Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Viškovič

Petek,
6. 2. 2015,
18.42

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Real Madrid Cristiano Ronaldo Cristiano Ronaldo Atletico Madrid Mario Mandžukić Jan Oblak Jan Oblak Carlo Ancelotti Diego Simeone Diego Godin

Petek, 6. 2. 2015, 18.42

6 let, 7 mesecev

Čeprav se je vrnil Cristiano Ronaldo, se Real boji

Rok Viškovič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
V soboto nogometaše madridskega Reala čaka morda celo najpomembnejša prvenstvena tekma sezone. Mestni obračun z Atleticom, ki ne bi mogel priti v manj primernem času.

Na prvenstveni lestvici kluba loči razlika sedmih točk, ta je seveda v korist Reala, a bolj kot to tega skrbi Barcelona, ki je v vse boljši formi in nevarno diha za ovratnik evropskih prvakov. Za njimi zaostaja za štiri točke.

Navijači Reala so v strahu. Atletico so premagali v finalu lige prvakov, potem pa proti klubu, ki je lani presenetljivo osvojil španski naslov, niso zmagali štirikrat zapored. Na štadionu Vicenteja Calderona, kamor prihajajo v soboto, pa so dvakrat izgubili. V španskem superpokalu, brez katerega so ostali, in v španskem pokalu, od katerega so se poslovili prav zaradi mestnega tekmeca.

Atletico je v zadnjih sedmih tekmah resda trikrat izgubil, a vsakič proti Barceloni. Dvakrat v pokalu in enkrat v prvenstvu, v katerem je v zadnjih šestih krogih zbral pet zmag. Prepričljiv je predvsem na domačem igrišču. V zadnjih 31 prvenstvenih tekmah pred domačimi navijači je izgubil le enkrat, v tej sezoni proti Villarrealu.

Natanko dan pred tekmo je bil štadion Atletica obsijan s soncem:

Še bolj kot statistika, po kateri lahko Realovi navijači optimizem črpajo iz dejstva, da so njihovi ljubljenci na zadnjih 18 prvenstvenih tekmah zmagali kar 17-krat, tokratne goste skrbijo številne kadrovske težave.

Vrača se najboljši na svetu

Res je, da se po dveh tekmah, obe je Real dobil, v moštvo vrača najboljši nogometaš na svetu Cristiano Ronaldo, ta je bil kaznovan, a to je skorajda edina novica, ki je poskrbela za nasmeh. Preostale so skrb zbujajoče.

Poleg dlje časa poškodovanega Luke Modrića je Real ostal še brez najboljšega strelca lanskoletnega svetovnega prvenstva Jamesa Rodrigueza, Kolumbijec je bil v zadnjem času v zelo dobri formi, še bolj tesnoben občutek pa njegov trener dobi, ko se loti sestavljanja obrambne vrste.

Na enem izmed najbolj zahtevnih preizkusov v prvenstvu od vseh bo moral nastopiti brez standardnega, izkušenega para osrednjih branilcev, ki ga sestavljata Pepe in Sergio Ramos. Prvi je poškodovan že nekaj časa, drugi jo je skupil pri zmagi na sredini zaostali prvenstveni tekmi v Sevilli in bo počival več kot mesec dni.

Tako bo moral Real v tekmi, v kateri se bo v obeh kazenskih prostorih iskrilo na vse strani, računati na 21-letnega Francoza Raphaëla Varaneja in Nacha Fernandeza, ta je resda štiri leta starejši, a ima bolj malo izkušenj. Do zdaj je v petih sezonah zbral le 18 prvenstvenih nastopov v začetni enajsterici. Starejši brat Alejandra Fernandeza, ta je pred kratkim presenetljivo okrepil hrvaškega prvoligaša Rijeko, ki jo vodi Matjaž Kek, je v tej sezoni v prvi postavi nastopil le dvakrat. Obakrat je Real zlahka zmagal, s 5:1 in 5:0, a na drugi strani so bili veliko lažji tekmeci, Rayo Vallecano in Levante. Da bi se poškodoval še kdo izmed njiju, si pri Realu ne upajo niti pomisliti.

Dan pred derbijem so pri Realu ostali brez Sergia Ramosa:

Z naštetimi pa težave Reala v obrambi še niso končane. Na levi strani zadnje vrste bo moral tokrat nastopiti Portugalec Fabio Coentrao, ki v zadnjem času ni najbolj prepričljiv, saj je Marcelo kaznovan. Za Brazilčevo usodo so se pri Realu borili do zadnjega, saj so prepričani, da rumenega kartona proti Sevilli, ki ga je "izključil" z derbija proti Atleticu, ne bi smel dobiti. Pritožili so se na špansko nogometno zvezo, a njene odločitve niso spremenili.

Zaradi vseh naštetih preglavic, s katerimi se ubada Real, bo pri njem tokrat toliko bolj na očeh Ronaldo. "Lahko dokaže, da je res najboljši, in Real popelje do pomembnih tock?" se sprašujejo številni. Portugalski zvezdnik, ki je v četrtek praznoval 30. rojstni dan, bo pod velikim pritiskom, a tega je seveda že navajen. Tisti, ki prisegajo nanj, so prepričani, da se bo tudi tokrat zmagovalno spopadel z njim.

Pri Atleticu bodo seveda naredili vse, da Ronaldu in soigralcem ne bo uspelo. "Želimo si zmagati. Vedno in povsod gremo po zmago, tokrat si treh točk želimo še toliko bolj. Res je, da smo bili v zadnjem času boljši v medsebojnih tekmah, a to tokrat ne bo pomenilo prav nič. Morali bomo biti potrpežljivi in igrati pametno. Pred nami je zelo pomembna tekma, ker igramo pred domačimi navijači, na svojem štadionu pa seveda verjamemo v zmago," pred tekmo pravi izkušeni urugvajski branilec Diego Godin.

Podobno je govoril tudi trener Reala. "Vemo, da ima Real odlično ekipo s sijajnimi nogometaši in sijajnim trenerjem, a smo prepričani, da lahko pridemo do zmage. To je seveda tudi naša želja," je bil odločen Diego Simeone, ki tokrat nima težav s sestavo ekipe, turški vezist Arda Turan ni povsem zdrav, a bo igral. Argentinec na klopi Atletica ima še največ težav s tem, koga postaviti v napad. Francoz Antoine Griezmann je v odlični formi, Hrvat Mario Mandžukić je na zadnji tekmi zabil dva gola, povratnik in ljubljenec občinstva Fernando Torres je mrežo Reala dvakrat zatresel v pokalu. Kljub vsemu se zdi, da bosta prednost dobila prva dva.

Atletica se ne boji

Nekaj besed je seveda pred derbijem spregovoril tudi trener Reala. "Na zadnjih tekmah proti Atleticu nismo izpolnili pričakovanj in pričakovanj naših navijačev. Pred nami je nov derbi, zdaj se bomo potrudili, da bo bolje. Na tekmo se pripravljamo tako kot vedno. Smo optimisti. Prepričan sem, da bomo igrali tako, kot moramo. Atletica se ne bojimo," je sporočil Italijan Carlo Ancelotti.

Ne spreglejte