Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 1. 2012,
13.18

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Četrtek, 12. 1. 2012, 13.18

5 let, 6 mesecev

Tekočina in športna aktivnost

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Samo pravilen vnos tekočine, tako pred, po in med vadbo, bo omogočil kakovosten trening. Preberite nasvet osebnega trenerja Gašperja Predaniča.

Najprej vprašanje oziroma premislek, kaj je pravilno pitje. Ali je pravilno, da se cel dan "nalivate" z raznimi umetnimi pijačami in tako zagotovo veste, da se zaužili dovolj vode? In ko pride čas aktivnosti, se hitro "nacejate" s pol ali celo litrom vode? Vse omenjeno ni pravilno. In četudi se bo našel kakšen "junak", ki bo rekel, da on pa že ne more uživati vode, sem skoraj zagotovo prepričan, če bi se omenjeni junak šel kosat z napornimi aktivnostmi, ki povrhu vsega potekajo v vročih pogojih, verjamem, da bi kaj hitro spremenil mnenje o tem, da pa je morda smiselno upoštevati zgoraj naštete informacije. O pravilnem pitju pred aktivnostjo je bilo napisano že veliko, tako da ne bom odkrival "tople vode", temveč bom samo povzel potrebne stvari, ki si jih velja zapomniti in jih tudi upoštevati.

Načrt pitja je odvisen od mnogih dejavnikov Preden se lotim razlage, vedite, da je tako "pravilno" pitje vode oziroma tekočine pred, med in po aktivnosti odvisno od kar nekaj dejavnikov. Vse od tega, kako naporna bo vaša aktivnost, ali poteka v vročih ali mrzlih vremenskih razmerah, je kratkotrajna ali dolgotrajna, od metabolizma oz. od presnove (tukaj se boste verjetno strinjali z menoj vsi tisti, ki ne marate občutka vode v želodcu). Sam s tem na srečo nimam težav, saj imam precej hiter metabolizem in voda kar švigne iz telesa. Prav tako je pravilno pijte vode odvisno od vaše navade pitja oz. bolje rečeno uživanja vode. Če je niste bili navajeni, potem svetujem, da postopoma prihajajte do za vas in vašemu telesu potrebnega vnosa.

Pomembni so izotonični napitki Najbolj optimalno je, da približno od 30 do 45 minut pred začetkom vadbe zaužijemo okoli 0,5 litra tekočine oziroma vode. Med samo aktivnostjo pa je priporočljivo, da na vsake 10 do 15 minut zaužijete od 1 do 2 dcl vode, kar pomeni, da v eni uri spijemo od pol do 0,8 litra tekočine. Seveda pa je veliko odvisno tudi od prej omenjenih dejavnikov, ki vsekakor vplivajo na povečano potrebo vnosa vode. Če vaša aktivnost traja vsega skupaj dobro uro, potem bo sama voda popolnoma zadostovala. Vendar če se aktivnost raztegne na dve ali več ur, potem je smiselno poskrbeti za dodaten vnos mineralov. Takšnim vrstam napitkov pravimo izotonični napitki. Njihova vloga je povsem preprosta. Poskrbijo namreč za dobro hidriranost organizma. Narejeni so tako, da dlje časa ostajajo v telesu oz. organizmu in na ta način telesu omogočajo, da bolje izkoristi vse snovi, ki se nahajajo v njem. Sol in magnezij sta poglavitna elementa, ki v kakovostnem izotoničnem napitku ne smeta manjkati.

Samo voda ni dovolj Pri tem je vredno napeti možgane in razumeti, kaj se dogaja, če med športno aktivnostjo uživamo samo navado vodo. Zgodi se namreč to, da z dodatnim vnosom navadne vode samo še dodatno povečujete izločanje vode, ki se že nahaja v telesu. S tem pa, verjemite, omogočate, da boste veliko hitreje utrujeni, kot tudi to, da se bodo lahko začeli pojavljati mišični krči. Izotonični napitki so vsekakor primerni, da postanejo vaš spremljevalec pri športnih aktivnostih. Veliko izotoničnih napitkov poleg omenjenih mineralov vsebuje tudi sedemodstotno mešanico ogljikovih hidratov, ki še dodatno povečajo dovajanje potrebne energije za nadaljevanje športne aktivnosti. Vendar o tem morda v prihodnjih serijah nasvetov.

Kaj pa pivo? Naj vas potolažim, da sicer pivo kot pijača po končani aktivnosti ni nič slabega. Vendar raje pred tem poskrbite za primeren vnos navadne vode oz. izotoničnega napitka, saj pivo poleg alkohola vsebuje še nekaj B-vitaminov, ki na eni strani pomagajo k bolj kakovostnemu prenosu hranilnih snovi v telo, kot tudi to, da sproščajo mišice. Vendar naj ostane samo pri pivu in nič več. Kajti če ga je preveč, boste dosegli ravno nasproten učinek od želenega.

Kaj po aktivnosti? Če spadate med tiste, ki redno spremljajo, koliko vode ste med aktivnostjo izgubili, potem bo vaš najboljši pokazatelj izgubljena telesna teža. Če niste, pa bo že dovolj, da v času dveh ur po končani aktivnosti zaužijete vsaj 1 liter tekočine. Posledica bo sicer bolj pogosto uriniranje (in upam, da bo urin prozorne barve) in verjemite mi, da boste s tem vašemu telesu in mišicam naredili veliko dobrega.

Ne spreglejte