrati pa ohranja spontanost. Nekaj, kar je po njegovem mnenju zelo pomembno za vrhunske dosežke.

Gomez namesto Mandžukića, Robben vskočil namesto Kroosa

Bayern nima takšne sreče, saj se bo gostov lotil brez prvega napadalca, ki se je pogosto izkazal tudi v fazi obrambe, saj branilcem ni pustil zadihati niti za sekundo. To je Mario Mandžukić. Kaznovanega Hrvata – vodstvo Bayerna je še vedno jezno na sodnike, da so mu na povratni tekmi v Torinu po strogem merilu pokazali "usodni" rumeni karton – bo nadomestil soimenjak Gomez. Odigral je že mnogo velikih tekem, zdaj bo skušal spraviti na kolena moštvo, ki se mu obeta naslov španskega prvaka. Prvaka la lige, tekmovanja, ki poteka v domovini njegovega očeta. Zaradi poškodbe Tonija Kroosa bo na veliki oder prvo minuto stopil tudi Arjen Robben. Nizozemec obljublja velik spektakel.

Bayern doma ruši rekorde, Barcelona 13 točk pred Realom

Bayern je v izvrstni formi. V bundesligi si je naslov prvaka zagotovil že pred tedni, v soboto je s teniških 6:1 v gosteh pomendral Hannover, to je bila trinajsta zaporedna zmaga in celo 14. v gosteh. Osvojil je že rekordnih 81 točk, a bo do konca sezone odigral še štiri tekme, tako da se obeta nov mejnik. Izenačil je tudi rekordno število dvobojev, na katerem je mreža ostala nedotaknjena (19). S podobnimi presežki zanesljivo proti naslovu španskega prvaka drvi Barcelona.

Blesti zlasti Messi, ki je v polno zadel na 19 zaporednih tekmah la lige, madridski Real kljub zvezdniški zasedbi in ogromnem motivu zaostaja velikih 13 točk. Borussia Dortmund, še četrti polfinalist lige prvakov, je v bundesligi naletel še na trši oreh, saj mu je Bayern ušel za 20.

Roura: Moštvo igra bolje z Messijem

Barcelona se bo na Bavarskem predstavila z nepopolno obrambo. Manjkala bosta kapetan Carles Puyol in Javier Mascherano, oba sta poškodovana, Brazilec Adriano je kaznovan, v vlogi prvega aduta na klopi pa bo Cesc Fabregas, ki je v zadnjih tednih ob odsotnosti Messija ujel strelsko formo v domačem prvenstvu. Prav mogoče je, da bi na dvorišču Bayerna zaigral tudi Eric Abidal, povratnik levjega srca in železne volje, največji ljubljenec navijačev Barcelone, pa tudi preostale nogometne javnosti. Poraja se tudi dvom, ali bo v napadu ob Messiju in Pedru Rodriguezu zaigral Alexis Sanchez ali pa David Villa. "To bo razburljiva tekma dveh enakovrednih ekip. Zelo hitra. Odločale bodo malenkosti. Zavedamo se, da je Bayern zelo zahteven tekmec, a mu bomo želeli vsiliti svoj ritem. Vsi skupaj upamo, da bo Messi pripravljen za nastop. Moštvo z njim igra bolje," priznava Jordi Roura, desna roka Tita Vilanove, ki je na klopi Barcelone nasledil Josepa Guardiolo, bodočega trenerja Bayerna. Odgovora na to, za koga bo sloviti trener, ki v zadnjih mesecih živi v New Yorku, stiskal pesti, nismo izvedeli. Za koga boste vi?

Ne spreglejte