Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
16. 9. 2015,
18.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Jure Zdovc Miha Zupan

Sreda, 16. 9. 2015, 18.15

7 let, 12 mesecev

Rusinja, ki jo je Jure Zdovc takoj navdušil

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na evropskem košarkarskem prvenstvu v Lillu dela tudi Rusinja Irena Zakurdajeva, ki je povezana s slovensko košarko - natančneje z Juretom Zdovcem in Miho Zupanom.

Od leta 2010 je Rusinja Irena Zakurdajeva povezana s Slovenijo. Takrat je pri Spartaku iz Sankt Peterburga delala kot predstavnica za stike z javnostjo in kot prvega slovenskega košarkarja spoznala Miho Zupana. Zanj je bila to druga sezona v tujini, zato je imel v Rusiji s seboj pomočnika.

"Ko je generalni direktor rekel, da je Miha gluh, sem mu odgovorila: 'Kaj? Kako naj komuniciram z njim?' Dejal mi je, da bo vse tako, kot mora biti. Ob sebi je imel Sebastjana, ki mu je prevajal. Miha je super fant. Zanimivo je bilo delati intervju z njim. Ruski novinarji angleško ne govorijo dobro in so spraševali v ruščini. Jaz sem nato Sebastjanu prevedla v angleščino, on pa Mihu v slovenščino. Odgovor je potekal v obratni smeri in vmes se je kakšna beseda tudi izgubila," se je zasmejala Irena.

"Preden so spoznali Miho, so mislili, da ne morejo živeti normalnega življenja"

Sicer pa je Miha nanjo in na gluhe ljudi v Sankt Peterburgu naredil ogromen vtis, zlasti, kjer je tudi tam deloma združil dva povsem različna svetova, se spominja: "V Rusiji je zelo zahtevno, ker je pregrada med ljudmi, ki so gluhi, in tistimi, ki živimo normalno življenje. Ne vidimo jih, ker živijo v drugih predelih. Gluhi otroci so ga takrat prišli gledat na tekmo, Miha pa jih je nekajkrat obiskal na njihovi šoli. Dobesedno navdušil jih je. V očeh so imeli iskrice. Pokazal jim je, da lahko gluh človek naredi nekaj velikega. Pred tem so mislili, da ne morejo živeti normalnega življenja in da jih normalna družba ne bo sprejela. Ko so vse to videli, so dobili velik navdih."

Z Miho se je srečala letos na evropskem prvenstvu v košarki v Lillu, kjer kot prostovoljka pomaga pri medijskih obveznostih, aktivna je bila tudi v skupinskem delu v Montpellieru. Izjemno vesela pa je bila tudi, ko je videla Jureta Zdovca. Zanj in za njegove izbrance je v osmini finala proti Latviji navijala, a bila tudi ona žalostna, ker je Slovenija predčasno končala EuroBasket.

"Jure je moj najljubši trener. Zelo pameten človek je. Pogovor z njim je bil vedno preprost. Tudi njegovi ženi je ime Irena, prav tako je pametna in lepa. Spoznala sem še njunega sina, hčeri pa študirata v tujini. Zame je bila velika čast, da sem lahko delala z njim."

"Neverjetno, da je bil organizator igre takratni Jugoslaviji z vsemi košarkarskimi velikani"

Eden od krvnikov naše reprezentance v osmini finala je bil Janis Strelnieks, ki ga Irena zelo dobro pozna, saj je bil dve leti član Spartaka, kjer je služboval tudi Juretov pomočnik Stefanos Dedas: "Jure je zahteval, da Janis pride v klub, čeprav so vsi govorili, kaj lahko ekipi sploh doprinese. Verjel je vanj in govoril, da velja za zelo pametnega in nadarjenega organizatorja igre. Hotel ga je imeti tudi v Ljubljani pri Olimpiji, vendar ne vem, zakaj ni prišel k vam. No, zdaj je vam Slovencem v osmini finala ponagajal ..."

O tem, kakšno veljavo ima prvi mož stroke naše izbrane vrste v košarkarskih krogih, se je prepričala, ko so s Spartakom gostovali v Zagrebu in igrali v dvorani Dražena Petrovića.

"Presenečena sem bila, da je Jure z vsemi, čeprav ima za seboj bogato košarkarsko zgodovino, povsem normalno komuniciral. Nikdar se ni vedel zvezdniško. Ko je prišel k nam, o njem nisem veliko vedela. Takrat sem ga v Zagrebu povprašala o Draženu, nato pa na spletu prebrala vse o Juretu. Neverjetno je, kaj vse je osvojil in da je bil organizator takšni reprezentanci, kot je bila Jugoslavija z vsemi košarkarskimi velikani," je z izbranimi besedami še povedala Zakurdajeva, ki se je rodila v Iževsku, rojstnem mestu legendarnega ruskega košarkarja Andreja Kirilenka.

Ne spreglejte