Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Nedelja,
10. 6. 2018,
0.01

Osveženo pred

5 let, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00

Natisni članek

FIFA SP 2018

Nedelja, 10. 6. 2018, 0.01

5 let, 10 mesecev

Mehika

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,00
Mehika | Foto Reuters

Foto: Reuters

Mehika bo letos že 16. nastopila na svetovnem prvenstvu, a do zdaj še nikoli ni prišla dlje kot do četrtfinala. Zanimivo, ob vseh zadnjih šestih nastopih so Mehičani vedno izpadli v osmini finala. Zdaj so prepričani, da bodo letos postavili nove mejnike. Glede na to, kako zelo uspešni so bili v kvalifikacijah, so upravičeno samozavestni.

Osnovni podatki o državi:

Lega: Srednja Amerika

Število prebivalcev: 116 milijonov

Glavno mesto: Ciudad de Mexico

Jezik: španščina


Uvrstitev na lestvici Fifa: 15.


Uvrstitve na SP: 16/19

Prvi nastop na SP: 1930

Zadnji nastop na SP: 2014

Najboljši dosežki: četrtfinale 1970, 1986

Mehičani so se tudi ob zadnjem nastopu na svetovnih prvenstvih ustavili v osmini finala. | Foto: Reuters Mehičani so se tudi ob zadnjem nastopu na svetovnih prvenstvih ustavili v osmini finala. Foto: Reuters

Selektor: Juan Carlos Osorio

56-letni Kolumbijec je bil trener številnih klubov v Severni, Srednji in Južni Ameriki, med letoma 2001 in 2005 pa bil tudi pomočnik trenerja Manchester Cityja. Najuspešnejši je bil z Atleticom Nacionalom, s katerim je bil trikrat kolumbijski prvak, osvojil pa tudi dva tamkajšnja pokala. Potem se je leta 2015 preselil na klop Mehike in z njo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo 2018 blestel. Mehičani so se sprehodili skozi srednjeameriške kvalifikacije in si nastop v Rusiji zagotovili tri tekme pred koncem.

Navijači Mehike zelo zaupajo selektorju Juanu Carlosu Osoriu. | Foto: Reuters Navijači Mehike zelo zaupajo selektorju Juanu Carlosu Osoriu. Foto: Reuters

Kdaj so se uvrstili: 7. september 2017

Z zmago nad Panamo z 1:0, za katero je po strelu z glavo zadel Hirving Lozano, so si Mehičani zagotovili še enega v nizu nastopov na svetovnih prvenstvih.


Zvezdnik: Javier Hernandez

Z 49 goli najboljši strelec v zgodovini Mehike, ki je igral že na svetovnih prvenstvih 2010 in 2014, na katerih je dosegel tri zadetke. Čeprav se zdi, da je na sceni že celo večnost, je star šele 29 let. Danes, ko je član West Ham Uniteda, je daleč od slave, ki jo je doživljal pri Bayerju Leverkusnu, Real Madridu in predvsem Manchester Unitedu, a v reprezentanci je Chicharito še vedno zelo pomemben oziroma najpomembnejši člen.

Javier Hernandez je prvo ime mehiške reprezentance. | Foto: Reuters Javier Hernandez je prvo ime mehiške reprezentance. Foto: Reuters

Koga poznate?

Ob Javierju Hernandezu zagotovo še dolgoletnega kapetana in nekdanjega člana Barcelone Rafaela Marqueza, ki je že pri 149 nastopih. Ta danes že 39-letni branilec je član mehiškega Atlasa, zaigral pa je že na štirih svetovnih prvenstvih in bil na vseh štirih kapetan.

Na svetovnem prvenstvu v Braziliji je blestel Guillermo Ochoa, a danes ni več prva izbira mehiškega selektorja. Andres Guardado je pri 31 letih kapetan in član Betisa, v španski ligi je vrsto let igral še za Valencio in Deportivo, na Nizozemskem pa za PSV.

Carlos Vela, nekdanji napadalec londonskega Arsenala, ki je vrsto let navduševal kot član Real Sociedada, je danes napadalec Los Angeles FC.

39-letni veteran Rafael Marquez je pred petim nastopom na svetovnih prvenstvih. | Foto: Reuters 39-letni veteran Rafael Marquez je pred petim nastopom na svetovnih prvenstvih. Foto: Reuters

Koga boste spoznali?

Hirving Lozano je pri 22 letih eden izmed razburljivejših igralcev prve nizozemske lige, v kateri igra za PSV Eindhoven, za katerega je ob naslovu državnega prvaka zabil 17 golov in prispeval 11 asistenc, ter tudi eden izmed ključnih mož Mehike. Zdaj bo imel ta levi krilni napadalec priložnost, da to dokaže še pred vsem svetom. Pred njim je prvi nastop na svetovnih prvenstvih.

Za Hirvinga Lozana se utegne po nastopu na prvenstvu v Rusiji spremeniti marsikaj. | Foto: Reuters Za Hirvinga Lozana se utegne po nastopu na prvenstvu v Rusiji spremeniti marsikaj. Foto: Reuters

Najdražji nogometaši:

22 milijonov evrov – Hirving Lozano (PSV)

18 milijonov evrov – Hector Herrera (Porto)

15 milijonov evrov – Javier Hernandez (West Ham United)

12 milijonov evrov – Jesus Corona (Porto)

10 milijonov evrov – Raul Jimenez (Benfica)

Tekme Mehike na SP 2018:

Skupina C:
17. junij (Moskva): Nemčija – Mehika
23. junij (Rostov): Južna Koreja
27. junij (Jekaterinburg): Mehika - Švedska

Tekme Slovenije z Mehiko (1 zmaga):

- 6. december 1995 (prijateljska tekma v Hermosillu):
Mehika : Slovenija 1:2 (1:2)
Hernandez 5.; A. Čeh 8., Šiljak 20. 

 
Ne spreglejte