Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Ponedeljek,
8. 2. 2016,
11.35

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Union Olimpija Krka Fiba liga prvakov liga prvakov Slovenija KZS

Ponedeljek, 8. 2. 2016, 11.35

6 let, 7 mesecev

Razlog je, zakaj je slovenska klubska košarka pri Fibi tako nizko cenjena

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Slovenska klubska košarka v Evropi nima velike veljave, kar je dala vedeti Mednarodna košarkarska organizacija Fiba. Rezultati naših klubov v evropskih tekmovanjih so eden od razlogov za slabšo oceno.

Na Mednarodni košarkarski organizaciji Fibi so slovenski klubski košarki nastavili ogledalo. Spada namreč med košarkarsko manj razvite države. Vodilni pri Fibi so namreč pri razvrščanju držav v novo ligo prvakov, ki bo luč sveta ugledala v prihodnji sezoni, med drugim upoštevali kakovost nacionalnih lig, finančno stanje klubov in njihove dosežke v zadnjih letih nastopanja v evropskih tekmovanjih.

Slovenski klub se bo moral vanjo uvrstiti prek kvalifikacij, a obstaja možnost, da Slovenija v njej v sezoni 2016/17 sploh ne bo imela predstavnika. Če bo kdo od regionalne lige ABA namreč nastopal v konkurenčni Ulebovi evroligi, bo naša država mesto dobila le v Fibinem Europe Cupu, ki bo predstavljal tretjerazredno tekmovanje; če bosta v obtoku tako evroliga (v njej trenutno igrajo Real Madrid, Barcelona, Fenerbahče, Panathinaikos, CSKA, Olympiacos …) kakor tudi liga prvakov.

Najboljši dosežek v zadnjih petih letih uvrstitev v TOP 16 drugorazrednega tekmovanja

In kako so slovenski klubi v zadnjih petih letih nastopali v evropskih tekmovanjih? Najvišja uvrstitev je preboj med 16 ekip v Eurocupu (Ulebovo tekmovanje), ki je do zdaj veljalo za drugorazredno tekmovanje na stari celini - to je uspelo Krki. Union Olimpija pa je v nekoliko razširjeni različici tega tekmovanja v zadnjih treh sezonah prav tolikokrat stopila med 32 najboljših.

Pred tem je bila sezona 2010/11 ena od uspešnejših, saj so se Ljubljančani pod vodstvom Jureta Zdovca uvrstili med najboljših 16 klubov v elitni evroligi, Krka pa je osvojila tretjerazredne tekmovanje EuroChallenge (pod okriljem Fibe).

V zadnji sezoni je njegov rang tekmovanja prevzel Fiba Europe Cup, v katerem so nastopili kar štirje slovenski klubi. Trojica Zlatorog, Tajfun in Helios se je gladko poslovila že po prvem delu, Krka pa je evropsko popotovanje zaključila v drugem delu, v katerem je nastopilo 32 ekip.

Sicer pa je v slovenskem ozračju nekako čutiti, da nastop v Evropi dejansko zanima le Olimpijo. A še ta nima realne podlage, da v ligi ABA konkurira za mesta, ki peljejo v elitno evroligo, saj je že vrsto let prioriteta sanacija dolgov iz preteklosti, zato je vse manj denarja za kakovostno člansko moštvo.

Na koncu pridemo do tega, da dobimo to, kar smo pripravljeni dati oziroma vložiti. In za zdaj ima Slovenija premalo paradnih konj, da bi vlekli evropski voz, posledično pa je njena vrednost pri Fibi (pre)majhna. Povrhu vsega pa že doma ne morejo zadovoljiti merilom licenciranja za nastopanje v prvi slovenski ligi ...

Ne spreglejte