Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 10. 2017,
11.39

Osveženo pred

2 meseca, 3 tedne

Vsebino omogoča Artros

Foto: Thinkstock/Artros

Natisni članek

advertorial poškodba Artros Ljubljanski maraton

Ponedeljek, 16. 10. 2017, 11.39

2 meseca, 3 tedne

Tek: bolečine v gležnju in stopalu

Vsebino omogoča Artros

Foto: Thinkstock/Artros

Bolečine v gležnju in stopalu pri teku so lahko posledica neposredne poškodbe – najpogostejša je zvin gležnja, precej pogosteje pa te poškodbe nastanejo zaradi preobremenitve. Te lahko povzročijo nepravilni treningi, izpuščanje ogrevanja in razteznih vaj, neustrezna tekaška obutev ali neprimerna podlaga teka.

Vsako poškodba je kot alarm, ki vas opozori, da še enkrat premislite o načinu teka in vzrokih za nastanek poškodbe.  | Foto: Vsako poškodba je kot alarm, ki vas opozori, da še enkrat premislite o načinu teka in vzrokih za nastanek poškodbe.

Kadar so poškodbe lažje, si lahko pomagate sami z metodo RICE (Rest-Ice-Compression- Elevation). To pomeni, da počivate, poškodbo v določenih intervalih hladite z ledom, zavitim v kos tkanine, poškodovani del povijete z elastičnim povojem in ga dvignete nad raven srca. Če bolečina v nekaj dneh ne mine, če se pojavi močno otekanje sklepa in če uda ne morete obremeniti, pa je potreben obisk specialista. Ta bo opravil klinični pregled, potrebne preiskave, postavil diagnozo in pravočasno začel zdravljenje.

Najpogostejše tekaške težave z gležnji in stopali, zaradi katerih nas bolniki obiščejo v našem Centru za ortopedijo in športne poškodbe Artros, so zvin gležnja, vnetje Ahilove tetive, vnetje kit iztegovalk prstov, trn v petnici in stresni zlomi.

Zvin gležnja kot posledica akutne poškodbe

Zvin gležnja se običajno zgodi, ko se stopalo čezmerno zvrne navznoter zaradi nepredvidene ovire na tekaški podlagi. To povzroči raztegnitev ali natrganje vezi na zunanji strani gležnja. Če je zvin blažji, ga lahko zdravite sami (z zgoraj opisano metodo RICE), če bolečina ne mine, če je torej zvin hujše stopnje, pa je najpogosteje potrebna mobilizacija z mavcem.

Pri hujših poškodbah ali dolgotrajnih bolečinah sta zgodnja postavitev pravilne diagnoze in ustrezen začetek zdravljenja ključna. | Foto: Thinkstock Pri hujših poškodbah ali dolgotrajnih bolečinah sta zgodnja postavitev pravilne diagnoze in ustrezen začetek zdravljenja ključna. Foto: Thinkstock

Poškodbe zaradi preobremenitve

Bolj nadležne tekaške poškodbe so tiste, ki nastanejo kot nalaganje mikroskopskih poškodb ob ponavljajočih se čezmernih obremenitvah. Bolečine zaradi preobremenitev se običajno razvijajo počasi in postopoma, zdravljenje težav pa je zahtevnejše in daljše. Pri tem običajno najprej zmanjšamo obremenitev treningov (ali začasno celo prekinemo s tekom), v treninge vključimo pravilne raztegovalne vaje in jih kombiniramo z ustrezno fizioterapijo. Ta je odvisna od oblike in stanja poškodbe.

Pri vnetju Ahilove tetive in vnetju kit iztegovalk prstov največkrat predpišemo protivnetno obsevalno fizioterapijo (terapijo z visoko energijskim laserjem, magnetno terapijo ali terapijo z ultrazvokom), s katero zdravimo akutne in kronične vnetne procese v tkivu. Če so poškodbe večje, v zdravljenje vključimo tudi injekcije koncentrirane trombocitne plazme (Orthokin).

Artros | Foto: Za zdravljenje trna v petnici največkrat uporabimo terapijo z globinskimi udarnimi valovi, pri kateri izkoristimo klinične učinke pulznega delovanja visokoenergijskih udarnih valov, ki jih s pomočjo sonde nanašamo nad obolelim mestom. Metoda je zelo učinkovita, saj 80 odstotkov bolnikov po končani terapiji ne čuti več bolečin ali pa so te občutno manjše.

Zdravljenje stresnega zloma petnice ali stopalnic običajno zahteva več časa. Ti zlomi nastanejo z drobni poki, ki se kopičijo v kosteh, ker pa se jim ne uspe zaceliti, začnejo povzročati bolečino. Za hitrejše celjenje običajno priporočamo magnetno terapijo, zdravljenje z udarnimi globinskimi valovi in zdravila, ki zmanjšajo resorpcijo kosti in spodbujajo njeno tvorbo (bifosfonati).

Vse na enem mestu

V Centru za ortopedijo in športne poškodbe Artros izvajamo vse najsodobnejše oblike diagnostike in zdravljenja športnih poškodb. Opravljamo večino operativnih ortopedskih posegov in izvajamo najsodobnejše fizioterapevtske metode.

Naročite se na samoplačniški pregled in posvet pri specialistu.

Andrej Lahajner, dr. med., spec. ortopedske kirurgije, Artros d.o.o. 

Ne spreglejte