Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Torek,
23. 6. 2015,
13.45

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ABA Matevž Zupančič ECA

Torek, 23. 6. 2015, 13.45

8 let

Regionalna liga ABA je še naprej na tapeti

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Če je bilo do nedavnega videti, da je največja težava, zakaj mednarodna košarkarska organizacija ne prizna regionalne lige ABA, delno lastništvo fizičnih oseb, smo zdaj videli, da ni tako.

Prejšnji teden so se predstavniki 12 klubov iz košarkarske lige ABA in člani vseh šestih zvez nekdanje Jugoslavije zbrali v Zagrebu ter se dogovorili o registraciji in oblikovanju nove lige ABA, v kateri bodo imeli klubi stoodstotno lastništvo – prej je bila delitev 80:20 v korist klubov, kar naj bi Fibo motilo.

A je Fiba tudi ta sklep zavrnila in dala klubom iz regionalne lige povrhu vsega vedeti, da ne smejo nastopati v evroligi ali Eurocupu.

V tem dokumentu, ki ga je Fiba poslala nazaj vsem podpisnikom, je namreč prečrtano vse, kar je povezano z evroligo in ECA (sestavljena je iz evroligaških klubov in nacionalnih zvez). Naj bi Fibo tudi motilo, da bi podjetje Sidro, ki ima nekaj delnic ECA, še naprej vodilo regionalno tekmovanje.

"Dolga leta je liga ABA delovala brez priznavanja Fibe, ki ni nujni pogoj. Mislim, da bodo košarkarske zveze nas, ki vodimo ligo, zelo težko, ne bom rekel, da ni nemogoče, nadomestile. Vendarle poznamo ves ustroj. Nobeni drugi športni panogi ni uspelo zadržati regionalne lige razen košarki. Ni preprosto doseči takšne stopnje zaupanja klubov. Bojim se, da se bo moral tudi šport, če bodo nacionalne lige manjše, spustiti v te okvire," pravi Radovan Lorbek, ki je predsednik lige ABA.

Liga ABA ima 20 milijonski trg

Ob tem je poudaril, da ta liga pokriva trg 20 milijonov ljudi, to pa je ogromna množica, ki daje kakovost košarki in ligi: "V kolektivnih športih je nemogoče držati visoko raven v nacionalnem prvenstvu. Po mojem mnenju bi se morale zveze kot prve bojevati za to ligo, ker je to posledično edina možnost za produkcijo mladih košarkarjev in to daje kakovost reprezentanci. Klub deluje 10 mesecev, reprezentanca en mesec. Nekdo mora delati in plačati. Ta nekdo so klubi. Klubi potrebujejo takšno raven lige. Če bo to propadlo, ne bo primerne zamenjave.

Tu ne gre za nas, fizične osebe, ki smo zraven. Mi to delamo že 20 let, prej še v jugoslovanski ligi. Imamo kariero za seboj, razen Roman Lisac, ki se je priključil pozneje. Za zdaj imamo kar nekaj pokazati. Nekaj smo naredili. Morale se bodo vključiti vse institucije, mislim na košarkarske zveze in jasno klube, se odločiti in reči, da to hočejo. Vendarle smo se vsi to dogovorili v Zagrebu. Stopili smo nasproti, vendar Fiba tudi ni potrdila tekmovanja."

Mednarodna košarkarska organizacija je dala zdaj nov ultimat. Prejšnji se je navezoval na nacionalne zveze, da ne bodo smele nastopiti na mednarodnih tekmovanjih pod okriljem Fibe, če bodo njeni klubi igrali v ligi ABA. Zdaj so šli korak dlje in klubom poskušajo prepovedati nastop v evroligi in Eurocupu, kar pa je za klube nesprejemljivo, saj Fiba nima nobene nadomestne lige. Datum je 29. junij.

Absurd pri vsem tem pa je, da Fiba ne pritiska na druge zveze, katerih klubi igrajo v evroligi in Eurocupu … In če se bo pri vsem tem ostro odzvala še ECA in prepovedala nastop klubom iz regionalne lige v evroligi in EuroCupu, bo narejena ogromna škoda, ki bi lahko pustila velike posledice.

Ne spreglejte