Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
4. 8. 2014,
21.44

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

NK Maribor NK Maribor Damjan Bohar Ante Šimundža Etien Velikonja Glasgow Rangers

Ponedeljek, 4. 8. 2014, 21.44

8 let

Bohar tako kot Velikonja, se bo ponovil tudi srečni vijoličasti Glasgow?

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Zadnjič, ko so se Mariborčani odpravili na evropsko gostovanje z zadetkom prednosti, je bilo leto 2011, vijolice pa so pisale zgodovino v Glasgowu. Naj se zgodovina ponovi tudi zvečer na Cipru.

Četa Anteja Šimundže je prejšnjo sredo stežka, a zasluženo premagala izraelskega prvaka. Bilo je 1:0. Čeprav so dvanajstkratni slovenski prvaki v evropskih pokalih odigrali že 121 tekem, se vse do današnjega povratnega dvoboja z Maccabijem na gostovanje niso še nikoli odpravili z zadovoljnim izrazom na licu po domači zmagi z 1:0. Takšna je resda tesna, a tudi zelo prijetna, saj zaradi neprejetega zadetka omogoča pomembno prednost.

Velikonja z atraktivnim zadetkom prinesel zmago

Kako je braniti prednost po domači zmagi z 1:0, bodo Mariborčani prvič na delu spoznali šele zvečer. V zgodovini evropskih nastopov so se nekajkrat že odpravili v goste z zadetkom prednosti, a nikoli po zmagi z 1:0. Vedno je bilo 2:1.

Tako kot tudi leta 2011, natančneje 18. avgusta 2011. Takrat je Maribor s pomočjo domačega občinstva premagal Glasgow Rangers z 2:1. Srečanje je z atraktivnim zadetkom v izdihljajih dvoboja dosegel Etien Velikonja, dramatika končnega razpleta pa je na vso moč spominjala na prejšnjo sredo, ko je dobesedno v zadnji sekundi sodnikovega podaljška postal vijoličasti junak Damjan Bohar.

V Glasgowu se je nazdravljalo mariborski pravljici

Tistega poletnega dne, ko je Velikonja zagotovil Mariboru dragoceno zmago, so gostje iz Škotske, ki so takrat že finančno propadali, a so še vedno spadali med evropske velikane, vodil jih je Ally McCoist, zapravili vodstvo z 1:0. Dobili so prvi polčas, nato pa sta jih v slabo voljo spravila zadetka Agima Ibraimija (52. minuta) in Velikonje. Maribor je hitro pozabil na boleča poraza proti zagrebškemu Dinamu, pod Kalvarijo se je prebudilo upanje o evropskem čudežu.

Od igralcev, ki so takrat sestavljali prvo enajsterico vijolic, manjkajo le Mezga, Volaš in Berić. Teden dni pozneje je na Škotskem sledila pravljica. Remi z 1:1 je poskrbel za zgodovinski dosežek, prvo uvrstitev v skupinski del evropske lige. Tradicija še vedno traja, saj je Maribor nato v ligi Europa zaigral še dvakrat. Postal je reden udeleženec tekmovanj, ki niso usojena vsakomur, saj si jih je treba krvavo priboriti.

Maribor osvojil Zürich, a doma pod pritiskom popustil

Maribor si je prednost zadetka na prvi tekmi ustvaril tudi v sezoni 2009/10, ko je igral v kvalifikacijah za ligo prvakov, žreb pa ga je povezal z Zürichom. Takrat je dosegel prednost v gosteh, ne pa doma, kar ni ravno enako položaju pred povratnim srečanjem z Maccabijem. Drugo tekmo je namreč odigral v Ljudskem vrtu.

Kaj se je dogajalo pred petimi leti? Izbranci Darka Milaniča so v nasprotju z vsemi napovedmi najprej v gosteh presenetili Švicarje in se na Štajersko vrnili z odmevno zmago (3:2). Zoran Pavlović je ponižal švicarsko obrambo z zadetkom, ki ga je dosegel neposredno s kota, je pa Velenjčan žal tudi zapravil strel z bele točke. Žal velika zmaga ni pomagala k napredovanju, saj je Zürich v tednu dni odpravil slabosti in Ljudski vrt osvojil s prepričljivih 3:0.

Prašnikarjevi na Cipru niso ubranili prednosti

Seznam mariborskih izkušenj s prvimi zmagami, ki so bile izražene z zadetkom prednosti, sega tudi v sezono 2004/05. Bila je najbolj plodna, saj je postregla z dvema tovrstnima primeroma. Najprej je Maribor v gosteh odpravil makedonski Sileks (1:0), nato pa prednost komaj obdržal, saj se je dvoboj v Ljudskem vrtu končal brez zmagovalca (1:1).

Tudi v drugem krogu kvalifikacij za pokal UEFA pa je tedanja Kekova četa nepričakovano zaigrala slabše doma kot v gosteh. Najprej je z 2:1 na gostovanju ugnala Budućnost Banatski Dvor (takrat je spadala pod državo Srbijo in Črna goro), nato pa doma izgubil z 0:1 in se kljub porazu veselil napredovanja. Pozneje je Maribor izločila Parma. Tako je bilo pred desetimi leti.

Potovanje v preteklost ponuja zanimivo izkušnjo iz sezone 2002/03. Maribor je na prvi tekmi pred domačim občinstvom premagal APOEL iz Nikozije z 2:1, nato pa na Ciper odpotoval z velikimi pričakovanji. Tam se je Bojan Prašnikar za zmago nepričakovano obrisal pod nosom. Čeprav so njegovi izbranci prek Samirja Dura povedli z 1:0, so Ciper zapuščali sklonjenih glav, saj so nato izgubili z 2:4. To je bila boleča izkušnja, saj so Mariborčani ostali brez popravnega izpita v Evropi in ji hitro pomagali v slovo.

Lyon kar ni mogel verjeti, Šimundža žarel od sreče

V prejšnjem tisočletju si je Maribor na prvi tekmi dvakrat priigral prednost zadetka. V sezoni 1999/2000, ki je zapisana v zgodovino kluba z zlatimi črkami, je šokiral Evropo z gostujočo zmago nad Lyonom. Francoski bogati klub je na Gerlandu izgubil z 0:1 in se namenil v Ljudski vrt, da nadoknadi zamujeno. Načrti se mu niso uresničili, saj je Prašnikarjeva junaška zasedba doma odpravila goste z 2:0.

Strelec prvega zadetka je bil prav Ante Šimundža, trener zdajšnje ekipe in tretji najboljši strelec Maribora vseh časov v evropskih tekmovanjih. Pred 15 leti je torej prednost enega zadetka pomagala vijolicam do napredovanja.

PSV trepetal, Gajser nastreljal vratnico

Sezono pred tem jih je od prvovrstne senzacije ločilo le nekaj centimetrov. Maribor je v sezoni 1998/99 doma nepričakovano premagal PSV Eindhoven, nato pa je sledila drama na Nizozemskem. Maribor je na štadionu Philips izgubljal z 1:2, nato pa je Damjan Gajser, brat zdajšnjega pomočnika trenerja Saša, zatresel vratnico.

Tekma se je žal prevesila v podaljška, tam pa je bil PSV močnejši, na koncu se je veselil zmage s 4:1. Nizozemskega velikana, ki se je že povzpel na evropski prestol, je vodil Anglež Bobby Robson, prvi gol za gostitelje (za 1:1) pa je dosegel nihče drug kot veliki nizozemski stroj za zadetke Ruud van Nistelrooy.

Ne spreglejte