Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
5. 7. 2018,
4.00

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

Natisni članek

FIFA SP 2018 Kylian Mbappe Kylian Mbappe Diego Armando Maradona

Četrtek, 5. 7. 2018, 4.00

5 let, 9 mesecev

Divji ples številk po Fifino

Divji ples številk po Fifino

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63
Francija Argentina | Foto Reuters

Foto: Reuters

Po obračunih osmine finala svetovnega prvenstva je v Rusiji znanih vseh osem četrtfinalistov. Odigranih je bilo že 56 od 64 tekem, po katerih so številke zaradi zadetkov, dosežkov, rekordov in najrazličnejših prigod poplesavale v divjem ritmu. Mednarodna nogometna zveza (Fifa) je zaobjela ples številk med 0 in 60.

60 – Svet je kar 60 let čakal na to, da bo najstnik na tekmi svetovnega prvenstva dosegel vsaj dva zadetka. To je 19-letnemu Francozu Kylianu Mbappeju uspelo na dvoboju osmine finala z Argentino (4:3). Zadnji najstnik, ki je pred njim dosegel vsaj dva zadetka na srečanju SP, je bil legendarni Brazilec Pele. To mu je uspelo na Švedskem, ko je prvič postal svetovni prvak.

Anglija Kolumbija
Sportal Drama v Moskvi osrečila Anglijo, ki je prekinila urok

48 – Ko je Belgija v razburljivem dvoboju osmine finala premagala Japonsko s 3:2 in v drugem polčasu nadoknadila zaostanek dveh zadetkov (od 0:2 do 3:2), je postala prva izbrana vrsta, ki ji je to uspelo na tekmi svetovnega prvenstva po letu 1970. Takrat je ZR Nemčija premagala Anglijo s 3:2, le da je to elfu uspelo po podaljških, rdečim vragom pa v rednem delu. Zadnja reprezentanca, ki ji je to uspelo pred Belgijo po rednem delu, je bila Portugalska, ki je na SP 1966 v četrtfinalu preobrnila zaostanek z 0:3 proti Severni Koreji v končno zmago 5:3.

40 – Po tekmi osmine finala SP 2018 med Švedsko in Švico (1:0) je število gledalcev na tekmah svetovnega prvenstva preseglo mejo 40 milijonov. Najbolj obiskano svetovno prvenstvo je leta 1994 potekalo v ZDA (3,59 milijona), sledita pa mundiala v Braziliji 2014 (3,43 milijona) in Nemčiji 2006 (3,36 milijona). Na ruskih štadionih se je na 56 tekmah zbralo 2,58 milijona gledalcev.

Ko je Yerry Mina izenačil na dvoboju osmine finala z Anglijo, je potekala tretja minuta sodnikovega dodatka. | Foto: Guliverimage/Getty Images Ko je Yerry Mina izenačil na dvoboju osmine finala z Anglijo, je potekala tretja minuta sodnikovega dodatka. Foto: Guliverimage/Getty Images

31 – Strelci na letošnjem svetovnem prvenstvu so zelo razpoloženi v zadnjih minutah. Po 80. minuti smo videli kar 31 od 146 zadetkov, kolikor jih je bilo za zdaj doseženih v Rusiji. Kar 21 odstotkov vseh, dobra petina!

28 – Sodniki so na tekmah SP 2018 (v rednem delu oziroma podaljšku) dosodili že 28 kazenskih strelov. Toliko jih ni bilo še nikoli (prejšnji rekord je znašal 18 kazenskih strelov – SP 2002), tako da je mundial v Rusiji, na katerem sodnikom prvič pomaga tudi sistem VAR, poskrbel za rekord. Nogometaši so v zadetek pretopili 21 kazenskih strelov, sedmim izvajalcem pa se je načrt izjalovil. 

22 – Slaba polovica 56 tekem se je po prvem polčasu končala brez zadetkov (0:0). Tako je bilo na 22 srečanjih. Le na enem, med Francijo in Dansko, se rezultat nato ni spreminjal v drugem polčasu. Na vseh drugih so gledalci dočakali vsaj en zadetek. Na SP 2018 je bilo treba na dvoboj brez zadetkov čakati kar 37 tekem, največ v zgodovini svetovnih prvenstev.

17 – Izkušeni 39-letni Mehičan Rafael Marquez je nosil kapetanski trak na 17 tekmah svetovnega prvenstva in s tem popravil rekord, ki si ga je prej lastil Argentinec Diego Armando Maradona. Marquez je postal edini nogometaš na svetu, ki je opravljal vlogo kapetana kar na petih svetovnih prvenstvih. Je šele tretji igralec, ki je nastopil na petih mundialih. Preostala sta njegov rojak Antonio Carbajal in Nemec Lothar Matthäus.

Rafael Marquez je nosil kapetanski trak Mehike tudi na dvoboju osmine finala z Brazilijo (0:2). | Foto: Reuters Rafael Marquez je nosil kapetanski trak Mehike tudi na dvoboju osmine finala z Brazilijo (0:2). Foto: Reuters

10 – Na SP 2018 je padlo že deset avtogolov. Občutno več od dozdajšnjega rekorda, ki je bil dosežen pred 20 leti na SP 1998 v Franciji (6). Maročan Aziz Bouhaddouz se je na tekmi z Iranom (0:1) vpisal v zgodovino kot nesrečen strelec avtogola, doseženega v najbolj poznem delu dvoboja. Bilo je v peti minuti sodnikovega dodatka, torej v 95. minuti. Rus Sergej Ignaševič, ki je zatresel lastno mrežo na dvoboju osmine finala s Španijo, je postal z 39 leti najstarejši strelec avtogola v zgodovini SP.

7Mehika je že sedmič zapored izpadla v osmini finala svetovnega prvenstva. Odkar se z Brazilijo srečuje na svetovnih prvenstvih, ji še ni zatresla mreže. Tokrat je v osmini finala izgubila z 0:2, skupno pa znaša razlika v zadetkih že 13:0 za petkratne svetovne prvake.

6 – Anglež Harry Kane je kot kapetan letos v Rusiji dosegel že šest zadetkov. S tem je izenačil rekord Diega Armanda Maradone, ki ga je postavil na tekmah svetovnega prvenstva. Napadalec Tottenhama je tudi izenačil angleški strelski rekord. Leta 1986 ga je s šestimi goli postavil Gary Lineker, ki je bil v Mehiki prvi strelec tekmovanja.

Nemci, ki so v Rusiji branili naslov, so izpadli že po treh tekmah skupinskega dela in doživeli hud udarec. | Foto: Reuters Nemci, ki so v Rusiji branili naslov, so izpadli že po treh tekmah skupinskega dela in doživeli hud udarec. Foto: Reuters

3 – Branilci naslova svetovnih prvakov so že tretjič zapored izpadli v skupinskem delu. Italiji se je na SP 2010 zalomilo v skupini, podobni usodi sta doživeli še Španija (SP 2014) in Nemčija (SP 2018).

3 – Klumbijski branilec Yerry Mina je postal prvi branilec, ki se je vpisal med strelce na uvodnih treh tekmah svetovnega prvenstva.

2 – Le dva vratarja sta v zgodovini svetovnega prvenstva po tem, ko je o zmagovalcu odločalo izvajanje kazenskih strelov, ubranila tri strele. Oba sta to dosegla na isti dan, le z 12-letno razliko. Portugalec Ricardo je leta 2006 paral živce Angležem, Hrvat Danijel Subašić pa Dancem.

0 – Kot da bi bil angleški dres s številko 8 preklet, ko gre za loterijo kazenskih udarcev. Na štirih različnih svetovnih prvenstvih so ga zapravili Chris Waddle, David Batty, Frank Lampard in letos še Jordan Henderson. Zadnji se je v nasprotju s predhodniki veselil napredovanja. Trije levi so v napetem dvoboju izločili Kolumbijo.

Ne spreglejte