Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
9. 10. 2017,
15.37

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

Košarkarska zveza Slovenije spor sodnik

Ponedeljek, 9. 10. 2017, 15.37

6 let, 6 mesecev

V slovenski košarki našli vmesno rešitev, dokončne še ne

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Sodniki | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Po košarkarski pravljici in zlati medalji slovenske košarkarske reprezentance na evropskem prvenstvu se bo naposled začelo tudi državno prvenstvo v košarki. Med Košarkarsko zvezo Slovenije, predstavniki klubov in sodnikov je dogovor, da se liga vendarle začenja, a dokončne rešitve še ni.

Izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije je junija na seji sprejel sklep, da se višina sodniških potnih stroškov zniža iz 0,32 na 0,18 evra. Ker na slovenski sodniški organizaciji tega niso sprejeli, so se odločili za stavko. Sprva so bila na tapeti tekmovanja v mlajših selekcijah, konec preteklega tedna pa je bil odpovedan tudi prvi krog prve članske lige.

Iz ZDA se je oglasil celo kapetan slovenske košarkarske organizacije Goran Dragić, ki je septembra popeljal Slovenijo do zgodovinske zlate medalje na evropskem prvenstvu. Na socialnem omrežju je zapisal: "Košarka se gleda in igra zaradi igralcev, ne pa zaradi sodnikov!!! Vrnite košarko nazaj otrokom, da lahko sledijo svojim sanjam!!! Sramota!!!"

Izhodišče iz lanskega leta, v pol leta najti sistemsko rešitev

Slovenija žoga košarka | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Ob koncu tedna so se pogovarjali, po besedah predsednika Združenja sodnikov Željka Jovanovića pa so se stvari premaknile v pravo smer: "Sprejeli smo dogovor, da v obdobju šestih mesecev sprejmemo odločitev. Do takrat je izhodišče iz lanskega leta in bo vse teklo po že znanih pogojih. Zavezali smo se, da v tem obdobju najdemo sistemsko rešitev."

Dokončno potrditev, da se bo prvenstvo začelo, lahko pričakujemo jutri, saj korespondenčna seja traja do torka do 10. ure. A stvari peljejo v pravo smer, poudarja Jovanović, ki je prepričan, da bodo v pol leta našli skupno pot: "Če je volja na obeh straneh in delamo brez fige v žepu, potem se bo našla."

Sicer pa je poudaril, da v slovenskem prostoru primanjkuje sodnikov, kar bi lahko v prihodnje pomenilo težavo. Pretiranega zanimanja mladine za to delo ni, saj mladi vse bolj mislijo tudi na zaslužek.

Dejstvo je, da bomo ta konec tedna vendarle gledali tekme prve slovenske lige. Kdaj bodo nadomestili tekme 1. kroga, pa bo znano verjetno jutri po koncu korespondenčne seje.

Pari 2. kroga državnega prvenstva

Petek
19.00, Krka – Petrol Olimpija
19.00, Zlatorog – Primorska

Sobota
19.00, Tajfun – Helios
19.00, Hopsi – Šenčur

Nedelja
19.00, Ilirija - Rogaška

Ne spreglejte