Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 6. 2023,
6.50

Osveženo pred

10 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01

Natisni članek

Le Havre Luka Elsner Ligue 1 francosko prvenstvo

Sobota, 3. 6. 2023, 6.50

10 mesecev, 3 tedne

Zaključek druge francoske lige

Elsner spisal pravljico: z lovoriko v prvo ligo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,01
Le Havre Luka Elsner | Havre Athletic AC je po 14 letih znova prvoligaš. | Foto Guliver Image

Havre Athletic AC je po 14 letih znova prvoligaš.

Foto: Guliver Image

Le Havre, ki ga vodi slovenski trener Luka Elsner, je v zadnjem krogu druge francoske lige z 1:0 premagal Dijon in postal prvak ter se tako na najlepši možen način uvrstil v prvo ligo. Najstarejši francoski klub se med prvoligaše vrača po 14 letih.

Le Havre Rodez
Sportal Zgodovinski podvig Luke Elsnerja, Francija česa takega ni videla 68 let

Luka Elsner | Foto: AP / Guliverimage Luka Elsner Foto: AP / Guliverimage Luka Elsner, ki je pred desetletjem v Domžalah krenil na trenersko pot, je francoskega drugoligaša Havre Athletic AC prevzel pred letom dni. V prejšnji sezoni so bili osma ekipa druge francoske lige. Pod vodstvom 40-letnega slovenskega trenerja pa so spisali neverjetno pravljico. V drugem krogu šestega avgusta so izgubili z Valenciennesom, nato pa ostali neporaženi naslednjih 32 tekem! Takega niza neporaženosti v Franciji ni imela nobena ekipa vse od leta 1955 (Sedan). Sta se jim pa nato maja zgodila dva poraza, ki sta celo ogrozila drugoligaški naslov. 

Pa vendarle: z remijem 1:1 z Bastio v predzadnjem krogu in zmago 1:0 nad Dijonom v zadnjem so ohranili prvo mesto, tri točke pred Metzem. Evforija med njegovimi izbranci je bila tolikšna, da je bila tekma malo pred koncem celo prekinjena. Ko je sodnik piskal prekršek, so namreč mislili, da je že zapiskal konec tekme in se je slavje začelo malo prezgodaj. Tekma se je nato nadaljevala še za sekundo, nogometaši izpadlega Dijona so že odšli v slačilnico in slavje se je tudi uradno začelo.

Nogometaši Le Havra so sezono sklenili s 75 točkami (20 zmag, 15 remijev in le trije porazi). Dali so 46 golov in jih dobili le 19. Odločila je prav trdna obramba. Drugouvrščeni Metz je denimo zabil kar 61 golov. Havre Athletic AC iz pristaniškega mesta na atlantski obali je najstarejši francoski nogometni klub (ustanovljen leta 1894), ki se bo v Ligue 1 vrnil prvič po letu 2009.

"Res sem ponosen, da sem doživel to dogodivščino z igralci, osebjem in vsemi ostalimi, ki so delali za ta naslov. Zelo smo se povezali in to bo trajalo vse življenje. Zdaj je pa čas za zabavo," je po tekmi z velikim nasmehom povedal slovenski trener.

Le Havre Luka Elsner | Foto: AP / Guliverimage Foto: AP / Guliverimage

Luka Elsner
Sportal Krizni tedni Luke Elsnerja, ki ogrožajo francosko pravljico
Ne spreglejte