Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
26. 9. 2014,
11.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Goran Dragić Goran Dragić Zoran Dragić

Petek, 26. 9. 2014, 11.25

8 let

Slovenski fenomen: brat bratu soigralec

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Združitev Gorana in Zorana Dragića v reprezentanci in ligi NBA je prav gotovo najsvetlejše poglavje bogate zbirke zgodb o bratih v slovenski košarki.

Ameriški medijski lovci na zgodbe so se že ob avgustovski prijateljski tekmi med reprezentancama ZDA in Slovenije zadovoljno muzali, ko so na parketu občudovali hiter ritem igre, ki sta ga narekovala Goran in Zoran Dragić. Zdaj se zgodba o bratih iz ljubljanskih Kosez seli tudi v obljubljeno deželo košarke, v severnoameriško poklicno ligo NBA, v kateri že vrsto let navdušuje starejši Goran, zdaj pa se mu bo pridružil še mlajši Zoran.

Zanimivo, v slačilnici kluba iz Arizone bosta Dragića pozdravila tudi brata dvojčka Marcus in Markieff Morris. Phoenix bo s tem v ligi NBA postal prava izjema, sicer pa je v najmočnejši ligi na svetu – večinoma resda v različnih klubih – igralo že več kot 50 bratov. Med njimi tudi Horace in Harvey Grant, Dominique in Gerald Wilkins ter seveda Marc in Pau Gasol, sicer udarni dvojec španske reprezentance.

V Evropi poleg bratov Gasol veliko pozornosti pleni litovski par dvojčkov, ki ga sestavljata Krištof in Darjuš Lavrinovič. Pred tem so v Litvi stavili na Eurelijusa in Mindaugasa Žukauskasa, Francozi na Florenta in Mickaela Pietrusa, Bolgari na Dejana in Kalojana Ivanova, večni košarkarski romantiki se radi spominjajo tudi legendarnih bratov z Šibenika, ki sta skupaj navduševala pri zagrebški Ciboni in v jugoslovanski reprezentanci – Dražen in Aleksandar Petrović … Svojevrsten fenomen pa je na področju košarkarskih bratov tudi Slovenija.

Nekdanji košarkar in dolgoletni funkcionar Rado Lorbek je vse tri svoje sinove popeljal v svet košarke. Najuspešnejši je bil najstarejši. Donedavni član Barcelone Erazem je bil vrsto let eden najboljših krilnih centrov v Evropi. V reprezentanci je večkrat združil moči z bratom Domnom (zdaj članom Gaziantepa), nekaj reprezentančnih izkušenj iz mlajših selekcij pa ima tudi Klemen, ki pa je pred leti končal svojo kariero in se posvetil študiju.

Savinjska brata Udrih sta v različnih obdobjih veliko prispevala k moči slovenske reprezentance na zunanjih položajih. Medtem ko je bil starejši Samo selektorjem vedno na voljo, pa so za mlajšega in košarkarsko uspešnejšega Bena značilne številne odpovedi. Zdi se, da si je vrata izbrane vrste zdaj celo dokončno zaprl, tako da utegne v preostanku kariere igrati le na klubski ravni. Tudi v novi sezoni bo član Memphisa v ligi NBA, medtem ko se je brat Samo vrnil k Hopsom na Polzelo.

V bližnji prihodnosti dokaj realen reprezentančni tandem. Soigralca sta bila kot otroka že v nogometnih vrstah (NK Šmartno), nato pa sta se pod koši družila pri ljubljanskih Parkljih. Danes 22-letni Edo se je v zadnjih letih že uveljavil v članski izbrani vrsti, na klubski ravni pa ga po nizu uspešnih sezon pri Krki čaka dokazovanje v beograjskem Partizanu. Po drugi strani so razvoj kariere leto in pol starejšega brata Dina v dobršni meri zavrle zdravstvene poškodbe. Zdaj je nared za dokazovanje v ljubljanski Olimpiji, ki bi bila ob dobri sezoni lahko tudi odskočna deska za reprezentanco.

Član Barcelone Boštjan Nachbar, ki je bil dolga leta nepogrešljivi član slovenske izbrane vrste in ima v svoji športni biografiji vpisan tudi niz uspešnih sezon v ligi NBA, je reprezentančno kariero sklenil leta 2013, ne da bi pred tem dočakal združitev moči z bratom. Štiri leta mlajši Grega pod koši namreč ni bil tako uspešen kot njegov brat. Med drugim je igral za Koper, Hopse in Postojno ter se šolal tudi v Združenih državah Amerike, po končani karieri pa se je pri nacionalnih televiziji prelevil v vlogo strokovnega (so)komentatorja košarkarskih tekem.

Bratska naveza v članski reprezentanci pa je zgolj neuslišana želja ostala tudi za brata Zagorac. Danes 33-letni Željko, ki je pred novo sezono okrepil Grosuplje, je sicer za izbrano vrsto nastopil na svetovnem prvenstvu leta 2006 na Japonskem in zbral devet nastopov v članski vrsti. Tri leta mlajši Saša pa je bil reprezentančno aktiven v mlajših selekcijah. Med drugim je pred desetletjem z Goranom Dragićem in Erazmom Lorbkom na evropskem prvenstvu mlajših članov osvojil celo zlato kolajno.

Najbolj znani slovenski bratski tandem. Zaradi starostne razlike v mlajših selekcijah nista bila soigralca, moči sta nato združila v članski reprezentanci, zdaj pa ju skupna avantura čaka še v severnoameriški poklicni ligi NBA, natančneje v Phoenixu. Osemindvajsetletni Goran je tam že pravi staroselec, tri leta mlajši Zoran bo v novi sezoni novinec. Skupaj bosta prva evropska brata soigralca v ligi NBA in skupno sedma v zgodovini najmočnejše lige na svetu. Navijači slovenske reprezentance pa ob tem upajo, da kakšno skupno akcijo načrtujeta tudi na EuroBasketu in nemara na olimpijskih igrah.

Ne spreglejte