Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
15. 9. 2016,
13.41

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

1

Natisni članek

Theodore Theodoridis Ukrajina Atene UEFA Aleksander Čeferin

Četrtek, 15. 9. 2016, 13.41

6 let, 6 mesecev

Novi generalni sekretar Uefe

Čeferin za desno roko izbral Grka in osrečil Ukrajino

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,25

1

Aleksander Čeferin | Foto Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Novi predsednik Evropske nogometne zveze (Uefa) Aleksander Čeferin je vodil prvič sejo izvršnega odbora. V Atenah je bil za njegovega ožjega sodelavca, generalnega sekretarja imenovan Grk Theodore Theodoridis. Z njim je sodeloval že kot predsednik Nogometne zveze Slovenije (NZS). Finale lige prvakov bo leta 2018 v Kijevu.

Le 24 ur po prepričljivi zmagi na predsedniških volitvah v Atenah je Aleksandra Čeferina doletela čast, da vodi sejo izvršnega odbora evropske krovne organizacije, na kateri je bilo sprejeto nekaj pomembnih odločitev. Položaj generalnega sekretarja Uefe je s potrebno večino glasov prejel Grk Theodore Theodoridis.

Z Grkom je sodeloval že pred leti

Z Uefo je začel sodelovati pred osmimi leti, na prvi seji izvršnega odbora pod vodstvom Slovenca, ki je potekala v njegovem rojstnemu mestu, pa je na položaju generalnega sekretarja nasledil Giannija Infantina. S Švicarjem je zgledno sodeloval. Spomladi sta se skupaj mudila tudi v Sloveniji. Theodoridis je na slavnostnem odprtju predstavljal barve Uefe kot vršilec dolžnosti generalnega sekretarja, Infantino pa kot novi predsednik Fife.

Theodore Theodoridis je bil v generalnega sekretarja povišan v rojstnem mestu. | Foto: Reuters Theodore Theodoridis je bil v generalnega sekretarja povišan v rojstnem mestu. Foto: Reuters

"S Theodorom smo začeli sodelovati takrat, ko je bil šef oddelka za nacionalne zveze in naš poseben zaupnik. Prav njemu smo zastavili nekatera najtežja vprašanja o izgradnji novega centra," je spomladi povedal Čeferin, ko je kot predsednik NZS na Brdu pri Kranju sprejel visoka gosta. Sodelovanje z 51-letnim Grkom bo obudil v Uefi.

Finale lige prvakov v Ukrajini

Na seji izvršnega odbora sta bili sprejeti še odločitvi o gostitelju finala lige prvakov ter evropskega superpokala za leto 2018. Sklepno dejanje največjega klubskega tekmovanja se seli na vzhod Evrope. Nazadnje ga je na tem delu Evrope gostila Moskva, ko je Manchester United po strelih z bele točke na štadionu Lužniki premagal Chelsea. Leta 2018 bo finale lige prvakov potekal na Olimpijskem štadionu v Kijevu, na katerem se je leta 2012 odločalo o evropskem prvaku. V tej sezoni igra tekme lige prvakov na njem ukrajinski prvak Dinamo. 

Na Olimpijskem štadionu v Kijevu bo leta 2018 potekal velik dogodek. | Foto: Sportida Na Olimpijskem štadionu v Kijevu bo leta 2018 potekal velik dogodek. Foto: Sportida

Leta 2018 bodo glavni nogometni dogodki potekali na vzhodu Evrope. Rusija, ki s sosedo Ukrajino zaradi vojnih razmer in ozemeljskih vprašanj ni v dobrih odnosih, bo gostila svetovno prvenstvo, tekma evropskega superpokala pa bo odigrana v estonski prestolnici Talinu. Prizorišče finala evropske lige bo izbrano pozneje.

 

Ne spreglejte