Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
27. 7. 2017,
10.19

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Renault Nissan Slovenija

Video: Dean Gostimirovič
Foto: Urban Urbanc

Natisni članek

varno v gore Naj planinska koča Dacia Dacia Duster advertorial

Četrtek, 27. 7. 2017, 10.19

2 meseca, 2 tedna

Varno v gore

To so najpogostejše napake družin v gorah

Vsebino omogoča Renault Nissan Slovenija

Video: Dean Gostimirovič
Foto: Urban Urbanc

Dacia | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Največja napaka, ki jo starši naredijo, ko želijo otrokom približati ljubezen do pohodništva, je, da od njih na začetku pričakujejo preveč. Naj cilj ne bo doseganje vrha, ampak doživetje, s katerim jim bo pohodništvo zlezlo pod kožo, svetuje Matjaž Šerkezi, gorski reševalec in strokovni sodelavec Planinske zveze Slovenije.

Zahajanje v gore ni samo odličen način rekreacije, ampak in predvsem način življenja, ki ga ponavadi vzljubimo že od mladih nog. Starši so pri tem največji zgled in motivator svojih otrok, skupaj z njimi lahko spoznajo vse lepote in tudi skrite pasti, ki jih lahko doživijo na vršacih.


VIDEO:


 

Pravilo doživetja: najmlajši je najpomembnejši

Matjaž je svoje tri otroke že od mladih nog počasi vpeljal v svoj svet, kjer imajo glavno besedo vrhovi in narava, ta ima nad tisoč metri višinske razlike povsem drugačen obraz. Previdnost, prilagajanje in malo drugačno doživetje so vodila, ki jih morate imeti v mislih, ko izbirate destinacijo, v kateri bo užival tudi najmlajši član odprave, svetuje izkušeni gorski reševalec, ki je aktivno vključen v delo z otroki tudi v planinskem društvu v Kamniku.

Fotogalerija
1 / 24

Enotedenski tabor: pohodi, plavanje in edinstveno druženje v naravi

Planinsko društvo Kamnik je ustanovilo mladinski odsek Vesele gorice, v sklopu katerega se bodo tudi letos odpravili na celotedensko taborjenje na Nadiži.

Gre za tabor, v katerem bo v ospredju življenje v naravi: ves teden bodo bivali v šotorih, čez dan bodo planinarili in se šli tudi turnega kolesarstva. Privoščili si bodo osvežitev v Nadiži, zvečer pa družabne aktivnosti ob ognju, prav takšni trenutki pa otrokom še dolgo ostanejo v spominu.

Prilagajanje najmlajšemu otroku pa pomeni predvsem izbor ustrezne poti, ki naj ne bo preveč zahtevna in na kateri bo resnično doživel nekaj novega – spoznaval živali na poti, občudoval cvetlice in iskal različna "čudežna bitja" ki se skrivajo za ovinkom, svetuje naš sogovornik, ki ob tem opozarja, da za otroka cilj izleta ne sme biti osvojitev vrha. To bo prišlo pozneje, ko bo starejši in si bo nabral dovolj kondicije in izkušenj. "Najprej pa je treba ture prilagoditi starosti otrok. Na začetku pri res majhnih otrocih začnemo z 20-minutno hojo, šele potem jo podaljšamo na eno uro, tudi dve uri hoje."

Dacia | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

Zavedati se moramo, da je izlet v naravo veliko več: "Nedvomno je to odlični družinski 'team building' in v današnjem času, ko vsi le hitimo, tudi spoznavanje samega sebe," nadaljuje Šerkezi, ki v tem vidi odlično priložnost za navezovanje pristnih stikov, ki jih vse pogosteje danes zanemarjamo.

Dacia | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida Kako izbrati pravo pot za majhne začetnike?

Matjaž Šerkezi svetuje: "Predvsem izberite ture, kjer so na vrhu kakšne znamenitosti oziroma zanimivosti: cerkvica, planinska koča, dober razgled. Da imajo otroci dobro motivacijo, sploh če lahko potem v planinski koči tudi kaj pojejo. "

Tri zmagovalne ideje za začetek:

Velika Planina

Pokljuka

Kriška Planina

 

Pravilo opreme: otroci morajo že od mladih nog vedeti, kaj spada v nahrbtnik

Starši so tisti, ki morajo svoje otroke naučiti temeljnih pravil varnosti v gorah, pri tem sta ključnega pomena tako prava izbira opreme kot poznavanje vseh zakonitosti, ki vladajo v visokogorju, predvsem vremenskih.

Fotogalerija
1 / 15

"Še vedno na žalost naletimo tudi na družine, ki v gore zahajajo popolnoma neopremljene," opozarja Matjaž, otroci so v navadnih supergah z ravnim podplatom, imajo pomanjkljiva oblačila in, kar je najhujše, so brez pravega znanja in tako cilja, kamor so namenjeni. "Ne samo slabo opremljeni pohodniki, velikokrat moramo reševati tudi takšne, ki se preprosto izgubijo," pri tem pa ne razmišljajo, kot pravi, o resnih posledicah svoje nepremišljenosti, ko se odpravijo na pot, ne da bi prej preverili, kam so namenjeni, kakšna je zahtevnost ture in kakšne veščine so potrebne, da jo premagajo.

"Ena od največjih napak v poletnem času pa je ta, da se ljudje v gore odpravijo prepozno. V gorskem svetu so v popoldanskem času nevihte zelo pogoste," hkrati pa je lahko popoldne tudi najbolj vroče. Vse to na otroke vpliva tako, da postanejo brezvoljni in hoja je bolj naporna, njihova želja po novih pohodniških pustolovščinah pa lahko precej hitro izpuhti.

Dacia | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida Obvezna oprema za otroke po nasvetu gorskega reševalca

Primerna obutev – starši največkrat naredijo napako, da otrokom kupijo prevelike čevlje. Kupiti je treba planinske čevlje, ki so ravno prave velikosti.

Nahrbtnik – manjši planinski nahrbtnik, ki se dobro prilega hrbtu, ne tišči in ni prevelik – mora biti prilagojen velikosti otroka.

Plastenka – otrok naj sam nosi svojo plastenko vode, da se nauči nadzorovati svoje pitje in hkrati predvidevati razporeditev količine skozi ves izlet.

Zaščitna oblačila – toplejša oblačila za primer slabega vremena, vključno z rokavicami in kapo (tudi poleti)

Sončna očala in krema za zaščito pred soncem

Malica

Prva pomoč za otroke – manjši zaboj za prvo pomoč, da se otrok navadi, da je to ključni del obvezne opreme.

Bolj zahtevne planinske poti – več opreme in več znanja

Nekoliko bolj izkušeni otroci lahko poskusijo tudi bolj zahtevne planinske poti, kjer je pomembno predvsem, da so starši dovolj usposobljeni in da bodo lahko poskrbeli za njihovo varnost. Otroka pa je treba tudi ustrezno opremiti.

Čelada in varnostni pas, ki sta prilagojena otrokom, sta nujna za bolj zahtevne gorske smeri.

 

Joža, Maks in Maruša – tako je videti pravo otroško veselje v naravi

Dacia | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida

Matjaž Šerkezi je na naš skupni izobraževalni izlet nad tisočimi metri vzel s seboj tudi tri mlade in zelo navdušene planince – osemletnega Maksa in Joža ter desetletno Marušo. Vsi so v en glas najprej zatrdili, da jim je obisk gora v pravo veselje, in po količini energije, ki sta jo prikazala najmlajša, lahko zagotovo zatrdimo, da imata za sabo že kar nekaj prehojenih poti in občudovanih razgledov. In to vedno s tistim igrivim otroškim zanosom, ki jim bo dal krila za nova doživetja na vrhu najrazličnejših gora – tudi ko bodo starejši in bodo prvih korakov učili svoje mlade nadobudne pohodnike. To je strast, ki se prenaša iz roda v rod.

Dacia | Foto: Urban Urbanc/Sportida Foto: Urban Urbanc/Sportida Strast za gore na štirih kolesih – Dacia Duster ne pozna kompromisov

Če ste pustolovec po duši in vaše srce bije za najbolj neverjetno nedostopne predele sveta, potem morate za svojega najboljšega cestnega sopotnika izbrati Dacio Duster.

Dacia Duster se uspešno spopade z vsemi vrstami terena in z večino razmer na cesti ali zunaj nje. Kljub svoji velikosti ostaja Dacia Duster kompaktno vozilo z odlično okretnostjo in navdušujočo učinkovitostjo terenskega vozila. S skrajšano prvo prestavo vam menjalnik vozila Dacia Duster omogoča prečkanje neravnega terena, gladko speljevanje v klanec ali pri prevažanju težkega tovora ter tudi zadržanje vozila na strmih pobočjih.

 

Ne spreglejte