Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
7. 8. 2022,
19.58

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

2

Natisni članek

Brighton Crystal Palace Chelsea Manchester United Gabriel Martinelli Manchester City Arsenal Premier League angleško prvenstvo

Nedelja, 7. 8. 2022, 19.58

1 leto, 8 mesecev

Angleško prvenstvo, 1. krog

Haaland že navdušuje v Angliji, Man Utd razočaral navijače

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

2

Brighton Pascal Gross | Nemec Pascal Gross je v prvem polčasu dvakrat premagal vratarja Manchester Uniteda Davida de Geo. V karieri je rdečim vragom zabil že šest zadetkov. | Foto Reuters

Nemec Pascal Gross je v prvem polčasu dvakrat premagal vratarja Manchester Uniteda Davida de Geo. V karieri je rdečim vragom zabil že šest zadetkov.

Foto: Reuters

Uvodni krog angleškega prvenstva je postregel s presenečenjem na Old Traffordu. Brighton je v nedeljo prekrižal načrte Manchester Unitedu. Nizozemski trener Erik ten Hag je tako na klopi rdečih vragov debitiral s porazom (1:2), branilec naslova Manchester City pa je na krilih dvakratnega strelca Erlinga Haalanda v gosteh ugnal West Ham (2:0). Fulham je remiziral z Liverpoolom (2:2), Tottenham pa se je po najvišji zmagi kroga nad Southamptonom povzpel na prvo mesto.

Manchester City Haaland
Sportal Dve veliki spremembi ob 30-letnici premier lige

Angleški velikan Manchester United je v novo sezono vstopil z visokimi pričakovanji. Pod vodstvom Nizozemca Erika ten Haga je napovedal boljše rezultate, kot jih je dosegal v prejšnji sezoni, ko je ostal brez lige prvakov. Sodeč po začetku sezone pa čaka nekdanjega trenerja Ajaxa na Old Traffordu še ogromno dela. United je v uvodni tekmi sezone ostal brez točk proti Brightonu (1:2). Junak nekdanjega kluba Jana Mlakarja je postal Pascal Gross.

Razočaranje Cristiana Ronalda po novem spodrsljaju Manchester Uniteda. | Foto: Reuters Razočaranje Cristiana Ronalda po novem spodrsljaju Manchester Uniteda. Foto: Reuters

Nemški legionar je v prvem polčasu dosegel dva zadetka. V drugem delu je pri gostiteljih v igro vstopil tudi Cristiano Ronaldo, a rdeči vragi kaj več od znižanja zaostanka na 1:2, ko je lastno mrežo zatresel Alexis MacAllister, niso zmogli.

Angleški prvak Manchester City je odprl novo sezono povsem drugače kot mestni tekmec United. Izbranci Josepa Guardiole so na zahtevnem gostovanju v Londonu z 2:0 premagali West Ham. Oba zadetka za branilce angleškega naslova je dosegel Erling Braut Haaland. Mladi norveški zvezdnik je najprej v 34. minuti izsilil najstrožjo kazen, jo nato tudi sam uspešno izvedel, nato pa mrežo zatresel še v 65. minuti, ko je izkoristil natančno podajo Belgijca Kevina de Bruyna.

Erling Braut Haaland je v angleškem prvenstvu debitiral z dvema zadetkoma! | Foto: Reuters Erling Braut Haaland je v angleškem prvenstvu debitiral z dvema zadetkoma! Foto: Reuters

Srbski rekorder jo je zagodel Liverpoolu

Liverpool je v soboto gostoval v Londonu pri Fulhamu. Ta je dvakrat vodil, a tekma se je končala z delitvijo točk. Srbski napadalec domačih Aleksandar Mitrović je v 32. minuti poskrbel za prvi gol na tekmi in postavil izid prvega polčasa (1:0). Gostje so izenačili v 64. minuti, ko je zabila letošnja okrepitev Liverpoola Darwin Nunez. Urugvajca je Jürgen Klopp v igri poslal v 51. minuti. V 72. minuti je Mitrović z enajstih metrov zadel za novo vodstvo Fulhama, goste pa je pred porazom rešil Egipčan Mohamed Salah v 80. minuti. Pri tem golu je Nunez sodeloval s podajo.

Izkušeni srbski reprezentant Aleksandar Mitrović, ki se je nedavno v ligi narodov pomeril tudi proti Sloveniji in v Beogradu premagal Jana Oblaka, je v izjemni strelski formi. V prejšnji je v tekmovanju championship na 46 tekmah dosegel kar 42 zadetkov in poskrbel za rekord tekmovanja. | Foto: Reuters Izkušeni srbski reprezentant Aleksandar Mitrović, ki se je nedavno v ligi narodov pomeril tudi proti Sloveniji in v Beogradu premagal Jana Oblaka, je v izjemni strelski formi. V prejšnji je v tekmovanju championship na 46 tekmah dosegel kar 42 zadetkov in poskrbel za rekord tekmovanja. Foto: Reuters

Na prvo mesto se je po najvišji sobotni zmagi povzpel Tottenham. Izbranci Antonia Conteja, ki so lani gostovali v Sloveniji in v skupinskem delu konferenčne lige izgubili proti Muri (1:2), v tej sezoni pa bodo nastopili v ligi prvakov, so bili doma s 4:1 boljši od Southamptona.

Dvoboj se ni začel najboljše za Londončane, saj so gostje povedli v 12. minuti z golom Jamesa Ward-Prowsa, nato pa je sledil preobrat. Še v prvem polčasu sta za Tottenham zadela Ryan Sessegnon in Eric Dier, v drugem delu pa je najprej Mohamed Salisu zatresel lastno mrežo, nato pa je končnih 4:1 postavil Šved makedonskih korenin Dejan Kuluševski.

Končni rezultat na dvoboju med Tottenhamom in Southamptonom je postavil Dejan Kuluševski. | Foto: Reuters Končni rezultat na dvoboju med Tottenhamom in Southamptonom je postavil Dejan Kuluševski. Foto: Reuters

Na zadnji sobotni tekmi med Evertonom in Chelseajem sta se oba polčasa končala s skoraj 10-minutnim sodnikovim podaljškom. V izdihljajih prvega polčasa so modri prek kapetana Jorginha z bele točke povedli z 1:0, nato pa prednost ohranili do konca in se razveselili pomembne zmage v Liverpoolu. Prvi polčas se je zavlekel tako dolgo zaradi hujše poškodbe gležnja Bena Godfreyja (Everton), ki so odpeljali v bolnišnico. 

Prvi zadetek v novi sezoni dosegel Martinelli

Gabriel Martinelli se je podpisal pod prvi zadetek v novi sezoni angleškega prvenstva. | Foto: Reuters Gabriel Martinelli se je podpisal pod prvi zadetek v novi sezoni angleškega prvenstva. Foto: Reuters Nogometaši Arsenala v zadnjih letih na začetku angleškega prvenstva niso blesteli in kmalu izpadli iz boja za prvaka. Tokrat pa so v novo sezono angleške lige vendarle vstopili z zmago. Prvi gol je v 20. minuti prispeval Brazilec Gabriel Martinelli, po natančni podaji nove okrepitve Londončanov Oleksandra Zinčenka je žogo z glavo poslal v mrežo, drugega pa so si tekmeci v 85. minuti zabili kar sami, avtogol je dosegel Marc Guehi.

Arsenal je Crystal Palace premagal šele drugič na zadnjih devetih medsebojnih tekmah. Varovanci Mikela Artete so pred to sezono v zadnjih letih kar petkrat izgubili uvodno prvenstveno tekmo, Crystal Palace pa je v zadnjih 22 letih uvodni obračun dobil le petkrat.

Branilec naslova Manchester City bo v nedeljo gostoval pri West Hamu, Manchester United pa se bo pomeril z Brightonom.

Angleško prvenstvo, 1. krog:

Petek, 5. avgust:

Crystal Palace : Arsenal 0:2 (0:1)
Martinelli 20., Guehi 85./ag.

Sobota, 6. avgust:
Fulham : Liverpool 2:2 (1:0)
Mitrović 32., 72./11-m; Nunez 64., Salah 80.

Bournemouth : Aston Villa 2:0 (1:0)
Lerma 3., Moore 80.

Leeds United : Wolverhampton 2:1 (1:1)
Rodrigo 24., Ait-Nouri 74./ag.; Podence 6.

Newcastle : Nottingham 2:0 (0:0)
Schär 58., Wilson 78.

Tottenham : Southampton 4:1 (2:1)
Sessegnon 21., Dier 31., Salisu 61./ag., Kuluševski 63.; Ward-Prowse 12.

Everton : Chelsea 0:1 (0:1)
Jorginho 45.+9/11-m

Nedelja, 7. avgust:
Leicester City : Brentford 2:2 (1:0)
Castagne 33., Dewsbury-Hall 46.; Toney 62., Da Silva 86. 

Manchester United : Brighton 1:2 (0:2)
MacAllister 68./ag.; Gross 30., 39.

West Ham : Manchester City 0:2 (0:1)
Haaland 36./11-m, 65.
Ne spreglejte