Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Četrtek,
4. 12. 2014,
12.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Jure Zdovc Jaka Lakovič Zoran Dragić Goran Dragić Goran Dragić Mirza Begić Gašper Vidmar Domen Lorbek evropsko prvenstvo žreb

Četrtek, 4. 12. 2014, 12.58

7 let, 12 mesecev

Zdovc se je že zdaj odločil za reprezentančno spremembo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nezadržno se približuje žreb skupin za evropsko košarkarsko prvenstvo. Selektor Jure Zdovc z enim očesom pogleduje proti morebitnim tekmecem, z drugim pa budno spremlja kandidate za izbrano vrsto.

Jure Zdovc je na čelu turškega Gaziantepa, ki sicer ne spada med turške velikane, a velja za zdravo košarkarsko sredino, drugo leto zapored. Sezono je začel odlično in se najprej uvrstil med najboljših osem ekip v pokalu ter v kakovostnem turškem prvenstvu premagal velika Fenerbahče in Anadolu Efes, nato pa se je nekoliko zaustavilo.

Dogodke in rezultatsko bero Zdovčevega moštva krojijo poškodbe. "Imeli smo dobro obdobje, zlasti začetek. Poškodbe so zdesetkale ekipo. Domen Lorbek, okoli katerega smo gradili ekipo, je igral na malo tekmah. Spet je poškodovan, zdaj ga je uščipnilo v hrbtu. Oliver Stević je zunaj pogona že mesec dni. Več mesecev sta odstotna še dva turška košarkarja, ki igrata na mestu krilnega centra, najboljši strelec je zadnje dni bruhal … Veliko smo morali spreminjati, kar se je poznalo na rezultatu. Nisem zadovoljen, ker smo po dobrem začetku padli, a imamo objektivne razloge. Pri meni je vedno tako, da nikdar nisem zadovoljen. Manjka nam ena zmaga več, da bi lahko mirno spal. Smo pa igrali z najboljšimi turškimi ekipami, kar moramo vzeti na znanje," se je Zdovc najprej dotaknil uvoda v sezono.

Prihod Jake Lakoviča bi lahko prinesel spremembo

Po osmih krogih je Gaziantep na 13. mestu in ima tri zmage, dve pa ga recimo ločita od četrtega mesta. Slovenski selektor upa, da se bo s prihodom Jake Lakoviča, ki je ta teden okrepil klub, slika nekoliko popravila, čeprav se zaveda, da v turškem prvenstvu ni lahkih nasprotnikov: "Tako je močno, da je že kar joj. Klubi imajo veliko denarja. Izgubijo na dve tekmah in že kupijo novega košarkarja. Liga je res močna, zato je vsaka zmaga dejansko uspeh. Moram priznati, da me malce nervira, ker ne igramo v evropskem tekmovanju. Z eno tekmo na teden težko ujameš ritem. Zdaj iščemo nasprotnike iz druge lige, da vsako sredo ali četrtek odigramo prijateljsko tekmo."

Je torej uvrstitev v Evropo cilj te sezone? "Cilj je, vendar je prvih šest nekako mest že zasedenih. Efes, Fenerbahče, Galtasaray, Bešiktaš, Darušafaka, Banvit in Karsiyaka so najboljša moštva. Boj bo za sedmo in osmo mesto. Skušali se bomo uvrstiti v končnico, kar je naša želja," odgovarja Zdovc.

Vesel je za centrsko navezo Begić-Vidmar

Čeprav trenutno reprezentančno ni aktiven, mu bodo misli čez nekaj dni ušle proti Parizu, kjer bo v ponedeljek, 8. decembra, žreb skupin za evropsko prvenstvo. Jasno je, da bo Slovenija uvodni del igrala v Zagrebu, kjer bo tekmec tudi domača Hrvaška, preostale štiri reprezentance pa bo dodelil žreb. "Super je, da bomo skupinski del igrali v Zagrebu, saj bomo imeli odlično podporo naših navijačev. Pričakujem težko skupino … Vsaj kolikor vidim, katere reprezentance nam ostanejo, bo kar težka skupina. Počakajmo, kaj bodo povedale kroglice," odgovarja Zdovc.

Ker ne želi ničesar prepustiti naključju, podrobneje spremlja tudi kandidate za nastop v dresu slovenske izbrane vrste na evropskem prvenstvu, ki se bo končalo z izločilnimi boji v Lillu. Dobrodošlo je, da sta sezono odlično začela tista košarkarja, ki ju je na svetovnem prvenstvu v Turčiji najbolj pogrešal – Gašper Vidmar in Mirza Begić: "Nenehno spremljam reprezentante. Vsak krog pogledam, kako so igrali vsi kandidati, tako da sem na tekočem. Vesel sem da se je Mirza dvignil. Igra dobro, motiviran je, ker nekaj časa ni igral. Včasih pride prav, da malce padeš na realna tla in se potem dvigneš ter skušaš dokazati. Vidmar prav tako igra super."

Za Zorana Dragića ga ne skrbi

Za zdaj največ skrbi povzroča Zoran Dragić, ki v dresu Phoenix Suns za razliko od brata Gorana ne igra, a prvi mož stroke v izbrani vrsti pri njem ne vidi težave: "Za Zorana se ne bojim, kjer je tak kot pes. On bo veliko treniral, predvsem pa verjamem, da bo dobil priložnost. Če je ne bo, bo še toliko bolj željan pokazati svoje znanje. Zanj me ni strah."

Že pred vstopom v novo leto pa se je Zdovc odločil, da bo v sklopu reprezentančnih priprav naredil spremembo. Pripravljalnih tekem ne bo toliko kot letos, o imenih, s kom se bo pomerila naša reprezentanca, pa bo več znano po pariškem žrebu skupin: "Vsi čakamo na žreb, po njem pa začnemo sestavljati program in iskati tekmece. Imamo ponudbe, nato pa se bomo odločili. Bom pa zagotovo zmanjšal število tekem."

Ne spreglejte