Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Sreda,
22. 4. 2020,
16.30

Osveženo pred

3 leta, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26

Natisni članek

Koper Primorska Krka Cedevita Olimpija Cedevita Olimpija liga ABA

Sreda, 22. 4. 2020, 16.30

3 leta, 11 mesecev

LIGA ABA

Tresla se je gora, rojena miš pa čaka na evroligo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,26
Koper Primorska Cedevita Olimpija finale pokala Spar | Primorska in Olimpija: na svidenje v prihodnji sezoni? | Foto Grega Valančič/Sportida

Primorska in Olimpija: na svidenje v prihodnji sezoni?

Foto: Grega Valančič/Sportida

Srednjeročnih obetov za odprtje košarkarskih dvoran na področju nekdanje skupne države ni, klubi lige ABA pa niso našli skupnega jezika o scenarijih za zaključek sezone. Po večurni videoseji so sklenili, da bodo čakali na usmeritve vodstva evrolige.

Košarkar Mege Luka Cerovina je pred 44 dnevi dosegel zadnji koš v ligi ABA. Ta je bila, podobno kot skorajda vsa tekmovanja v času epidemije novega koronavirusa, zaustavljena. Za razliko od mnogih lig, tudi regionalnih (primer je VTB), pa vodstvo še ni našlo ključa, kaj storiti s preostankom sezone. Klubi bi morali po prvotnem scenariju odigrati še tekme zadnjega kroga, najboljša četverica pa nato še končnico.

Položaj je toliko bolj občutljiv, ker bi zadnji krog odločal tako o obstanku (zanj se bori novomeška Krka) kot o potnikih v končnico ter s tem v evropska klubska tekmovanja (tukaj je bila v igri Cedevita Olimpija). Deloma zaradi tega, predvsem pa zaradi stalnih isker med predstavniki Budućnosti, Crvene zvezde in Partizana ter sistema, v katerem ni čvrste roke, ki bi udarila po mizi, sredina videokonferenca ni prinesla končnega odgovora.

Klubi naj bi bili enotni pri oceni, da se mora jadranska druščina prvaka dobiti pod koši in ne za zeleno mizo. Jasno pa jim je tudi, da položaj v nobeni od držav v bližnji prihodnosti ne omogoča odprtja dvoran. Negotovost se podaljšuje. Ob pomanjkanju pravih rešitev in predvsem enotnosti pa so predstavniki klubov zgolj podaljšali status quo. Sezona še ni odpovedana. Tudi čvrstega scenarija za izredni tekmovalni zaključek ni na mizi. Klubi zdaj čakajo na odločitev o usodi evrolige. Ta naj bi bila, po zagotovilih vodstva, znana v mesecu maju. Šele takrat naj bi se o ligi ABA znova pogovorila jadranska dvanajsterica.

Davor Užbinec, direktor KK Cedevita Olimpija, po zasedanju predstavnikov vseh klubov:
"Kot vseskozi poudarjamo, je zdravje vseh sodelujočih v ligi ABA na prvem mestu. Dokler ne bodo vzpostavljeni pogoji za igranje v vseh državah, sodelujočih v regionalnem tekmovanju, in dokler te pogoji ne bodo enaki za vse, ne moremo govoriti o nadaljevanju lige. Prav tako moramo počakati, kakšno odločitev o nadaljevanju tekmovanja bo sprejelo vodstvo evrolige. Slednje je podalo informacijo, da bodo v maju skušali najti rešitev za nadaljevanje tekmovanja, če bodo to seveda zdravstveni pogoji dovoljevali. Za tem se bo tudi v ligi ABA odločalo, v kolikor se bo s tekmovanjem nadaljevalo. Imamo dovolj časa, da najdemo način, kako sezono zaključiti, in tisto, kar je najbolj važno je dejstvo, da si vsi klubi želijo, da se tekmovanje zaključi na igrišču."

Zmago Sagadin
Sportal Zmago Sagadin: Premagal nas je srbski klan
Jordan Morgan
Sportal Olimpija vrgla puščico proti naturaliziranemu reprezentantu #video
Arriel McDonald
Sportal Arriel McDonald: Ljubljana je kot prva ljubezen
KK Krka Novo mesto
Sportal Prepričani so, da je vsega konec
Goran Jagodnik
Sportal Verjame, da bodo našli rešitve za vse težave
Ne spreglejte