Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
5. 9. 2022,
4.00

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

23

Natisni članek

Aleksander Sekulić EuroBasket 2022

Ponedeljek, 5. 9. 2022, 4.00

1 leto, 7 mesecev

Resna preizkušnja po vsem, kar se je zgodilo

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,18

23

Slovenska košarkarska reprezentanca | Slovenska reprezentanca bo v zaključku skupinskega dela na resni preizkušnji, pa čeprav je že napredovala v izločilne boje. | Foto Vid Ponikvar

Slovenska reprezentanca bo v zaključku skupinskega dela na resni preizkušnji, pa čeprav je že napredovala v izločilne boje.

Foto: Vid Ponikvar

Poraz proti Bosni in Hercegovini na EuroBasketu sam po sebi sploh ni alarmanten, saj je šele prvi na prvenstvu in je to še dolgo, a skrbi opazka, da ne deluje vse tako, kot bi pričakovali. Za nadaljevanje prvenstva, Slovenija se je sicer že uvrstila v osmino finala, bo zelo pomemben odziv vseh akterjev, če bodo želeli spisati pozitivno zgodbo.

Od našega poročevalca Köln | Foto:

Goran Dragić
Sportal Dragić nejevoljen: Vprašajte selektorja! #video

Zmagoviti niz enajstih zmag evropskih prvakov, če štejemo še devet skalpov na zmagovitem evropskem prvenstvu 2017, se je končal proti Bosni in Hercegovini (93:97). Jasno je bilo, da bo prišel enkrat čas za poraz, saj na svetu ni nepremagljive reprezentance.

A se je zgodilo kar nekaj stvari, zaradi katerih so mnogi zastrigli z ušesi. V drugem polčasu zbranost ni bila prava, Slovenija je imela veliko težav s consko obrambo, v obrambi so premalo zapirali bosanske košarkarje in jim dopustili preveč napadalnih skokov, selektor Aleksander Sekulić je v delu tekme "pozabil" na kapetana Gorana Dragića

Srčni košarkarji BiH so še enkrat pokazali, da se niti za hip ne predajajo. Niso se niti, ko je Slovenija vodila za osem točk. Vedno so se vrnili in našli odgovor.

"Odigrali so dobro tekmo. Odgovornost je na nas. Tekmo smo slabo začeli. Nismo preveč pritiskali. Začeli so zadevati od vsepovsod. To je prva stvar. Drugo je bil skok v napadu, zlasti v drugem polčasu. Bolj samozavestni so postajali," je po tekmi razloge za poraz iskal selektor.

Slovenija Bosna in Hercegovina Goran Dragić
Sportal Po enajstih zmagah poraz! S trojkami Slovenijo razbila BiH.

Preslabo so se prilagodili na določene stvari

Kako je bil zelo razpoloženi Dragić nejevoljen, ko ga je prvi mož stroke skoraj 14 nepretrganih minut pozabil vrniti na parket, smo na Sportalu pisali že sinoči, ko je bilo govora tudi o tem, da Klemen Prepelič ni bil zadovoljen z nekaterimi taktičnimi prijemi.

Osrednji zvezdnik slovenske reprezentance Luka Dončić prav tako ni imel zvezdniškega dne, pa čeprav ga je končal pri 16 točkah, osmih skokih in osmih asistencah, vendar je imel ob tem še pet izgubljenih žog. Zgrešil je vseh osem metov za tri točke. Trojke so nasploh njegova pomanjkljivost na tem prvenstvu. Že proti Litvi je zadel le eno od osmih.

Luka Dončić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Na zadnji tekmi je imel celo povito zapestje, proti Bosni se je nekajkrat tudi prijel zanj, kar je na novinarski konferenci izpostavil ameriški novinar Tim MacMahon, ki dela za ESPN, saj ga je zanimalo, ali je kaj narobe. "Mislim, da je imel tudi dan prej ta trak. Ne vem, ali je bilo kaj," je odgovoril Sekulić.

Predvsem bode v oči, da je bila tekma taktično napačno zapeljana, kar so košarkarji tudi izpostavili. Niso se prilagodili igri Johna Robersona, ki je zadel sedem trojk. Namesto da bi se osredotočili na njegov met, ker ne uporablja toliko prodora, so mu servirali na pladnju najboljšo mogočo izbiro, kar je izpostavil tudi Prepelič.

Cona presenetila in ni presenetila

O tem, ali je bila tekma taktično zgrešena, je Sekulić dejal: "Malce moramo biti tudi realni. Pristop niti ni bil slab. Vsi igralci so si želeli zmagati. Na žalost smo imeli v soboto pozno zvečer tekmo. Morda je tudi to dejavnik, krajša regeneracija, krajša priprava, čeprav ne bi iskal izgovorov. Morda je tudi strokovni štab naredil napake, od te odgovornosti ne bežim. Morda so te malenkosti odločale."

Slovenija : Litva slovenska košarkarska reprezentanca Eurobasket 2022, Aleksander Sekulić | Foto: Vid Ponikvar/Sportida Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Kar zadeva regeneracijo, njegova teza ne pije vode. Vendarle je Goran Dragić dan prej igral vsega šest minut, Dončić 20, medtem ko so Jusuf Nurkić, Džanan Musa in Roberson krepko čez 30 minut, imeli pa so približno tri ure več počitka.

Slovenskim košarkarjem je preglavice povzročala tudi conska postavitev bosanske obrambe. Sicer so nekajkrat imeli odprte mete, vendar žoga preprosto ni hotela notri. "Popraviti moramo igro na conski napad. Nismo pričakovali, da bodo igrali tako," je o tem rekel Edo Murić, medtem ko je Sekulić povedal: "Ko ne zadeneš meta za tri točke, je malce slabše videti. Morda smo nekoliko slabše odreagirali. Ni nas presenetila cona. Pričakovali smo jo. Če sem malce iskren, ni še nihče pred tem igral cone proti nam in je tudi težje. Potrebuješ ekipe, tudi prej, da igrajo cono in da se navadiš. Da fantje začutijo drug drugega v coni. Drugače bi bilo, če bi odprte mete tudi zadeli."

"Čaka nas kar težko delo"

Obrazi v garderobi so bili razumljivo poklapani, verjetno so se slišali tudi kakšni glasnejši toni, kaj je šlo pri določenih stvareh narobe. In kakšen je bil odziv v garderobi? "Vsi smo bili razočarani, ker smo želeli zmago. Pričakovanja so ena, drugo pa je, kaj narediš na parketu. Igralci se zavedajo, da smo odigrali slabšo tekmo. Na pravi način moramo odreagirati. Čaka nas domačin Nemčija. Čaka nas kar težko delo," je odgovoril selektor. Luka Dončić | Foto: Vid Ponikvar Foto: Vid Ponikvar

Slovenija se bo v torek ob 20.30 pomerila z Nemčijo, dan pozneje pa bo skupinske boje končala proti Franciji. Jasno je nekaj, slovenski tabor bo na resni preizkušnji.

Ne spreglejte