Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
19. 8. 2024,
8.27

Osveženo pred

1 dan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,79
Chris Banchero košarka

Natisni članek

Ponedeljek, 19. 8. 2024, 8.27

1 dan

Eksperiment na Filipinih

Revolucija v košarki, Američan zadel kar za štiri točke! #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Yellow 5,79
pokal Spar, košarka splošna, košarkarska žoga | Foto Vid Ponikvar/Sportida

Foto: Vid Ponikvar/Sportida

Christopher Guerrero Banchero, 35-letni Američan italijanskih in filipinskih korenin, se je vpisal v koškarsko zgodovino. Postal je prvi na svetu, ki je na tekmi zadel met za štiri točke! To mu je uspelo na Filipinih, kjer so v pokalu Governors eksperimentalno vnesli tudi pravilo o metu za štiri točke.

Košarkarska pravila pogosto posodabljajo, uvajajo številne novosti. "Trojka" je tako denimo začela navduševati svet konec 70. let prejšnjega stoletja, ko je zaživela v ligi NBA (sezona 1979/80), na tekmovanjih pod okriljem Mednarodne košarkarske zveze Fiba pa se je začela pojavljati pred natanko 40 leti. Danes je za marsikoga že prelahek izziv. Tudi v ligi NBA, kjer je treba za tri točke stati nekoliko dlje od koša kot denimo v Evropi.

Na Filipinih so se domislili novosti, s katero želijo nagraditi tiste drznejše košarkarje, ki so tako samozavestni, da mečejo na koš z velike razdalje. Z idejo, kako bi lahko met z razdalje vsaj 8,25 metra od koša nagradili s štirimi točkami, so se poigrali na zadnjih dveh tekmah filipinskega prvenstva All Star in šli tokrat še korak dalje.

V pokalnem tekmovanju Governors so to sezono eksperimentalno sprejeli pravilo o metu za štiri točke. Tako so prvič v zgodovini košarke na uradni tekmovalni tekmi upoštevali koš, ki je ekipi neposredno prinesel štiri točke. Na dvoboju med filipinskima ekipama Meralco in Magnolio ga je kot prvi dosegel Christopher Guerrero Banchero, krajše Chris Banchero. Petintridesetletni Američan, ki ima slovitega mlajšega bratranca, zvezdnika lige NBA Paola Banchera (Orlando Magic), se je tako vpisal v zgodovino, njegov koš za štiri točke, dosežen na nedeljski tekmi, pa je zaokrožil po svetovnem spletu.

Luka Dončić v ligi NBA obožuje koše, dosežene z velike razdalje. Če bi nastopal v filipinskem pokalu Governors, bi bili vredni kar štiri točke. | Foto: Guliverimage Luka Dončić v ligi NBA obožuje koše, dosežene z velike razdalje. Če bi nastopal v filipinskem pokalu Governors, bi bili vredni kar štiri točke. Foto: Guliverimage

Ob uvedbi novega pravila se je marsikdo spomnil tudi na najdrznejše "ostrostrelce" v ligi NBA, ki se pogosto odločajo za mete z velike razdalje. Med njimi prednjači Stephen Curry, ki je imel nazadnje svoj šov v finalu olimpijskih iger v Franciji, pogosto se za takšne mete odloča tudi slovenski as Luka Dončić.

Meja, ki označuje met za tri točke, je sicer v ligi NBA 7,24, v Evropi pa 6,75 metra.

slovenska košarkarska reprezentanca trening Žiga Dimec
Sportal Slovenski orjak se vrača v Azijo
Ne spreglejte