Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sobota,
16. 4. 2016,
7.59

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Natisni članek

Fiba sankcije suspenz Matej Erjavec KZS Košarkarska zveza Slovenije

Sobota, 16. 4. 2016, 7.59

6 let, 6 mesecev

V Evropi zavladala košarkarska vojna: suspendirana Slovenija že stopila v akcijo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

4

Petkovi rafali, ki jih je sprožila Mednarodna košarkarska organizacija Fiba Europe, so odmevali po vsej Evropi in tudi drugod. Ta je namreč suspendirala tiste zveze, katerih klubi podpirajo evroligo in Eurocup. Predsednik slovenske je že govoril s predsedniki zvez, ki imajo klube v ligi ABA.

Fiba je po navedbah tujih virov z EuroBasketa 2017 suspendirala naslednje države:
Slovenijo, Srbijo, Hrvaško, BiH, Črno goro, Makedonijo, Rusijo, Litvo, Izrael, Italijo, Španijo, Poljsko, Grčijo in Turčijo.

 

Generalni sekretar FibaEurope Kamil Novak je poslal pismo predsedniku KZS Mateju Erjavcu in izrekel suspenz Sloveniji. | Foto: Generalni sekretar FibaEurope Kamil Novak je poslal pismo predsedniku KZS Mateju Erjavcu in izrekel suspenz Sloveniji.

 

Kot strela z jasnega je v petek po Evropi odjeknila novica o suspenzu številnih evropskih košarkarskih zvez. Pisma je pošiljala FibeEurope – evropska podružnica Fibe. Prvi so ga javnosti pokazali Slovenci na čelu s predsednikom Matejem Erjavcem.

 

V njem je namreč zapisano, da je Slovenija suspendirana z evropskega prvenstva 2017, ker je regionalna liga ABA, katere člani so slovenski klubi, pred kratkim sklenila triletno pogodbo z ECO, ki trži elitno evroligo in Eurocup. Ker bi rada FibaEurope uveljavila svojo ligo prvakov in ker (še) nima podpore največjih evropskih klubov – ti so z evroligo sklenili pogodbo za več let –, so se odgovorni na čelu z generalnim sekretarjem Kamilom Novakom, kot navajajo številni mediji, odločili, da 14 zvezam pošljejo pismo, v katerem jim izrekajo suspenz.

 

"V prihodnjih dneh bomo s predsedniki zvez iz lige ABA uskladili odgovor"

"Nemudoma sem govoril z vsemi predsedniki zvez, ki imajo klube v regionalni ligi, razen s predstavniki košarkarske zveze Bosne. Za zdaj smo se dogovorili, da bomo v prihodnjih dneh uskladili odgovor za Fibo," je sporočil prvi mož Košarkarske zveze Slovenije Matej Erjavec, ki bo novo izjavo dal po tem dogodku.

 

Matej Erjavec je že govoril s predstavniki zvez, ki imajo svoje predstavnike v ligi ABA. | Foto: Matej Erjavec je že govoril s predstavniki zvez, ki imajo svoje predstavnike v ligi ABA.

 

A se zgodba tukaj ne končuje, saj naj bi vodilni pri FibaEurope, kot piše Mundodeportivo, poslali pismo tudi svoji "mami", ki sliši na ime Fiba. V njem naj bi povprašali, ali je mogoč nov žreb za dodatne kvalifikacije za letošnje olimpijske igre in ali je mogoče najti zamenjave za evropske ekipe, ki so sankcionirane.

 

Dodatne kvalifikacije so načrtovane julija, gostiti pa bi jih morali Srbija, Filipini in Italija. Fiba bi lahko kazen prenesla tudi na suspendirani reprezentanci, ki že imata vstopnico za olimpijske igre v Riu, Španijo in Litvo.

 

Zdaj moramo počakati, kakšna protiorožja pripravlja 14 zvez, da se bodo lahko zoperstavile grožnjam krovne evropske košarkarske organizacije. Slovencem so postavili rok, da do srede, 20. aprila, pošljejo dokaz, če so podatki, ki jih je FibaEurope navedla v pismu, netočni.

 

Pismo, ki ga je prejela Košarkarska zveza Slovenije:

 | Foto:  | Foto:

Ne spreglejte