SiolNET. Sportal Volkswagen Ljubljanski maraton
8,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Najbolj uporabne mobilne aplikacije za rekreativne in profesionalne tekače

Kaj prikazuje ta zemljevid Slovenije, ki ga marsikdo ne pozna?

8,15

termometer

Pametni telefon lahko, če ga povežemo z ustrezno aplikacijo, postane mogočno orodje za izboljšanje rezultatov vsakega tekača, saj lahko s svojimi številnimi senzorji uporabniku razkrije marsikatero poglobljeno informacijo o njegovi športni aktivnosti, pa tudi o tem, kako uspešen je v primerjavi z drugimi ljudmi. Predstavljamo nekaj aplikacij, ki bi lahko postale obvezna oprema vsakega tekača. Vse so v osnovi brezplačne in na voljo za oba glavna operacijska sistema, Android in iOS (iPhone).

Ljubljanski maraton 2017 Sportal Vse, kar morate vedeti o Volkswagen 23. Ljubljanskem maratonu

Strava (Android & iPhone)

Vroče točke aktivnosti v Sloveniji, ki jih beleži aplikacija Strava, pričakovano prekrivajo najgosteje poseljene dele države. Vroče točke aktivnosti v Sloveniji, ki jih beleži aplikacija Strava, pričakovano prekrivajo najgosteje poseljene dele države. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Strava je ena od najbolj priljubljenih aplikacij med tekači in kolesarji. Še posebej dobro se ujame v kombinaciji s športno uro ali zapestnico, saj zna meriti celo vrsto različnih parametrov telesne aktivnosti, ena od njenih najboljših lastnosti pa je beleženje tras, ki so jih pretekli, prekolesarili ali preplavali uporabniki, na zemljevidu sveta.

Ena najbolj prepoznavnih funkcij aplikacije in platforme Strava: zemljevid, ki prikazuje, kje se njeni uporabniki rekreirajo najpogosteje. Svetlejše črte pomenijo večjo priljubljenost trase, temnejše črte pa manjšo obljudenost. Tole je sicer zemljevid Ljubljane z okolico. Ena najbolj prepoznavnih funkcij aplikacije in platforme Strava: zemljevid, ki prikazuje, kje se njeni uporabniki rekreirajo najpogosteje. Svetlejše črte pomenijo večjo priljubljenost trase, temnejše črte pa manjšo obljudenost. Tole je sicer zemljevid Ljubljane z okolico. Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Uporabnik Strave lahko s tem vidi, katere poti so najbolj priljubljene in kako hitro so jih premagali drugi, dobi pa lahko tudi zamisli az načrtovanje svojih naslednjih aktivnosti. 

Zanimivost: aplikacija Strava je v začetku tega leta zakuhala odmevno mednarodno afero, saj je bilo na njenem zemljevidu sveta mogoče izslediti skrivne vojaške baze. Športne ure in zapestnice ter pametni telefoni tamkajšnjih prebivalcev, torej vojakov, so na Stravin zemljevid namreč narisali nekaj podrobnih zemljevidov vojaških kompleksov:
Strava Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Suunto Spartan Trainer Wrist HR Digisvet Kupujete uro? Te nikar ne spreglejte. #test

Runkeeper (Android & iPhone)

Aplikacija RunKeeper ima mogočno zaledje iz sveta športa in sicer njen razvoj denarno podpira znani proizvajalec obutve in oblačil ter druge športne opreme Asics.  |  Foto: runkeeper.com Aplikacija RunKeeper ima mogočno zaledje iz sveta športa in sicer njen razvoj denarno podpira znani proizvajalec obutve in oblačil ter druge športne opreme Asics. | Foto: runkeeper.com

Ob Stravi je Runkeeper z več kot 50 milijoni uporabnikov ena od najbolj prepoznavnih aplikacij za spremljanje športnih aktivnosti. Poglavitna lastnost aplikacije je sprotni prikaz poteka rekreacije ali treninga na zemljevidu s pomočjo navigacije GPS, Runkeeper pa na zelo pregleden način uporabniku po končani aktivnosti pokaže, ali je napredoval oziroma koliko je napredoval od prejšnje podobne seanse. Če ni, mu predlaga stvari, ki jih bo treba spremeniti. 

Hujšanje Digisvet Preprost nasvet za lažje hujšanje, ki vas ne bo stal ničesar

Human (Android & iPhone)

Aplikacija Human Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Human je aplikacija za popolnega začetnika na področju rekreacije. Deluje v ozadju in s pomočjo senzorjev pametnega telefona ves čas zapisuje uporabnikove dnevne aktivnosti ter ga spodbuja, naj vendarle doseže tako imenovanih "dnevnih trideset", to je trideset minut športne aktivnosti na dan. Posebnost Human je, da ustvarja lokalne lestvice najbolj aktivnih uporabnikov, na katerih je mogoče preveriti, kdo v naši okolici se rekreira pogosteje ali bolj intenzivno od nas. 

Poligraf, detektor laži Digisvet Pet prednikov ene najbolj vročih današnjih tehnologij

Nike+ Run Club (Android & iPhone)

Aplikacija Nike+ Run Club Aplikacija Nike+ Run Club Foto: Matic Tomšič / Posnetek zaslona

Uradna aplikacija enega od največjih proizvajalcev športne opreme na svetu je precej izpopolnjena in za uporabo preprosta centrala za vse, kar je povezano s tekom. Nike+ Run Club beleži uporabnikovo aktivnost in mu ob analizi rezultatov postreže z nasveti, kako jih izboljšati, ponuja dostop do načrtov treninga za začetnika in napredne tekače, omogoča deljenje rezultatov in celo fotografij preteklih tekov z drugimi uporabniki pred vdelanega družbenega omrežja ter ponuja poslušanje glasbe prek vdelanega predvajalnika. 

Debelost. Digisvet Tri rešitve za vitkejše telo. Vsaj eno že imate doma.

Zombies, Run! (Android & iPhone)

Ta aplikacija uporabnika k teku spodbuja z integracijo igralnega elementa: bežati je treba pred živimi mrtveci oziroma tako imenovanimi zombiji. Če vas ujamejo, je igre konec. Uporaba slušalk je obvezna, saj lahko tekač tako dobesedno sliši, kako mu živi mrtveci dihajo za ovratnik. Zombies, Run! se odlično ujame tudi z nekaterimi aplikacijami za poslušanje glasbe, saj med pesmi vrine opozorila o približevanju pošasti. 

Adidas Micropacer Digisvet Čevlji, ki so bili tako napredni, da jih je Adidas nehal prodajati

Google Play Music, Apple Music, Deezer in Tidal 

Google Play Music, Apple Music, Deezer in Tidal  Google Play Music, Apple Music, Deezer in Tidal  Foto: Matic Tomšič

Marsikateri športnik naporno aktivnost lažje prestaja ob glasbeni spremljavi, a YouTube, ki ga za poslušanje glasbe na pametnem telefonu uporablja ogromno ljudi, ni najbolj primerna rešitev, ker ne more delovati v ozadju, temveč zaslon pametnega telefona ohranja vklopljen. Zaradi tega se lahko med tekom zgodijo neželeni pritiski na zaslon, ki prekinjajo glasbo ali odpirajo druge aplikacije.

Veliko boljša rešitev je uporaba ene od zgoraj naštetih namenskih glasbenih aplikacij, ki sicer niso brezplačne, naročnina na posamezno v povprečju stane šest evrov na mesec, a jih je z nekaj iznajdljivosti vsaj pol leta mogoče uporabljati brez plačila. Kako, preberite v tem članku:

YouTube Digisvet Pozabite YouTube: Kako do brezplačne glasbe na pametnem telefonu

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin