Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
7. 2. 2013,
17.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Branko Ilić Mišo Brečko Senijad Ibričić

Četrtek, 7. 2. 2013, 17.53

8 let

Brečko v šali: Bo vsaj več slovenskih kot islandskih navijačev?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V Stožicah je v sredo odmevalo ''Bosna, Bosna''. Vsaj dve tretjini štadiona sta glasno bodrili za izbrano vrsto BiH. ''Počutili smo se kot v gosteh,'' po dvoboju ni bilo vseeno Katančevim izbrancem.

Reprezentanca BiH lahko računa na nekaj, o čemer lahko mnoge države, pa čeprav imajo veliko več prebivalcev, le sanjajo. Kjerkoli igrajo ''zmaji'', so deležni glasne in čustvene navijaške podpore. Pa naj gre za Lizbono ali Moskvo, navijači ne skoparijo z dlanmi in grlom, še manj pa denarjem, da v živo bodrijo ljubljence. Če pa igrajo Sušićevi ''zmaji'' v Ljubljani, kjer že od nekdaj ne manjka simpatizerjev BiH, potem razmerje navijačev v Stožicah niti ne čudi. Je pa tudi opozorilo, da fenomen hitro razprodanih vstopnic ni toliko zrasel na temelju vrnitve ''čudodelca'' Srečka Katanca, pač pa predvsem izbora tekmeca. ''Bilo je fantastično. Počutili smo se, kot da bi igrali v Zenici. Kjerkoli igramo, so naši navijači vedno z nami,'' je privržence BiH pohvalil Senad Lulić, ki je v tej sezoni v dresu Lazia že gostoval v Sloveniji. V Rimu si nogometni kruh služi tudi Miralem Pjanić, eden izmed junakov srečanja, ki je potrdil Lulićeve besede: ''Na vsaki tekmi se počutimo kot doma. Na to sem lahko le ponosen. Upam, da bo tako ostalo tudi v prihodnosti,'' razmišlja strelec drugega zadetka za BiH.

Ilić se je prepričal, da mu je Ibričić govoril resnico

BiH je država z razkropljenimi nogometnimi navijači po vsem svetu. Ta fenomen je Branku Iliću dolgo časa opisoval nekdanji klubski soigralec Senijad Ibričić (po koncu srečanja sta sproščeno poklepetala), ljubljanski slavljenec, ki je na dan tekme dopolnil okroglih 30 let, pa mu je lahko po srečanju, ko sta si privoščila sproščeni klepet, le prikimal. ''Res je, počutili smo se, kot da bi igrali v gosteh,'' je dejal ''Ilke'', ki se je po 15 mesecih vrnil v reprezentanco, Samir Handanović pa lahko znova računa na dolgoletnega cimra in prijatelja, s katerim je nogometno rasel vse od mladih let.

O tem, da gorečih privržencev BiH, ki jih razganja od ponosa, ko lahko na delu spremljajo Džeka, Ibiševića in druščino, resnično ne manjka po svetu, je prepričan tudi Mišo Brečko. Je pa Trboveljčan po dvoboju brez dlake na jeziku razmišljal še o nečem drugem. ''To je sramotno. In žalostno, da imajo gostujoči navijači več podpore v Sloveniji. A očitno smo pač tak narod, da se pridejo ljudje veseliti le takrat, ko gremo na veliko tekmovanje. Upam, da bomo imeli več podpore na tekmi z Islandijo in da ne bo več Islandcev kot naših navijačev,'' se je jezno pošalil kapetan Kölna, a nato z resnim glasom nadaljeval: ''Če je veliko naših navijačev, nam to da krila. To je dodaten plus, in srčno upam, da jih bomo lahko na tekmi z Islandijo razveselili.''

Šuler: Bilo je kot v gosteh, a fenomenalno

Dejstvo, da so bili večje spodbude deležni nogometaši BiH, ki je izpodbijalo tezo o prednosti domačega igrišča, pa ni toliko zabolelo Marka Šulerja: ''Bilo je, kot da bi igrali v gosteh, a vseeno fenomenalno. Lepo je videti poln štadion, zaradi teh ljudi smo tudi tukaj.'' In morda tudi razkril bistvo športnega dogodka. Na tribunah se ni iskrilo, vse je potekalo v duhu športnega boja (če odštejemo nekaj uvodnih žvižgov naperjenih izvajanju slovenske himne ter prekomerno uporabo pirotehničnih sredstev), tribune pa so bile polne in dvoboj glasno spremljale od prve do zadnje minute. Pričarale so vzdušje, ki ga nogometaši obožujejo in v katerem jim je zadovoljstvo igrati. Zdaj so domači navijači izzvani, saj Katančeva četa na kvalifikacijski tekmi z Islandijo računa na njihovo pomoč. Če si bodo sposodili energijo od privržencev BiH, čaka ''severnjake'' v Stožicah še peklensko vzdušje.

Ne spreglejte