Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Sobota,
5. 3. 2016,
11.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor NK Olimpija NK Olimpija Prva liga Telekom Slovenije NK Celje NK Zavrč NK Koper NK Rudar

Sobota, 5. 3. 2016, 11.19

8 let

Dan, ko bi lahko jokala Maribor in Ljubljana

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Danes se bodo prvoligaške točke osvajale v Celju, Kopru in Mariboru, največje pozornosti pa je deležen večni derbi v Ljudskem vrtu, kjer bo gostovala Olimpija. Vijolice stavijo na šok terapijo.

V pripravljalnem obdobju niso bili prepričljivi, tožili so tudi zaradi velikih težav s poškodovanim igralci, nato pa se odpravili v Ljudski vrt in … navdušili! Celjani so pod taktirko Iztoka Kapušina šokirali favorizirane Mariborčane in poskrbeli, da se je že po uvodni letošnji tekmi od klopi vijolic poslovil Krunoslav Jurčić. "Naš cilj je jasen, prizadevali si bomo za nove tri točke," napoveduje Posavec na celjski klopi, ki se lahko z zmago nad Zavrčem približa zgornji polovici razpredelnice na vsega dve točki, domačim ljubiteljem nogometa pa sporoča, da igralci potrebujejo njihovo pomoč.

Haložani bodo ponovno gostovali. V Novi Gorici so bili na dobri poti, da bo se posladkali z zmago, a ob igralcu več niso izkoristili vodstva. Osvojili so točko, s katero so Sloveniji dokazali, da niso prav nič slabši od jeseni, ko so bile njihove vrste polne bolj zvenečih imen. Zavrč je jeseni izgubil obe tekmi s Celjani, tokrat pa na krilih razigranega Črnogorca Veljka Batrovića napoveduje maščevanje. Se bo Zavrču izšlo v tretje? Trener Ivica Solomun na Areno Petrol nima lepih spominov, saj je jeseni zapustil završko klop prav po porazu v knežjem mestu.

Koprčanom in Velenjčanom gori pod nogami. Obstaja zelo resen scenarij, da bi se tisti, ki bi izgubil na Bonifiki, po 24. krogu preselil na dno lestvice. Pomerila se bosta kluba, ki sta zbrala enako število točk (22) kot zadnjeuvrščeno Krško, zato se obeta derbi začelja v pravem pomenu besede. Točke bodo štele "dvojno", Primorci pa imajo pred srečanjem več razlogov za zadovoljstvo. Da so s prenovo kluba dvignili raven igre, je nakazal prvi polčas nedavnega gostovanja pri Olimpiji. Ko bo trener Slavko Matić še bolje uigral "tujsko legijo", se bodo tekmeci v 1. SNL srečevali s skrajno neugodnim Koprom. "Moramo biti skrbni, kar zadeva rezultat," se srbski strokovnjak zaveda, da za uresničitev vseh zamisli potrebuje še nekaj časa.

Gostje prihajajo v Koper z nehvaležnim spoznanjem o negotovi usodi kluba. Knapi se srečujejo s finančnimi zagatami, v prvem letošnjem nastopu so doma ostali brez točk proti najslabšemu prvoligaškemu tekmecu (Krško), pred odhodom na Primorsko pa jih je zapustil še športni direktor Spasoje Bulajić. Ostaja njihov velik navijač in jim želi, da bi obstali v prvoligaški druščini. Klubu je skušal pomagati, da bi se finančno okrepil, a se mu namera ni posrečila. Velenjčani so v rezultatski krizi, saj so v zadnjih šestih nastopih osvojil le štiri točke, manjkajo tudi zadetki, s katerimi bi lažje naskakovali točke. Mate Eterović in Luka Prašnikar imata danes novo priložnost.

Obeta se največji praznik, kar jih pozna slovenski klubski nogomet. Razlogov, zaradi katerih je danes vredno obiskati Ljudski vrt, je nešteto. Pomerila se bosta vodilna kluba. Maribor lovi Olimpijo, ki mu je ušla za šest točk, tako da je derbi ena zadnjih priložnosti, da se vijolice spustijo v enakovrednejši boj za državno zvezdico. Na vijoličasto klop se je po treh letih vrnil Darko Milanič, Mariborčani pa stavijo na zakon šok terapije, ki je pogosto prisoten po menjavah strategov. Danes bi lahko prvič za Mariborčane v 1. SNL zaigral dolgoletni reprezentant Milivoje Novaković, kapetan Marcos Tavares pa ima novo priložnost, da še izboljša kopico klubskih rekordov.

Tribune bodo polne, domači navijači napovedujejo všečno koreografijo, v mesto ob Dravi pa se bo odpravilo tudi več kot tisoč privržencev Olimpije. Toliko jih na gostovanju v zgodovini 1. SNL še ni bilo. Večni slovenski derbi bo prvič občutil mladi strateg zmajev Marko Nikolić, podobno velja za njegovega rojaka Miroslava Radovića, ki je za prvi zadetek v 1. SNL potreboval vsega štiri minute. Med vratnicama Olimpije bo prvič na veliki tekmi stal Nejc Vidmar, ki je na prvoligaških prizoriščih nepremagan že 479 minut. Tako je že na slabi polovici absolutnega rekorda, ki ga je v vratih Domžal postavil v prejšnji sezoni (1.002 minuti).

Mariborčane zanima le zmaga

Pripravlja se spopad številnih zvezdnikov, zdajšnjih, nekdanjih in bodočih reprezentantov, ob izvrstni navijaški kulisi pa veličastnega nogometnega dogodka ne bi smelo zmotiti niti manj privlačno vreme. Gostitelji zaradi kartonov ne bodo mogli računati na Gregorja Bajdeta, ki se je vpisal med strelce na zadnjem večnem derbiju v Stožicah. Tako bodo manjkali vsi trije takratni strelci, saj sta se v tujino podala tudi Petar Stojanović in Andraž Šporar.

"Veselim se derbija, gremo na zmago," sporoča športni direktor Maribora Zlatko Zahović, ki se je pred dnevi odločil za pogumno potezo in odslovil hrvaškega trenerja Krunoslava Jurčića. Na drugi strani so v taboru Ljubljančanov sproščeni in trdno prepričani, da ne bodo zapravili privlačne možnosti, da zadržijo konkretno prednost pred zasledovalci. Maribor seveda razmišlja drugače …

Obeta se dan, ko bi lahko jokala tako Maribor kot Ljubljana. Vprašanje je le, komu bodo po licu polzele solze sreče in kdo bo zajokal zaradi bolečine po zapravljeni priložnosti, ki jo je ponujal večni derbi.

Ne spreglejte