Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
23. 4. 2021,
19.40

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,21

8

Natisni članek

Superliga

Petek, 23. 4. 2021, 19.40

3 leta

SUPERLIGA IN ODMEVI

Navijačem Arsenala prekipelo, Čeferin z ultimatom

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,21

8

JB Morgan | Ameriška investicijska banka JBMorgan Chase se je odpovedala financiranju superlige. | Foto Guliverimage

Ameriška investicijska banka JBMorgan Chase se je odpovedala financiranju superlige.

Foto: Guliverimage

Ameriška investicijska banka JPMorgan Chase, ki bi morala financirati nastanek nove nogometne superlige, je po poročanju kanala Sky Sports danes sporočila, da se dokončno umika iz projekta. Medtem pa je trener Liverpoola Jürgen Klopp izrazil svoje neodobravanje novemu sistemu lige prvakov, navijači Arsenala pa zahtevajo odhod lastnika kluba Stana Kroenkeja.

19:37

Protest navijačev Arsenala

19:30

Čeferin z ultimatom

19:28

Brez milosti: Zamenjajte jih

17:30

Klopp proti novi ligi prvakov

13:13

Woodward je bil proti

12:06

Angleži bodo ocenili vodenje

  • 19:37

    Protest navijačev Arsenala

    Že včeraj smo poročali o protestih navijačev Manchester Uniteda proti proti ameriškim lastnikom iz družine Glazer, danes pa so se za podobno akcijo odločili še navijači Arsenala. Privrženci Topničarjev so se pred tekmo Arsenala z Evertonom zbrali pred stadionom Emirates in v en glas zahtevajo odhod lastnika Stana Kroenkeja.

  • 19:30

    Čeferin z ultimatom

    "Španska in italijanska kluba, ki so še vedno del superlige, morajo odstopiti od projekta ali pa bodo izključeni iz lige prvakov," je danes v pogovoru za Associated Press povedal predsednik Uefe Aleksander Čeferin.

    Čeprav je superligo že zapustila večina udeležencev, so del projekta uradno še vedno Real Madrid, Barcelona, Milan in Juventus. "Ti klubi uradno še vedno niso podali nobene izjave o umiku in bi lahko utrpeli nekatere sankcije," je dejal Čeferin.

    Aleksander Čeferin | Foto: Reuters Foto: Reuters

    "Kristalno jasno je, da se bodo klubi morali odločiti, ali so del superlige ali se smatrajo za evropski klub," je v telefonskem intervjuju za AP dejal Čeferin. "Če rečejo, da so superligaši, potem seveda ne morejo igrati lige prvakov ... in če so pripravljeni storiti nekaj takega, potem naj igrajo svoje tekmovanje," je bil jasen Čeferin. 

    Za nemški Der Spiegel pa je Čeferin na to temo dodal: "Naše tekmovanje bo fantastično tudi brez teh štirih klubov."

    Med klubi, ki so uradno še vedno del superlige, hkrati pa jih v tej sezoni čaka še igranje v polfinalu lige prvakov je med preostalimi tremi klubi le Real Madrid, za katerega pa je predsednik Florentino Perez že dejal, da ne bo zapustil superlige …

  • 19:28

    Brez milosti: Zamenjajte jih

    Predstavniki preostalih 14 klubov v angleški Premier ligi so na današnjem zasedanju podali jasno mnenje, da bi moralo biti šest lastnikov oziroma predstavnikov klubov, ki so se včlanili v superligo (Manchester City, Manchester United, Chelsea, Arsenal, Tottenham, Liverpool) kaznovani in odstranjeni s svojih položajev. "Teh šest klubov mora najti nove ljudi, ki jih bodo zastopali na sestankih Premier lige. Treba jih je zamenjati. Z njimi se ne moremo in ne želimo več srečati in razpravljati.

  • 17:30

    Klopp proti novi ligi prvakov

    Prvič po izstopu iz superlige je danes pred predstavnike sedme sile stopil trener Liverpoola Jürgen Klopp, ki se je med drugim obregnil ob nov sistem lige prvakov, ki je sprejet na ponedeljkovi seji Uefe. Med glavnimi spremembami je med drugim to, da bo namesto 32 nastopilo 36 ekip, vsaka ekipa pa bo v rednem delu odigrala vsaj deset tekem. "Vesel sem, da ne bo nič s superligo, a nov koncept lige prvakov mi ni preveč všeč. Zdaj bo namesto šest tekem na sporedu kar deset srečanj v že tako natrpanem urniku. Ob takšnih spremembah se nikoli ne povpraša trenerjev, igralcev in navijačev. Uefa nas ni nič vprašala, prav tako ne superliga. Vedno želijo, da igramo le več tekem. Kaj je razlog za nov koncept lige prvakov? Denar. Ne vem, kako se bomo spopadli s še več tekmami, to je nemogoče," je prepričan Nemec na klopi moštva iz mesta Beatlesov.

    Jürgen Klopp | Foto: Reuters Foto: Reuters

    Svoje neodobravanje sta že pred izrazila tudi nogometaš Manchester City Ilkay Gündogan in trener Cityja Pep Guardiola. "Liga prvakov je s tem, ko je dodala več tekem, boljša med dvema slabima izbirama," je zapisal Gündogan.

    "Več bo poškodb, nogometaši bodo imeli izredno naporne sezone. Prositi moramo Uefo in Fifo, da leto podaljšajo na štiristo dni. Mogoče bomo potem našli rešitev," pa je bil sarkastičen Guardiola.

  • 13:51

    Nihče ne bo kaznovan

    Po zadnjih informacijah je Uefa oprostila vsem dvanajstim "prebežnikom", ki so želeli igrati v superligi, nogometnem tekmovanju, ki je šel v pozabo po vsega 48 urah. Nobenih sankcij ne bosta doživela niti Real Madrid in Juventus, ki sta bila ena glavnih pobudnikov za superligo. Tako so odločili na izrednem zasedanju voditeljev evropskega nogometa.

    Ta odločitev med drugim pomeni, da bo zaključek letošnje lige prvakov potekal brez sprememb. Da jim je Uefa res oprostila, kaže tudi podatek, da klubi ne bodo prejeli niti finančne kazni.

    Kot poroča football-italia.net, predsednik italijanske nogometne zveze Gabriele Gravina pričakuje, da bodo o tej tematiki znova govorili v ponedeljek.

  • 13:13

    Woodward je bil proti

    Britanski Guardian poroča, da je podpredsednik angleškega prvoligaša Manchester United Ed Woodward v ponedeljek po razglasitvi ustanovitve superlige odstopil, ker se ni strinjal z novim formatom tekmovanja, ne zaradi močnega upora navijačev.

    Ed Woodward | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

    Woodward naj bi za novico, da bodo superligo vendarle zagnali, izvedel šele dan pred tem in ni bil vključen v nobena pogajanja, poroča Guardian.

    Čeprav se je ideja o superligi pozneje sesula, se je Woodward medtem že odločil, da klub zapusti konec tega leta. Zanimivo je, da je še prejšnji teden sestankoval z Danom Rosenfieldom, vodjo osebja kabineta predsednika britanske vlade Borisa Johnsona in velikim navijačem Uniteda. Pogovarjala naj bi se o možnostih vrnitve navijačev na stadione, ne o superligi.

  • 12:35

    Za leto dni na hladno?

    Po propadlem projektu nogometne superlige je še vedno zelo pestro. Čeprav se je večina od 12 nogometnih klubov odrekla tej ligi, Real Madrid in Juventus še vedno vztrajata pri svojem. Po nekaterih informacijah bi ravno ta dva kluba lahko doletela boleča kazen.

    Pred odločitvijo Uefe zaradi "izdaje", ki bi jo morali sprejeti v petek, se govori, da bi Uefa Real Madrid in Juventus iz evropskih tekmovanj lahko izključila za eno leto. Pri tem namreč vztrajajo nekateri člani izvršnega odbora Uefe, saj menijo, da bi bila to edina prava kazen za kluba. Tako je zapisal italijanski novinar Tancredi Palmeri.

    To bi lahko pomenilo, da bi Real ostal brez možnosti, da konča letošnjo sezono v ligi prvakov, prav tako v tej ne bi mogel igrati v prihodnji sezoni, kar bi veljalo tudi za Juventus.

  • 12:06

    Angleži bodo ocenili vodenje

    V Angliji bodo izvedli celostno revizijo vodenja angleškega nogometa, kar je sprožila nedavna ustanovitev evropske superlige, ki jo je med 12 klubi soustanovilo tudi šest velikih angleških klubov. Ta projekt je sicer že preteklost, je pa na Otoku sprožil globlji vpogled v lokalno nogometno dogajanje, poroča dpa.

    Ob reviziji razmišljajo tudi o novem regulatorju, o spremembah ocenjevanja lastnikov klubov ter o tem, kako dati navijačem večjo moč pri tem, kako je njihov klub voden. Prav tako bodo razmislili o intervencijah glede zaščite klubske identitete, vključno z lokacijo in simboli.

    Vodja revizijskega projekta bo nekdanja športna ministrica Tracey Crouch, na Otoku pa ne izključujejo možnosti, da bi to lahko prineslo nove zakone, s katerimi bi izboljšali vodenje nogometa.

"Napačno smo presodili, kaj bi nastanek superlige pomenil za širšo nogometno skupnost in kako bi lahko nanjo vplival v prihodnje. Na podlagi tega se bomo morali nekaj naučiti," so zapisali v kratki izjavi za javnost.

Banka JPMorgan Chase naj bi za zagon superlige med 12 ustanovnih članov razdelila okoli pet milijard ameriških dolarjev, kar je v povprečju okrog 400 milijonov evrov na klub, a vsi ne bi dobili enakega deleža.

Banka je že dolga leta prisotna v svetu športa. Poleg nogometa in jadranja je tudi pokroviteljica ameriške poklicne nogometne lige (MLS), lastnica dvorane Golden State Warriors v San Franciscu, uradna pokroviteljica teniškega turnirja US Open, glavni sponzorka angleške ragbijske lige …


Preberite še:

Aleksander Čeferin
Sportal Večje od Aleksandra Čeferina
Antoine Griezmann Lionel Messi
Sportal "Kaj je težava? Da imajo nogometaši namesto sedem samo šest ferrarijev."

 

Ne spreglejte