Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
27. 3. 2012,
11.12

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

rekreacija prehrana tek Gašper Predanič

Torek, 27. 3. 2012, 11.12

5 let, 6 mesecev

Prehrana tekača (1. del)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Dragi moji ljubitelji teka, treba se je zavedati, da vaše telo potrebuje kakovost, tako v obliki pravilnega treniranja kot pravilne in predvsem primerne oblike uživanja hrane. Svetuje Gašper Predanič.

Verjetno vsi poznamo vsa glavna makrohranila, med katera prištevamo ogljikove hidrate, beljakovine, maščobe ter tekočine. Trojica + sama tekočina, to so tisti glavni, ki jim boste morali posvečati največ energije, da bodo vedno v pravem razmerju in v pravih količinah.

Potrebna je zaloga energije Tek kot oblika aktivnosti spada med aerobno-anaerobno aktivnost. Kar pomeni, da poteka tako z kot brez prisotnosti kisika. Da zadevo malce bolje poenostavim, je oblika teka s prisotnostjo kisika takšna, da se lahko med njo pogovarjate. Se pravi, da le ta ni prav zelo naporna. Brez prisotnosti kisika pa pomeni obratno. Da vam pri njem primanjkuje kisika, kar pomeni, da samega teka ob takem naporu ne boste mogli opravljati veliko časa. In za dosego npr. kakovostnega rezultata na 10 km, 20 km ali pa celo 40 km, se morate zavedati, da boste morali opravljati načine treningov, ki bodo zahtevali oba pristopa. Tek, kratko rečeno, od telesa zahteva, da ima le ta shranjenih dovolj zalog energije. Tukaj govorimo predvsem v glikogenskih zalogah, ki jih delimo na jetrne ter mišične zaloge. Za zapolnitev omenjenih zalog v ospredje prihajajo sami ogljikovi hidrati, ki jih delimo na kompleksne in enostavne vire. Sami enostavni viri ogljikovih hidratov so v večini bolj ko ne primerni za čas pred, med in po končani aktivnosti (vendar je zelo pomembna pravilna izbira enostavnih ogljikovih hidratov!). Nekaj časa nazaj, če ste spremljali vse moje objave informacij, ki sem jih podajal, sem napisal kar nekaj uporabnih nasvetov o tem, kakšna prehrana je primerna za rekreativca. Prav tako sem podal tedenski jedilnik, s katerim si vsekakor lahko pomagate sestavi svoj načrt prehrane. Zato na tem mestu ne bom ponovno poudarjal vse pomembnosti, ki bi jih moral vedeti vsak tako izkušeni kot malce manj izkušeni tekač.

Torej da nadaljujem s tem, kaj vam priporočam oziroma na kaj bodite pozorni, ko boste odšli v trgovino z živili z namenom, da si napolnite nakupovalni voziček z športno prehrano, primerno za tekače.

Torej, voziček je poln, zdaj pa je treba spregovoriti še nekaj besed o tem, kaj iz vozička lahko uporabite med dnevom in kaj v času športne aktivnosti. O tem pa v naslednjem nasvetu!

Ne spreglejte