Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Torek,
28. 10. 2014,
9.38

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Lionel Messi Lionel Messi nemška nogometna reprezentanca Real Madrid Zürich

Torek, 28. 10. 2014, 9.38

1 leto, 8 mesecev

Elita: Ronaldo, Messi, šest Nemcev in še 15 zvezdnikov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mednarodna nogometna zveza (Fifa) in revija France Football sta razkrili širši seznam 23 kandidatov za nagrado najboljšega nogometaša sveta. Zadnji, ki je osvojil zlato žogo, je bil Cristiano Ronaldo.

Priznanje, ki je zelo cenjeno v nogometnem svetu ter po vsakem izboru sproži ogromno debat, nasprotovanj in medijskih obračunavanj, saj so mnenja o najboljšem le redko enotna, bo podeljeno 12. januarja 2015. Takrat se bodo največji nogometni zvezdniki in zvezdnice zbrali v Kongresni hiši v Zürichu, na odru pa se bodo drug za drugim zvrstili dobitniki največjih priznanj.

Vrhunec večera bo podelitev prestižne zlate žoge, ki jo bo prejel najboljši nogometaš na svetu. Za zdaj se je seznam kandidatov skrčil na 23 imen, prvega decembra pa bo močno okleščen, saj bodo v igri za priznanje vseh priznanj ostali le še trije. Lani so bili tako v igri za zlato žogo do zadnjega Cristiano Ronaldo, Lionel Messi in Franck Ribery, smetano na vrhu torte pa je pobral Portugalec in se v nepozabnem govoru, ko je na oder pritekel njegov sin, asa madridskega Reala pa so izdala čustva in je bruhnil v jok, zahvalil vsem, da so mu pomagali do priznanja.

Katanec in Cesar sta glasovala za Ibrahimovića

Pri glasovanju sodelujejo kapetani in selektorji slovenske nogometne reprezentance. Zanimivo je, da sta lani Srečko Katanec in Boštjan Cesar izpostavila švedskega virtuoza Zlatana Ibrahimovića, ki pa ni prišel v ožji izbor in se je moral na koncu zadovoljiti z nagrado za najlepši zadetek leta. Nepozabne škarjice na reprezentančni tekmi z Anglijo so prejele največ glasov.

Kateri zadetek se bo najbolj vtisnil v srce nogometne javnosti letos, bo objavljeno 12. januarja 2015. Takrat bodo razglašeni tudi najboljši trenerji v moškem in ženskem nogometu, pa tudi idealna enajsterica po izboru FIFPro World XI, v katerem sodelujejo le profesionalni nogometaši v najvišjih ligah, izbrana bo tudi najboljša nogometašica leta, Fifa bo podelila tudi priznanje za fair-play in še kaj se bo našlo …

Prevladujejo beli baletniki in nemški reprezentanti

Kar zadeva seznam 23 kandidatov za igralca leta, na njem prevladujejo Nemci, kar je bilo pričakovano, saj so postali svetovni prvaki, in nogometaši madridskega Reala, ki so osvojili evropsko lovoriko. Javnost pričakuje, da se bosta med najboljše tri ponovno uvrstila večkratna zmagovalca Messi (izbran je bil tudi za najboljšega nogometaša na SP 2014) in Ronaldo, ki je v izjemni strelski formi tudi v tej sezoni, veliko možnosti, da se jima pridružil v "finalu", pa ima kakšen izmed nemških reprezentantov. V igri jih je kar šest (pet jih še vedno nosi Bayernov dres), to so strelec zmagovitega zadetka v finalu SP Mario Götze, najboljši vratar tekmovanja Manuel Neuer, zdaj že nekdanji kapetan elfa Philipp Lahm, motor zvezne vrste Bastian Schweinsteiger, najboljši podajalec prvenstva, ki se je preselil v Madrid, Toni Kroos ter izvrsten strelec Thomas Müller, ki je na SP 2014 zaostal le za Kolumbijcem Jamesom Rodriguezom, enim izmed šestih igralcev madridskega Reala, ki je še v igri za zlato žogo.

V boju za zlato žogo 2013 se je moral nogometaš Bayerna, to je bil Franck Ribery, na koncu zadovoljiti s tretjim mestom. Več glasov sta prejela tako Ronaldo kot Messi … Bo podobno razmerje moči odrejalo zmagovalca tudi zdaj?

Ne spreglejte