Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 1. 2021,
19.48

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75

Natisni članek

Jacques-Henri Eyraud Saint Etienne Marseille

Sobota, 30. 1. 2021, 19.48

3 leta, 2 meseca

Navijači dveh francoskih velikanov izgubili potrpljenje

Črna francoska sobota. Kaj se je zgodilo v Marseillu in Saint-Etiennu?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,75
Jacques-Henri Eyraud | Tarča razjarjenih navijačev Marseilla je predsednik kluba Jacques-Henri Eyraud. | Foto Reuters

Tarča razjarjenih navijačev Marseilla je predsednik kluba Jacques-Henri Eyraud.

Foto: Reuters

Današnja tekma francoskega prvenstva med Marseillom in Rennesom je bila odpovedana, potem ko se je na desetine nezadovoljnih navijačev Marseilla zbralo pred trening centrom in začelo povzročati izgrede. Policija je aretirala vsaj 25 ljudi Tarča je bil predsednik kluba Jacques-Henri Eyraud. Zanimivo, na trening svojih nogometašev so prav danes vdrli tudi navijači Saint-Etienna.

Navijači Marseilla, ki veljajo za ene najbolj vročekrvnih v Franciji, so že dlje časa na bojni nogi s predsednikom kluba Jacquesom-Henrijem Eyraudom, ki je v klub prišel pred petimi leti. Zameril se jim je že takoj po prihodu v klub, ko je dejal, da je v klubu zaposlenih preveč ljudi, ki so tudi navijači Marseilla. Zaradi tega naj bi sprejemali neracionalne odločitve, 52-letni podjetnik iz v Marseillu osovraženega Pariza pa ni ostal samo pri besedah. Številne zaposlene, ki naj bi ustrezali omenjenemu opisu, je v zadnjih letih tudi odpustil.

Zdaj, ko je Marseille zapadel v rezultatsko krizo, je nezadovoljstvo še večje, navijačem pa je očitno dokončno prekipelo. Po treh zaporednih prvenstvenih porazih, vmes pa je Marseille izpadel tudi iz pokala, se je nezadovoljstvo še povečalo, vrhunec pa očitno dočakalo danes.

Na dan prvenstvene tekme proti Rennesu, ki bi morala biti danes zvečer v Marseillu, se je pred klubskim trening centrom, v katerem so se nogometaši in trener Andre-Villas Boas pripravljali na tekmo, zbralo na desetine navijačev.

Dimne bombe, zažiganje dreves ...

Prizori, ki prihajajo od tam, so dramatični. Razjarjeni pristaši Marseillla so metali dimne bombe in povzročali izgrede, začeli pa so tudi zažigati predmete in celo drevesa. Po poročanju RMC se jih je kar nekaj uspelo prebiti tudi v trening center, a o tem, ali so se soočili z nogometaši Marseilla, mediji ne poročajo. Tako ali tako je jasno, da je tarča predvsem prvi mož Marseilla, pri katerem pa se za zdaj, vsaj na uradnih kanalih, še niso oglasili.

Francoska policija je medtem sporočila, da je aretirala 25 ljudi, vodstvo tamkajšnje nogometne zveze pa je zvečer sporočilo, da je bila tekma, ki bi se morala začeti ob 21. uri, odpovedana.

Francoski podprvak Marseille, ki je v zadnjih štirih prvenstvenih tekmah osvojil vsega točko, je trenutno na šestem mestu prvenstvene lestvice. Edini francoski klub, ki je postal evropski prvak (zmagal je leta 1993), je sicer desetkratni francoski prvak, na novo prvenstveno lovoriko pa čaka že od leta 2010.

Marseille je v tej sezoni nastopal tudi v ligi prvakov in se od Evrope poslovil po skupinskem delu tekmovanja. V skupini skupaj z Manchester Cityjem, Portom in Olympiacosom je zasedel zadnje mesto.

Na trening so prišli tudi navijači Saint-Etienna

Naključno, ampak do vdora navijačev je prav danes prišlo tudi pri Saint-Etiennu, še enem francoskemu velikanu v krizi, ki je trenutno šele na 16. mestu prvenstvene razpredelnice in na novo prvenstveno zmago čaka že sedem tekem.

Desetkratne francoske prvake, pri katerih je pred časom igral slovenski reprezentant Robert Berić, je danes na treningu pred nedeljskim gostovanjem pri Nici obiskalo nekaj deset zagrizenih navijačev (tudi pristaši Saint-Etienna veljajo za ene najbolj gorečih v Franciji).

Obkrožili so nogometaše Saint-Etienna in jim zabičali, naj začnejo igrati bolje. Do fizičnih obračunov, kot poročajo, ni prišlo.

Takole so navijači na treningu obkrožili nogometaše Saint-Etienna:

Ne spreglejte