Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
5. 4. 2020,
11.30

Osveženo pred

4 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53

Natisni članek

Aleksander Čeferin FIFA UEFA nemško prvenstvo Bundesliga

Nedelja, 5. 4. 2020, 11.30

4 leta

Predsednik Uefe o pomoči v času koronakrize

Čeferina zmotila poteza Fife

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,53
Aleksander Čeferin | Aleksander Čeferin poudarja, kako bi bilo v prvi vrsti pomembno izpeljati nogometno sezono do konca. | Foto Reuters

Aleksander Čeferin poudarja, kako bi bilo v prvi vrsti pomembno izpeljati nogometno sezono do konca.

Foto: Reuters

Predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je v pogovoru za nemški ZDF kritiziral Mednarodno nogometno zvezo (Fifa) oziroma njen način pomoči za posamezne zveze, klube in igralce v času koronakrize, ker med drugim ne navaja nobenih konkretnih zneskov ali načina razdelitve.

Aleksander Čeferin Uefa
Sportal Belgijci razjezili Čeferina: To ni prava poteza

"Obrazložitev Fife je bila, da bodo pomoč razdelili tistim, ki jo najbolj potrebujejo. Mi pa bi se morali strinjati s tem, da bi lahko Fifa odločila, kdo bo dobil denar in koliko. To je po mojem mnenju malce čudno," je v pogovoru za nemško televizijo dejal Aleksander Čeferin.

Potrebovali bi stroga pravila

V Nemčiji, kjer je v vodstvu branilec naslova Bayern München, razmišljajo o tem, da bi nadaljevali prvenstvo pred praznimi tribunami v začetku maja. | Foto: Reuters V Nemčiji, kjer je v vodstvu branilec naslova Bayern München, razmišljajo o tem, da bi nadaljevali prvenstvo pred praznimi tribunami v začetku maja. Foto: Reuters Prvega moža evropskega nogometa moti, da je Fifa najavila pomoč, a pri tem ni bila konkretna pri številkah in načinu pomoči. "S tem nihče ne more nadzorovati, kam gredo vsote denarja. Pri tem bi potrebovali stroga pravila. Ne bi smeli kar dovoliti Fifi, da sama razpolaga z vsotami," je še dodal Čeferin, ki se je po poročanju nemške tiskovne agencije (dpa) dotaknil tudi nekaterih drugih tem.

Predsednika Uefe so vprašali tudi o začetku bundeslige, ki bi se lahko začela v začetku maja brez gledalcev, kot so sporočili v zadnjih dneh. "Vsaka pot je prava, če v ospredju stoji skrb za zdravje nogometašev," je bil kratek Čeferin, ki se je nato strinjal še glede spremembe pravil finančnega "fairplaya" na daljši rok, saj morajo biti, kot pravi, krovne zveze bolj prilagodljive do klubov, ki se zaradi krize znajdejo v težavah, poroča STA.

Bayern
Sportal Zvezdniki Bayerna se vračajo na zelenico
Aleksander Čeferin
Sportal Čeferin: Obstaja možnost, da ob samovoljnem koncu sezone ne bo udeležbe v evropskih pokalih

Bodo belgijski klubi smeli igrati v Evropi?

Kakšna bo usoda belgijskega prvaka v evropskih tekmovanjih? | Foto: Reuters Kakšna bo usoda belgijskega prvaka v evropskih tekmovanjih? Foto: Reuters Nekdanji predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS) je poudaril, da je v prvi vrsti pomembno, kako izpeljati nogometno sezono do konca, četudi nekatere zveze razmišljajo o predčasnem koncu. Drugega aprila je dejal, da obstaja možnost, da "tisti, ki se bodo samovoljno odločili zaključiti sezono, ne bodo igrali v evropskih tekmovanjih naslednjo sezono", njegove besede pa so v Belgiji, prvi evropski državi, ki želi zaradi konorakrize predčasno zaključiti prvenstvo in proglasiti prvaka, naletele na ogromen odziv.

Vodstvo belgijske nogometne lige je tako v četrtek predlagalo, da sezono zaradi pandemije novega koronavirusa končajo predčasno in da se upošteva trenutni vrstni red na prvenstveni lestvici, kar bodo predvidoma uradno potrdili na skupščini 15. aprila. To pomeni, da bi naslov belgijskega prvaka osvojil Club Brugge, ki ima po 29 krogih 15 točk prednosti pred Gentom.

V petek je vodstvo Uefe v skupni izjavi z združenjema evropskih klubov in lig posvarilo, "da bi bilo končanje domačih tekmovanj ta čas prehitro in nepravično". URBSFA je nato v soboto objavila sporočilo, da se njen predsednik Mehdi Bayat pogovarja s Čeferinom, da bi našli ustrezno rešitev, ki pa je niso podrobneje obrazložili.

V Italiji še brez datuma

Predsednik FIGC Gabriele Gravina želi končati sezono serie A. | Foto: Guliverimage/Getty Images Predsednik FIGC Gabriele Gravina želi končati sezono serie A. Foto: Guliverimage/Getty Images Predstavniki italijanskih nogometnih klubov na petkovem sestanku, ki je potekal prek videokonference, na katerem so govorili o krizi zaradi pandemije novega koronavirusa, še niso sprejeli dokončne odločitve, kdaj se bodo lahko znova vrnili na igrišča in nadaljevali prekinjeno ligaško sezono v elitnem prvenstvu serie A.

Trenutno so vse nogometne aktivnosti v državi ustavljene do 13. aprila. Vse bolj jasno pa je, da nogometa ne bodo mogli igrati celoten april, vprašljiv pa je tudi maj. Prav tako še niso sprejeli odločitve o znižanju plač igralcem.

"Klubi serie A bodo razmislili o ponovni vzpostavitvi športne dejavnosti, ko bodo zdravstvene razmere to dopuščale, ob upoštevanju vladnih priporočil in ob upoštevanju varovanja zdravja športnikov in vseh vpletenih," so v izjavi za javnost sporočili iz serie A.

Ni izključena možnost, da bi se Samir Handanović z Interjem potegoval za najvišja mesta v Italiji tudi julija. | Foto: Getty Images Ni izključena možnost, da bi se Samir Handanović z Interjem potegoval za najvišja mesta v Italiji tudi julija. Foto: Getty Images

Predsednik Italijanske nogometne zveze (FIGC) Gabriele Gravina je jasno povedal, da je njegova prednostna naloga, da končajo ligo. Trenutna možnost je, da bi sezono 2019/20 serie A nadaljevali od 20. maja ali v začetku junija, sezono pa bi končali do konca julija, poroča STA.

Kot kaže, bodo imeli pred začetkom kakršnihkoli dejavnosti na igriščih odločilno besedo predstavniki zdravstvene stroke. Pred nadaljevanjem treningov pa bodo morali nogometaši opraviti temeljit pregled, da bi se izognili morebitnim zdravstvenim tveganjem.

Miran Pavlin
Sportal Z roko v roki za lepši jutri slovenskega nogometa
Bundesliga
Sportal V bundesligi upajo na majsko nadaljevanje sezone
Ne spreglejte