Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rabuza

Četrtek,
28. 1. 2016,
14.07

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Valencia špansko prvenstvo Eurocup

Četrtek, 28. 1. 2016, 14.07

7 let, 12 mesecev

Rekorderji Eurocupa, ki jim v hrbet gledata tudi Real in Barcelona

Rabuza

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Prvo ime španskega košarkarskega prvenstva v letošnji sezoni je Valencia, ki na 17 tekmah še ni izgubila in je zasenčila tudi velika rivala Barcelono in Real Madrid.

V španski košarki je, podobno kot v nogometu, pozornost v veliki večini osredotočena na Madrid in Barcelono. Ti dve mesti sta v zadnjih petih letih vedno dali košarkarskega prvaka Španije, v vsej zgodovini pa sta skupaj pobrali 50 od mogočih 59 naslovov – 32 Real in 18 Barcelona.

Karte so se v letošnji sezoni nekoliko premešale, na vrhu pa je ekipa, ki je bila vedno blizu, a nikoli povsem na vrhu.

Le še en daljši niz

Valencia v svoji zasedbi nima velikih zvezdnikov, njena ekipa je polovico cenejša od dveh največjih velikanov, za njimi ne stoji nogometni brat, vseeno pa je po polovici rednega dela (17 tekmah) še vedno brez poraza. Premagala je lanskega absolutnega vladarja Evrope Real (lani so osvojili evroligo, špansko prvenstvo in kraljevi pokal), pretekli teden pa po podaljšku še Barcelono.

Na meniju Valencie se je znašlo tudi vseh pet slovenskih košarkarjev v prvi španski ligi – Luka Dončić (Real Madrid), Alen Omić (Gran Canaria), Uroš Slokar in Boštjan Nachbar ter Jaka Blažič (Kutxo Laboral).

Njihov zmagoviti niz je drugi najdaljši v zgodovini španskega prvenstva. Dalj so bili neporaženi le košarkarji Reala v sezoni 2013/14, ko so zmagali na 27 tekmah zapored.

Do sredine januarja niso izgubili niti v Evropi

Valencia pa ni blestela le v španskem prvenstvu, brez praske se je prebila tudi skozi prvi del Eurocupa, kjer ji po pravilu gre zelo dobro. Drugorazredno evropsko tekmovanje je v 13 letih obstoja osvojila največkrat – trikrat.

Njihov skupni izkupiček je bil 28 zaporednih zmag oziroma nepremaganost od oktobra pa vse do sredine januarja, kar je daljši niz tudi od aktualnih prvakov lige NBA Golden State Warriors, ki so nanizali 24 zaporednih zmag.

Prva dva poraza v sezoni pa je doživela v zadnjih dveh tednih, ko je morala med najboljšimi 32 ekipami dvakrat priznati premoč francoskemu Limogesu, ki ga je pred kratkim prevzel srbski trener Duško Vujošević.

En veliki finale do zdaj

Avtor uspešne zgodbe je, ob mecenu kluba, trgovskem magnatu Juanu Roigu, 54-letni trener Pedro Martinez, sicer rojen v Barceloni. Na klop je Valencie sedel pred letošnjo sezono, pred tem pa na svoji trenerski poti dalj časa ni vodil velikega moštva, le za kratek čas je v 90. sedel na klopi Joventuta in pred desetimi leti današnje Kutxe Laboral.

S trenerstvom se je začel ukvarjati leta 1986, ravno istega leta, ko je bila ustanovljena Valencia, ki rednega dela španskega prvenstva še nikoli ni končala na prvem mestu – v zadnjih dveh sezonah so se nastopi zanjo končali v polfinalu, le enkrat do zdaj pa se ji je uspelo prebiti v veliki finale.

Pisana zasedba

Martinez ima na razpolago pisano zasedbo igralcev, med katerimi so le štirje Španci. Od tega imata večjo vlogo le dva – izkušeni kapetan, 33-letni Rafa Martinez, ki je v moštvu že sedem sezon, in nosilec petih medalj z velikih tekmovanj Fran San Emeterio, ki je velik pečat pred tem pustil pri Kutxi Laboral.

V moštvu so tudi trije igralci, ki so igrali v ligi ABA. Prvi strelec ekipe je 25-letni belopolti Američan Justin Hamilton, ki je s Cibono pred leti gostoval tudi v Stožicah, pod košem je drugi steber Črnogorec Bojan Dubljević, nekdanji član podgoriške Budućnosti, na krilnem položaju pa mu družbo dela nekdanji košarkar Partizana Vladimir Lučić.

Ne spreglejte