Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Ponedeljek,
14. 12. 2015,
9.58

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Jan Oblak Jan Oblak Barcelona Real Madrid Bayern München Atletico Madrid Juventus Nyon

Ponedeljek, 14. 12. 2015, 9.58

8 let

Atraktivni pari: Arsenal izziva Barcelono, Juventus Bayern, PSV pa Oblakov Atletico

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Žreb osmine finala lige prvakov je postregel z vročimi pari. Prvak Barcelona se bo pomeril z Arsenalom, podprvak Juventus z Bayernom, edini slovenski udeleženec Jan Oblak pa potuje v Eindhoven.

Najmočnejše klubsko nogometno tekmovanje je prepolno velikanov. V skupinskem delu so se izkazali številni favoriti, nekateri pa so razočarali svoje privržence (Manchester United, Valencia, Porto …), ostali praznih rok in se preselili v evropsko ligo.

Med 16 najboljših v ligi prvakov se je zlahka uvrstila Barcelona, ki brani naslov. Lahko postane prvi klub v zgodovini lige prvakov, ki bi ubranil naslov. Pred kratkim so njeni nogometaši odpotovali na Japonsko, kjer jih v četrtek čaka prvi spopad na klubskem svetovnem prvenstvu. Na zadnji prvenstveni tekmi so si privoščili domači spodrsljaj proti Deportivu (2:2) in dovolili Atleticu, da jih je ujel na lestvici.

Rdeče-beli so edini klub, ki še nastopa v ligi prvakov in se lahko pohvali s slovenskim legionarjem. Vratar Jan Oblak je tako v Nyonu branil slovensko čast, žreb pa je določil, da se bo njegov klub v osmini finala pomeril z nizozemskim prvakom. PSV Eindhoven, nekdanji klub Tima Matavža, je v skupinskem delu senzacionalno prehitel rdeče vraga iz Manchestra, v izločilni del lige prvakov pa se je uvrstil prvič po slabem desetletju. Atletico ima z nizozemskim predstavnikom, ki je v nasprotju z njim že postal evropski prvak, pozitivne izkušnje. Pred šestimi leti ga je v ligi prvakov premagal dvakrat. V Madridu je bilo 2:1, v Eindhovnu pa 3:0.

"PSV je dober klub. V Evropi se lahko pohvali z bogato zgodovino, tako da sem prepričan, da nam bo otežil življenje," je po žrebu v Nyonu dejal predstavnik Atletica Clemente Villaverde.

Poslastici: Barcelona v Londonu, Bayern v Torinu

Barcelona, ki brani naslov, bo v osmini finala naletela na starega znanca. Londonski Arsenal se je moral pošteno potruditi, da se je še 16. zapored uvrstil med 16 najboljših v ligi prvakov, ples kroglic pa mu ni bil naklonjen, saj izbrance Arsena Wengerja, ki jih v tej sezoni pestijo velike težave s poškodbami, čaka razigrana Barcelona. Katalonci veljajo za izrazite favorite.

Topničarje je Barcelona v izločilnem delu lige prvakov izločila že dvakrat (v četrtfinalu 2009/10 in osmini finala 2010/11), ugnala pa jih je tudi v velikem finalu, ko sta se kluba pomerila leta 2006 v Parizu. Lionel Messi je na štirih srečanjih proti Arsenalu dosegel kar sedem golov. "To bosta odlični tekmi za gledalce, saj negujeta obe ekipi podoben slog igre," sporoča direktor Barcelone Albert Soler.

Juventus je v prejšnji sezoni presenetil z uvrstitvijo v finale, v tej pa se bo v osmini finala znašel pred visoko nemško oviro. Njegov tekmec bo Bayern München, ki v bundesligi ruši rekord za rekordom, odlično mu gre tudi v Evropi. "Juventus je ena najboljših ekip v Evropi, naša prednost pa bo povratna tekma na domačem igrišču," razmišlja legendarni nogometaš Bayerna Franz Beckenbauer.

"Upali smo, da nam bo sreča bolj naklonjena, a smo prepričani, da se lahko proti Bayernu dvakrat predstavimo v dobri luči," je dejal nekdanji češki zvezdnik Pavel Nedved, ki je na žrebu v Švici zastopal barve italijanskega velikana. Juventus je v serie A v vedno boljši formi, Bayern pa je na zadnjih petih evropskih srečanjih s staro damo ostal neporažen. Na Allianz Areno se bo tako vrnil hrvaški napadalec Mario Mandžukić, ki je z Bayernom še pred prihodom Josepa Guardiole postal evropski prvak.

Usoda ponovno združila Londončane in Parižane

Francoski prvak PSG in Chelsea, ki brani naslov v angleškem prvenstvu, se bosta v ligi prvakov udarila že tretjo sezono zapored. V sezoni 2013/14 so v četrtfinalu napredovali Londončani, v sezoni 2014/15 so se Parižani maščevali in v osmini finala izločili Mourinhovo zvezdniško zasedbo, zdaj pa stara znanca čakata še dva spopada v letu 2016. Zanimivo je, da se je v času največje krize modrih v domačem prvenstvu omenjala možnost, da bi Portugalec Jose Mourinho odšel v Pariz in prevzel vodenje bogatega kluba, podprtega z arabskimi milijoni.

Desetkratni evropski prvak Real Madrid se bo pomeril z Romo, ki v skupinskem delu ni navdušila, a vseeno za las prehitela Kamplov Bayer Leverkusen in beloruski BATE Borisov. Sinovi volkulje so v ligi prvakov že prekrižali načrte belim baletnikom. V sezoni 2007/08 so jih izločili v osmini finala. "Če se bomo imeli za favorite, se ne bo dobro končalo za nas," opozarja direktor madridskega kluba Emilio Butragueno.

Kijevski Dinamo se bo spopadel z bogatim Manchester Cityjem. Ko sta se kluba pomerila v sezoni 2010/11 v ligi Europa, so v četrtfinale napredovali Ukrajinci. Drugi predstavnik "vzhodne" Evrope v osmini finala, Zenit iz St. Peterburga, bo po odličnem iztržku v skupinskem delu (pet zaporednih zmag) skušal preskočiti Benfico. Belgijski as Axel Witsel bo pod posebnim drobnogledom, saj je pred odhodom v Rusijo branil barve lizbonskega velikana.

Prvič se bosta v izločilnem delu lige prvakov predstavila Wolfsburg in Gent. Nemški podprvak je v skupinskem delu zasenčil tudi Manchester United, belgijski prvak pa je prehitel Valencio in Lyon. Usoda je hotela, da se bosta pomerila, tako da se bo zmagovalec obračuna prvič v zgodovini uvrstil med osem najboljših.

V osmini finala se ne morejo pomeriti klubi iz iste države, niti klubi, ki so se predhodno srečali v skupinskem delu. Pri žrebu so upoštevali tudi posebno pravilo Evropske nogometne zveze (Uefa), tako da se v bobnu nista srečali kroglici predstavnikov Rusije in Ukrajine, Zenita in Dinama.

Finale lige prvakov bo odigran 28. maja 2016 na štadionu San Siro v Milanu. Ambasador finala, ki je pomagal pri žrebu, je legendarni branilec Interja Javier Zaneti.

Ne spreglejte