Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 9. 2018,
11.53

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ljubljanski maraton tek rekreacija

Petek, 21. 9. 2018, 11.53

5 let, 6 mesecev

IZ ARHIVA PRED LJUBLJANSKIM MARATONOM

Preprost trik: kako teči dlje in hitreje z manj napora

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Verjetno ste se že znašli na tekaški preizkušnji, na tekmovanju ali sprostitvenem teku za lastno dušo, ko so se vam noge zdele kot iz svinca, cilj pa neskončno daleč. Rešitev? Vizualizacija cilja.

študija, ki so jo leta 2014 opravili na univerzi v New Yorku, ugotavlja, da se pri osredotočanju na končni cilj ali vmesne, bolj kratkoročne cilje na poti, recimo različne zgradbe, obcestne oznake, avtomobile, pešce ali karkoli podobnega, kar tekači srečujejo med tekom, cilj zdi bližje, pot pa krajša.

V omenjeni raziskavi je sodelovalo 73 udeležencev. Njihova naloga je bila prehoditi določeno razdaljo, pri čemer so okrog gležnjev nosili posebne uteži, ki so jim oteževale gibanje. Anketirance so razdelili v dve skupini. Prva se je morala osredotočiti zgolj na ciljno črto, druga pa si je lahko med potjo vzela tudi čas za razgledovanje po naravnih lepotah, vmes pa je lahko pogledovala tudi proti končnemu cilju.

 

Po besedah univerzitetne psihologinje Emily Belcetis, ki je tudi soavtorica študije, je bilo pri udeležencih raziskave, ki so se osredotočili zgolj na končni cilj, bolj malo verjetno, da bi opazili tudi bolj kratkoročne cilje na progi, ki bi jim lahko namignili, da je končni cilj še precej oddaljen. Ker se jim je razdalja tako zdela krajša, so pričakovali, da bo vaja lažja, in se je kot taka izkazala tudi v praksi."

Metoda bi bila uspešna tudi pri teku, kolesarjenju ali drugi športni aktivnosti

Čeprav je testna skupina preizkus izvedla na primeru hoje, je Belcetisova prepričana, da bi metodo lahko uspešno prenesli tudi v tek, kolesarjenje in katerokoli drugo športno aktivnost, kjer se lahko sproti osredotočamo na delne cilje ali končni cilj.

Seveda ni nujno, da je vaša tarča zgolj in samo končni cilj, Belcetisova priporoča, da si zamislite delne cilje. "Izberite neko točko, lahko je to drevo ali obcestni znak, ki ga imate na vidiku, in ga dosezite. Ko vam to uspe, vajo ponovite. S tem bo zahtevnejši podvig postal bolj obvladljiv in lažje dosegljiv," je prepričana Belcetisova.

Ne spreglejte