Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
12. 9. 2017,
4.00

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

2

Natisni članek

EuroBasket 2017 Rado Trifunović Slovenija Latvija četrtfinale

Torek, 12. 9. 2017, 4.00

6 let, 6 mesecev

Slovenci že imeli predtekmo za veliki obračun z Latvijo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,60

2

Rado Trifunović | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Slovenija ali Latvija? To je vprašanje, ki si ga zastavljajo slovenski in latvijski ljubitelji košarke. Danes ob 20.30 se bo začel obračun za polfinale. Slovenski strokovni štab je predal vse informacije košarkarjem. "Latvija je precej podobna ekipa, kot je bila Finska na domačem terenu," je opomnil Rado Trifunović, pomočnik Igorja Kokoškova.

"Latvija je ekipa, ki je skozi prvenstvo rasla. Vsako tekmo igra boljšo košarko. Gre za ekipo z veliko talenta, ki rada meče za tri točke. Proti Črni gori jih je iz 25 metov za tri točke zadela kar 15. Mislim, da bodo to težko ponovili. Dobro odpirajo teren, delajo širino na terenu. Dobra ekipa so. Latvija ni samo Kristaps Porzingis, je pa eden od glavnih nosilcev. Ko je v igri, ni vedno neposredno nevaren, ampak ekipa z njim dobi nove dimenzije. Vsi so bolj nevarni. Imajo veliko nevarnih igralcev. Igrajo hitro košarko z meti za tri z njim ali brez njega," je sprva Rado Trifunović, ki v slovenski reprezentanci opravlja vlogo pomočnika selektorja Igorju Kokoškovu, spregovoril o sedmem nasprotniku slovenske reprezentance na evropskem prvenstvu.

Ko je v igri Porzingis, so manj čvrsti

Kristaps Porzingis je s svojimi 221 centimetri za pokrivanje izjemno neugoden igralec. | Foto: Vid Ponikvar Kristaps Porzingis je s svojimi 221 centimetri za pokrivanje izjemno neugoden igralec. Foto: Vid Ponikvar Ob Španiji je Slovenija še edina neporažena ekipa EuroBasketa in bo poskušala ostati na zmagovitih tirnicah tudi proti Latviji v večernem četrtfinalu (20.30).

Čeprav so Latvijci v osmini finala s kar 100:68 odpihnili Črno goro, pa imajo tudi slabosti: "Ko je peterka s Porzingisom na petici in Davisom Bertansom na mestu krilnega centra, so manj čvrsti v igri. Toda če hočeš vzpostaviti čvrstost, ni dovolj, da greš agresivno proti njim, temveč morajo igralci priti v raketo, da začutijo čvrstost Vidmarja, Dimca, Murića in preostalih. Oni pa so precej raje razporejeni po parametru. Manjka jim čvrstosti, a jo bomo morali vzpostaviti."

 

Verjamejo, da so boljši, zaustaviti najboljšo napadalno ekipo

Bo Slovencem uspelo? | Foto: Vid Ponikvar Bo Slovencem uspelo? Foto: Vid Ponikvar Velika zagonetka je, kako zaustaviti kar 221 centimetrov visokega Porzingisa, ki je kljub višini raznovrsten košarkar in povrhu vsega odlično zadene za tri točke.

A je dober tudi v obrambi, poudarja Trifunović: "Porzingis je igralec, ki nasprotniku spremeni met. Ko prideš v raketo, se obremenjuješ z njim in to ti spremeni met. To moramo vedeti in se ga ne smemo ustrašiti. Igrati moramo naprej, kot znamo, in ne dopustiti, da se nas to dotakne. Podobno kot Ukrajina, visoki centri z dolgimi rokami, a smo vseeno vzpostavili svojo igro."

Latvijci so celo najboljša ekipa po doseženih točkah na tekmo. V povprečju jih dajajo 90, medtem ko je Slovenija s 87,5 na tretjem mestu.

Zato pa je Trifunović našel primerjavo latvijske reprezentance s finsko, s katero se je naša izbrana vrsta pomerila v prvem delu in zmagala. "Latvija je precej podobna ekipa, kot je bila Finska na domačem terenu. Na gostujočem Finska ni taka, na domačem pa ... Vsi zadevajo za tri točke, imajo širino v igri, igrajo hitro. Tako smo imeli že dobro tekmo za trening. Verjamemo, da smo boljši. Zdaj moramo to pokazati na parketu."

V osmini finala je bil z 21 točkami strelsko najbolj razpoložen Janis Timma, ki je v statistiko dodal še šest asistenc in pet skokov. Pohvali se lahko, da je zadel prav vse štiri mete za tri točke. "Presenetil me je, da je bil tako aktiven in uspešen. Sicer pa je vsestranski igralec, ki igra s hrbtom, obrazom proti košu, meče za tri ... Vedno je bil borben in je želel igrati dobro, a proti Črni gori je izpeljal zares dobro tekmo," je Trifko spregovoril še o Timmi.

Ne spreglejte