Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
26. 8. 2019,
15.50

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

Natisni članek

Bas Dost Eintracht Frankfurt Sporting Lizbona Liga Europa

Ponedeljek, 26. 8. 2019, 15.50

4 leta, 7 mesecev

Bas Dost se vrača v Nemčijo

Selitev nizozemskega orjaka, ki je v Lizboni izkusil zlobo huliganov

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17
Bas Dost | Bas Dost je v preteklosti že igral v nemški bundesligi. Zadetke je pogosto dosegal v dresu Wolfsburga. | Foto Reuters

Bas Dost je v preteklosti že igral v nemški bundesligi. Zadetke je pogosto dosegal v dresu Wolfsburga.

Foto: Reuters

Poletni prestopni rok se bo v Nemčiji končal drugega septembra. Najboljši klubi pospešeno iščejo še zadnje primerne okrepitve, izjema ni niti Eintracht Frankfurt. Polfinalist lige Europa je po odhodih Luke Jovića (Real Madrid) in Sebastiena Hallerja (West Ham) zapolnil vrzel v konici napada. Iz Portugalske je prispel nizozemski orjak Bas Dost in zapustil Lizbono, v kateri je lani doživel enega najbolj sramotnih dogodkov kariere.

Športni direktor Eintrachta Fredi Bobič, nekdanji zvezdnik nemškega nogometa, rojen pred 47 leti v Mariboru, je navijačem ponosno predstavil najnovejšo okrepitev. Pohvalil je zmožnosti Basa Dosta, 30-letnega Nizozemca, ki prihaja v Frankfurt po pestri izkušnji v Lizboni, polni sreče, a tudi trpljenja.

Pred treningom so jih napadli huligani

Nizozemec je po odhodu Bruna de Carvalha obnovil sodelovanje s Sportingom. | Foto: Reuters Nizozemec je po odhodu Bruna de Carvalha obnovil sodelovanje s Sportingom. Foto: Reuters Visoki napadalec, v višino meri kar 196 centimetrov, je v dresu Sportinga kazal izjemno učinkovitost. V 84 nastopih je dosegel kar 76 zadetkov, pred 15 meseci, natančneje 15. maja 2018, pa je njegovo idilo v zeleno-belem dresu prekinil huliganski izgred. Na trening Sportinga je nenapovedano prišlo okrog 50 jeznih navijačev. Nekaterim nogometašem niso prizanesli, fizično so se znesli tudi nad Dostom, takrat največjo močjo kluba v napadu.

Nizozemec je bil podobno kot svetovna nogometna javnost pretresen. Čeprav je utrpel udarec, je ostal zvest Sportingu in je odigral naslednjo tekmo, finale portugalskega pokala. Sporting po incidentu v finalu ni bil kos Avesu. Ostal je brez lovorike, Nizozemec pa je prekinil sodelovanje s Sportingom. A le za nekaj časa. Ko je izvedel, da je Bruno de Carvalho, v marsikaterih očeh osovražen predsednik Sportinga, zapustil klub, se je vrnil. Nadaljeval je kariero v Lizboni, v prejšnji sezoni pomagal levom do dveh pokalnih lovorik, dvakrat pa je bil izbran še za igralca meseca.

Zdaj se vrača v Nemčijo, v deželo, kjer je že navduševal, ko je pred leti nosil dres Wolfsburga. Postal je novi napadalec Eintrachta, ki ima v tej sezoni visoke cilje. Klub iz Frankfurta je zanj plačal sedem milijonov evrov, Sportingu pa bo nakazal še 15 odstotkov odškodnine, ki jo bo zaslužil od njegovega naslednjega prestopa. Če ga bo dočakal. Dost je podpisal triletno pogodbo, v četrtek je z zanimanjem spremljal povratno tekmo play-offa lige Europa med njegovim novim klubom in francoskim Strasbourgom.

Eintracht je v prejšnji sezoni izpadel v polfinalu evropske lige, letos pa mu grozi, da bi lahko ostal brez skupinskega dela. | Foto: Reuters Eintracht je v prejšnji sezoni izpadel v polfinalu evropske lige, letos pa mu grozi, da bi lahko ostal brez skupinskega dela. Foto: Reuters

Nemški predstavnik je na prvi tekmi v Franciji izgubil z 0:1, nato pa je njegov trenutek ranljivosti tri dni pozneje izkoristil še RB Leipzig. Premagal ga je z 2:1 (Kevin Kampl je sedel na klopi) in poskrbel, da so navijači Eintrachta začutili nezadovoljstvo. Bo nizozemski orjak prinesel klubu lepše čase?

Ne spreglejte