Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
21. 8. 2017,
8.20

Osveženo pred

4 mesece

Vsebino omogoča Renault Nissan Slovenija

Video: Gregor Pavšič, Gregor Goršič
Foto: Klemen Korenjak

Natisni članek

Renault Nissan Slovenija Gorska reševalna zveza Slovenije Dacia advertorial

Ponedeljek, 21. 8. 2017, 8.20

4 mesece

Zgodba dveh alpinistov – gorskega reševalca in njegovega avtomobila

Vsebino omogoča Renault Nissan Slovenija

Video: Gregor Pavšič, Gregor Goršič
Foto: Klemen Korenjak

To je zgodba o dveh alpinistih. O gorskem reševalcu, ki visoko v gorah rešuje življenja, ter o njegovem avtomobilu, ki ima prav tako odlične plezalne sposobnosti in reševalca pelje v surovo okolje, kar najbližje ponesrečencu. V gorah sta ključna zbranost ter varno in zanesljivo gibanje, kar velja tako za turiste, reševalce kot tudi njihov službeni avtomobil.

"Ob telefonskem klicu ostanemo mirni. Vsak pri sebi se zagotovo sprašuje, kaj ga čaka. Stresa, še manj adrenalina, med reševanjem ne čutimo. Več tega je po že opravljeni nalogi. Ko odidemo v gore pomagat, moramo ostati osredotočeni. Ključna je varnost tako nas kot ponesrečencev." | Foto: Klemen Korenjak "Ob telefonskem klicu ostanemo mirni. Vsak pri sebi se zagotovo sprašuje, kaj ga čaka. Stresa, še manj adrenalina, med reševanjem ne čutimo. Več tega je po že opravljeni nalogi. Ko odidemo v gore pomagat, moramo ostati osredotočeni. Ključna je varnost tako nas kot ponesrečencev." Foto: Klemen Korenjak Kdor ni dovolj izkušen, se lahko v gorah napačno odloči

Slovenske gore so priljubljena izletniška točka. Predvsem poleti v gore zaide veliko število turistov, ki se podajo v surov svet, poln številnih nevarnosti. Obiskovalci, ki prihajajo iz goratih držav, so takega okolja navajeni.

V objem gora pa se odpravi tudi veliko prebivalcev nižinskih držav. Tem je takšno okolje bolj tuje, zato se v gorah ne znajo dovolj varno gibati.

"Samo brez panike, ključni sta osredotočenost in varnost"

Toda ti kraji, več tisoč metrov nad morjem in kilometre stran od velikih mest, so tudi nevarni. Vsak nepreviden korak lahko pripelje do nesreče in osebne stiske. Zgodi se v sekundi. Tako kot temni oblaki prekrijejo čudovito dolino in skrijejo tople sončne žarke, tako tudi obiskovalca teh krajev premagajo skale.

"Samo brez panike in hitenja. Pri vsakem klicu na pomoč sta ključni osredotočenost na našo nalogo in skupno varnost," poudarja gorski reševalec Klemen Belhar. Je eden mnogih reševalcev, ki lahko vsak trenutek dobijo predirljiv telefonski klic na pomoč.

Doma imajo vedno pripravljene najnujnejše stvari za reševanje. Poleg nekaj specifične reševalne opreme ne manjkajo niti čelada, pas, oponke, kladivo, kline in razna varovala. To nepogrešljivo plezalno opremo imajo reševalci vedno s seboj.

Fotogalerija: Kako se v gorah s svojim znanjem dopolnjujeta gorski reševalec in njegov avtomobil

Fotogalerija
1
 / 38

Vsi reševalci tudi precej plezajo, predvsem pa se morajo znati v gorah gibati varno

Za varno reševanje v gorah so pomembne izkušnje. Le z njimi se lahko vsak dovolj varno giblje. Reševalci so pogosti obiskovalci hribov in gora, marsikdo med njimi je tudi zelo izkušen plezalec. Vrhunsko plezalno znanje sicer ni predpogoj za gorskega reševalca, poudarja Belhar.

Reševalec se mora namreč predvsem znati varno gibati in predvidevati okoliščine. V gorah je treba pogosto sprejemati pomembne odločitve. Kdor nima dovolj izkušenj, se pogosto odloči tudi narobe.

Avtomobil gorske reševalce pelje visoko v gore, kar najbliže mestu nesreče oziroma lokaciji ponesrečenca. | Foto: Klemen Korenjak Avtomobil gorske reševalce pelje visoko v gore, kar najbliže mestu nesreče oziroma lokaciji ponesrečenca. Foto: Klemen Korenjak

"Ker nas avtomobil pripelje visoko v gore, se čas reševanja skrajša. Avto mora biti zanesljiv, vsestranski in dovolj robusten. Je zelo pomemben del celotne akcije," poudarjajo reševalci. | Foto: Klemen Korenjak "Ker nas avtomobil pripelje visoko v gore, se čas reševanja skrajša. Avto mora biti zanesljiv, vsestranski in dovolj robusten. Je zelo pomemben del celotne akcije," poudarjajo reševalci. Foto: Klemen Korenjak

Avtomobil kot gorski plezalec in nepogrešljiv element reševanja

Poleg plezalnega in gorskega znanja reševalca pa med nepogrešljivo opremo plezalca spada tudi njegov avtomobil. Tako kot mora biti na neutrjenih poteh zanesljiv, samozavesten in varen gorski reševalec, velja tudi za avtomobil. Ta mora v kritičnih trenutkih zagotavljati vso podporo, zanesljivost in biti reševalcu v ključno pomoč za hiter dostop do ponesrečencev.

"Zelo nam je pomembno, da kar najhitreje pridemo kar najvišje. Ponesrečenci so pacienti. Če bi morali peš od izhodišča, bi bili prepočasni. Zato uporabljamo terenska vozila. Avtomobil, ki pride daleč, nam dobro služi. Avtomobil je del naše opreme, postaja tudi vse bolj standardni del opreme. To nam omogoča prevoz večjega števila reševalcev čim višje," pravi Belhar, ki je po gorskih cestah opravil že na tisoče kilometrov z robustno dacio duster.

"Več ko jo uporabljam, bolj mi je všeč. Pri naših nalogah nas še ni pustila na cedilu," nadaljuje in izpostavlja naslednje ključne prednosti dusterja v službi gorskega reševalca:

- Robustna, zanesljiva in kakovostna izdelava avtomobila.

- Dovolj preprosta mehanika za delovanje v surovem okolju.

- Kratki previsi in kratka medosna razdalja pomagata pri vožnji na zelo razgibanem terenu.

- Zanesljiv štirikolesni pogon.

- Kratka prva prestava, ki nadomešča klasični reduktor.

- Dizelski motor z navorom, ki je kos največjim obremenitvam.

"Če tega ljudje, kot smo mi, ne bi počeli, bi reševalcev zmanjkalo. Večino reševalcev združuje etična zavest, da je to preprosto treba početi." | Foto: Klemen Korenjak "Če tega ljudje, kot smo mi, ne bi počeli, bi reševalcev zmanjkalo. Večino reševalcev združuje etična zavest, da je to preprosto treba početi." Foto: Klemen Korenjak

Del obvezne plezalne opreme gorskega reševalca, ki jo ima s seboj na vsaki reševalni odpravi v gore. | Foto: Klemen Korenjak Del obvezne plezalne opreme gorskega reševalca, ki jo ima s seboj na vsaki reševalni odpravi v gore. Foto: Klemen Korenjak "Kdo drug bo reševalec, če ne mi, ljubitelji gora in plezalci …"

Usoda obiskovalca se v hribih hitro spreminja. Tako kot oblaki v nekaj trenutkih zakrijejo sončno nebo in veter naznani nevarnost, tako lahko tudi manj izkušen hribolazec zaide v težave. Predani in sočutni gorski reševalci so mu vedno pripravljeni pomagati. So odlično usposobljeni tako iz vidika svojega znanja kot tudi opreme, med katero je tudi ustrezen avtomobil, ta je pravzaprav eden ključnih elementov.

"Kdo drug bo reševalec, če ne mi jaz. To me je pripeljalo med reševalce. Ljudje, ki plezamo in smo večkrat v hribih, smo za gibanje v tem okolju tudi bolje usposobljeni. Če tega taki ljudje ne bi počeli, bi reševalcev zmanjkalo. Večino reševalcev deli etična zavest, da je to preprosto treba početi. Ljudje v hribih bi bili izgubljeni," poudarja Belhar.  

Tako hitro kot sonce spet prepodi oblake, tako v gorah spet zmaga tudi sla po življenju. Stisko in nevarnost preženejo človeško sočutje, požrtvovalnost in nesebična predanost. Ko gre sonce za obzorje, se ponesrečenec in reševalec vrneta v dolino. Tja k svojim najbližjim. Do ljudi, ki jih imata najraje in ki ju želita tisti večer preprosto le še enkrat več objeti.

Nekateri gorski reševalci so vrhunski alpinisti, drugi plezajo redkeje. Vsi pa se znajo v gorah dovolj varno gibati. | Foto: Klemen Korenjak Nekateri gorski reševalci so vrhunski alpinisti, drugi plezajo redkeje. Vsi pa se znajo v gorah dovolj varno gibati. Foto: Klemen Korenjak

To so kraji, ki so kot svetišče za vse ljudi, ki želijo v neokrnjeno naravo in gore po svoj osebni mir.  | Foto: Klemen Korenjak To so kraji, ki so kot svetišče za vse ljudi, ki želijo v neokrnjeno naravo in gore po svoj osebni mir. Foto: Klemen Korenjak

Dacia duster zagotavlja priklopljiv štirikolesni motor in zmogljiv motor, zaradi kratkih previsov in medosne razdalje pa je na neutrjenem terenu zelo konkurenčen. | Foto: Klemen Korenjak Dacia duster zagotavlja priklopljiv štirikolesni motor in zmogljiv motor, zaradi kratkih previsov in medosne razdalje pa je na neutrjenem terenu zelo konkurenčen. Foto: Klemen Korenjak

Ne spreglejte